c S

V veljavi sprememba določanja odvetniške tarife

13.05.2009 9. maja je začela veljati novela Zakona o odvetništvu (ZOdv), ki jo je Državni zbor sicer sprejel že konec marca 2009 in je bila, tako v parlamentu kot v javnosti, predmet številnih polemik, zoper novelo pa je bil predlagan tudi zakonodajni referendum.

Ena najodmevnejših sprememb, ki jih uvaja novela, je sprememba načina določanja odvetniške tarife. To ponovno določa Odvetniška zbornica, takšna ureditev pa je bila pri nas uveljavljena že pred 1. januarjem 2009, ko je začela veljati novela zakona (ZOdv-B). Ta je napotoval na poseben zakon - Zakon o odvetniški tarifi (ZOdvT), ki je določal način vrednotenja, obračunavanje in plačilo odvetniških nagrad in izdatkov. Zakon je bil z zadnjo novelo zakona o odvetniški tarifi razveljavljen, vendar se uporablja do uveljavitve nove Odvetniške tarife.

Nujno spremembo zakona je narekovalo vprašanje sodelovanja odvetnikov v okviru brezplačne pravne pomoči. Odvetniki se skladno z novelo še vedno sami odločijo, ali se bodo uvrstili na seznam zagovornikov po uradni dolžnosti oziroma seznam odvetnikov, ki izvajajo brezplačno pravno pomoč, vendar pa lahko sodišče v primeru, ko na seznamu ni dovolj odvetnikov, ki bi lahko opravljali tovrstno zastopanje, imenujejo enega od odvetnikov po abecednem vrstnem redu izmed vseh, vpisanih v imenik odvetnikov. S takšno ureditvijo naj bi strankam zagotovili kakovostno in učinkovito obrambo v postopkih.

Odvetnik, ki je vpisan na seznam, ne sme odkloniti zastopanja stranke, če ga za zastopnika postavi sodišče, oziroma lahko to stori le v primeru, če obstajajo razlogi, zaradi katerih mora odkloniti zastopanje, ali iz drugih upravičenih razlogov. Seznama odvetnikov vodi Odvetniška zbornica Slovenije, ki ju je dolžna posredovati vsem sodiščem in jim sporočiti vsako spremembo (5. člen).

S spremembo 9. člena zakona je vzpostavljen sistem kolektivnega zavarovanja odvetniške poklicne odgovornosti preko Odvetniške zbornice. Zbornica zavaruje odvetnika pred odgovornostjo za škodo, ki bi utegnila nastati stranki v zvezi z opravljanjem njegovega poklica, z zavarovanjem pa mora biti krita škoda zaradi hude malomarnosti, napake ali opustitve poklicne dolžnosti odvetnika in pri njem zaposlenih. Zavarovalna premija se plačuje iz odvetnikovega zavarovalnega prispevka Odvetniški zbornici. Prav tako pomembna novost, ki zagotavlja sklepanje zavarovanj poklicne odgovornosti, je kontrahirna dolžnost zavarovalnic sklepati zavarovanja iz tega naslova.

V celoti je bilo spremenjeno tudi poglavje o disciplinski odgovornosti odvetnikov, ki bo sicer podrobneje urejena v Statutu Odvetniške zbornice, s tem pa se zagotavlja samostojnost in neodvisnost odvetništva. Pri novi ureditvi disciplinske odgovornosti odvetnikov, odvetniških kandidatov in odvetniških pripravnikov so upoštevana priporočila Varuha človekovih pravic, urejena pa so naslednja področja:

vestno in odgovorno opravljanje odvetniškega poklica, pri čemer se kršitve uredijo s Statutom Odvetniške zbornice (59. člen);

disciplinski izreki: so opomin, ukor, denarna kazen in odvzem pravice opravljati odvetniški poklic oziroma delo v odvetniški pisarni (61. člen);

ureditev disciplinskega postopka zaradi kršitve dolžnosti (61.b člen);

organi, ki so pristojni za odločanje o disciplinskih kršitvah (61.č člen);

vzpostavljen je zunanji nadzor, torej nadzor, ki ga opravljajo osebe, ki niso člani Odvetniške zbornice Slovenije.

Razširjene se pristojnosti tistih oseb, na predlog katerih je disciplinski tožilec dolžan uvesti disciplinski postopek. Te osebe imajo možnost same nadaljevati disciplinski postopek v primeru, ko disciplinski tožilec odstopi od disciplinskega postopka ter pravico vložiti pritožbo zoper oprostilno odločbo disciplinske komisije.

V prehodnih in končnih določbah novele je določeno še, da se odvetnikova nagrada za revizijski postopek do uveljavitve nove Odvetniške tarife določa po Zakonu o reviziji postopkov javnega naročanja (ZRPJN). Višina nagrade je določena v višini od 200 do 1.400 evrov in obsega nagrado za revizijski postopek pred naročnikom in pred Državno revizijsko komisijo za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Nagrada vključuje opravo vseh dejanj v revizijskem postopku, zlasti pripravo vseh vlog v revizijskem postopku in udeležbo na sestankih. Če je odvetnik pooblaščen le za posamezna dejanja v revizijskem postopku, se nagrada sorazmerno zniža glede na obseg opravljenih storitev, vendar ne sme znašati manj kot 50 evrov.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.