c S

Seznanjanje predsednika republike s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske

16.04.2009 Pravilnik o izvrševanju obveznosti do predsednika republike na obrambnem področju, ki je začel veljati 11. aprila 2009, podrobneje določa pogoje in postopke, po katerih Ministrstvo za obrambo seznanja predsednika republike kot vrhovnega poveljnika obrambnih sil s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske in drugimi zadevami, pomembnimi za obrambo države.

Pravilnik določa, da ministrstvo sproti posreduje predsedniku republike poročila, informacije, analize in ocene Obveščevalno varnostne službe ministrstva:

ki neposredno pomembno vplivajo na varnost države;

o povišani pripravljenosti vojaških organizacij drugih držav ter vojaških ali drugih aktivnostih, ki neposredno vplivajo na varnost države;

o razmerah na območjih, kjer Slovenska vojska izvršuje obveznosti v mednarodnih operacijah ali misijah.

Ministrstvo predsedniku republike na njegov predlog posreduje informacije, analize in ocene v zvezi z določenimi vprašanji, dogodki ali aktivnostmi na obrambnem področju. Seznanja ga tudi z rednimi in izrednimi poročili Nacionalnega centra za krizno upravljanje in Centra za obveščanje Republike Slovenije.

Pravilnik določa, da ministrstvo sproti obvešča predsednika republike o izrednih in drugih dogodkih ter aktivnostih. Redno letno ga seznanja s stanjem pripravljenosti Slovenske vojske praviloma v marcu za preteklo leto oziroma med letom na njegovo zahtevo.

Določeno je, da se plani vodenja Slovenske vojske, srednjeročni obrambni programi in dokumenti s katerimi se urejajo temeljna vprašanja organizacije, priprav, obsega ter delovanja Slovenske vojske po sprejemu pošljejo predsedniku republike v seznanitev. V predhodno mnenje pa se pošljejo predlogi: splošnega dolgoročnega programa razvoja in opremljanja Slovenske vojske, srednjeročnega obrambnega programa ter proračuna za razvoj obrambnega sistema za določeno proračunsko obdobje.

Ministrstvo zagotavlja predsedniku republike informacijsko komunikacijske povezave, nastanitev, varovanje, protokolarne naloge in druge pogoje kadar opravlja funkcijo vrhovnega poveljnika.

V miru ministrstvo predsedniku republike zagotavlja neposredne informacijsko komunikacijske povezave z ministrom, načelnikom Generalštaba Slovenske vojske in Nacionalnim centrom za krizno upravljanje, v izrednem in vojnem stanju pa tudi s Poveljniškim centrom Slovenske vojske ter državnim operativnim štabom obrambe.

Predsednik republike lahko imenuje svetovalca za obrambo izmed brigadirjev in generalov Slovenske vojske, ki mu jih na njegovo zahtevo predlaga minister. Izbranega častnika dodeli minister predsedniku republike za čas opravljanja funkcije svetovalca za obrambo.

Častnika, ki opravlja naloge pribočnika predsednika republike, minister imenuje s činom podpolkovnika ali višjim činom.

Pred uveljavitvijo pravilnika je ta vprašanja urejalo Navodilo o izvrševanju obveznosti do predsednika republike na obrambnem področju, ki ga je novi pravilnik razveljavil.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.