c S

IZ SODNE PRAKSE: Predujem za začetek stečajnega postopka

01.06.2009 Če predlog za začetek stečajnega postopka vloži odvetnik in ni hkrati plačan predujem za kritje stroškov postopka, sodišče predlog zavrže.

(okrožno sodišče) Predlagatelj – dolžnik je preko pooblaščenca – odvetnika vložil predlog za začetek stečajnega postopka. Predlagatelj predlogu za začetek stečajnega postopka ni priložil potrdila o plačilu predujma za kritje stroškov postopka, ampak je navedel, da bo plačilo predujma izvedel po nalogu sodišča. Po navedbi predlagatelja plačilo predujma ne predstavlja procesne predpostavke za izdajo sklepa o začetku stečajnega postopka.

232. člen Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) določa, da mora biti predlogu za začetek stečajnega postopka priloženo tudi dokazilo o plačilu predujma za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka. 233. člen ZFPPIPP pa določa, da mora predlagatelj ob vložitvi predloga za začetek stečajnega postopka plačati predujem za kritje začetnih stroškov stečajnega postopka.

Sodišče prve stopnje je ugotovilo, da dolžnik predlogu ni predložil dokazila o plačilu predujma, ki v primeru stečajnega postopka zoper pravno osebo znaša skupno 3.620,00 EUR (233. člen ZFPPIPP) in obsega znesek pavšalnega nadomestila za objave v višini 120,00 EUR (2. člen Tarife nadomestil za objave v postopkih zaradi insolventnosti), najnižje nadomestilo upravitelja iz 1. točke 4. odstavka 103. člena ZFPPIPP v višini 1.500,00 EUR (6. odstavek 5. člena Pravilnika o tarifi za odmero nagrade upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije ter stroških, do povrnitve katerih je upravitelj v teh postopkih upravičen) in pavšalni znesek za kritje drugih stroškov stečajnega postopka v višini 2.000,00 EUR (22. člen navedenega pravilnika).

Dolžnikov predlog je tako nepopoln (glej tudi ZFPPIPP – razširjena uvodna pojasnila – dr. Nina Plavšak – zadnji odstavek na str. 173). ZFPPIPP nima posebnih določb za primer, ko predlog za začetek stečajnega postopka nima vseh prilog in sestavin določenih v 232. členu ZFPPIPP. 121. člen ZFPPIPP pa določa, da se glede vprašanj, ki niso s tem zakonom urejena drugače, smiselno uporabljajo pravila zakona, ki urejajo pravni postopek (Zakon o pravdnem postopku - ZPP). 108. člen ZPP določa, da se nepopolna vloga da v popravo, kar pa ne velja, če je takšno vlogo vložil odvetnik.

Glede na to, da je nepopoln predlog za začetek stečaja vložil odvetnik, je sodišče predlog zavrglo brez, da bi ga dalo v popravo (121. člen ZFPPIPP v zvezi z 2. odstavkom 108. člena ZPP).

Pripravil: Igor Cek, odvetnik


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.