c S

Odložitev in prekinitev uklonilnega zapora

05.06.2009 Novela Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1) odpravlja posebno zdravstveno komisijo, ki je odločala o odložitvi izvršitve kazni zapora zaradi hujše bolezni oziroma o prekinitvi prestajanja kazni zapora zaradi potreb zdravljenja (24. člen).

Komisija je bila ustanovljena z namenom, da bi se o odložitvi oziroma prekinitvi hitreje in učinkoviteje odločalo, kar pa se je v praksi izkazalo kot nemogoče. Novela zakona zato vrača prejšnjo ureditev:

o odložitvi uklonilnega zapora odloča sodišče,

o prekinitvi uklonilnega zapora pa odloča direktor zavoda (tretji odstavek 132. člena).

S spremenjenim šestim odstavkom 207. člena se ureja odložitev prestajanja uklonilnega zapora iz zdravstvenih razlogov ter napotitev na prestajanje uklonilnega zapora v ustrezne oddelke zavodov, skladno z Navodilom o razporejanju in pošiljanju obsojencev na prestajanje kazni zapora.

Sedanja ureditev je določa, da je treba osebe, ki jim je bil v postopku o prekršku določen uklonilni zapor, primarno nameščati v odprte oziroma polodprte oddelke zavoda.

V praksi pa je večina tistih, zoper katere je sodišče odredilo uklonilni zapor, globo plačala, na prestajanje uklonilnega zapora pa so bili privedeni taki neplačniki globe, ki osebno niso urejeni. Ti so predstavljali težavo za odprte oddelke zaporov, kjer so nameščeni obsojenci, ki so tekom prestajanja kazni zapora že dosegli določeno stopnjo osebne zrelosti (od njih je mogoče pričakovati, da svobodnejšega režima ne bodo zlorabili).

Sprememba zakona zato napotitev oseb, ki jim je sodišče v postopku o prekršku izreklo uklonilni zapor v ustrezne oddelke zavodov, veže na navodilo o razporejanju in pošiljanju obsojencev na prestajanje kazni zapora. Sprememba bo omogočila sodiščem, da osebe, ki jim je bil izrečen uklonilni zapor, napotijo na zaprte, polodprte ali odprte oddelke zavodov, v skladu z njihovo osebno urejenostjo.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.