c S

Dražji tobačni izdelki

08.04.2009 4. aprila je začela veljati novela Zakona o trošarinah (ZTro), s katero se višajo trošarine na tobačne izdelke. Trošarina za 1000 cigaret iz najbolje prodajanega cenovnega razreda se bo z majem povečala za 5 evrov.

Zakon o trošarinah, ki velja od leta 1999, je bil do danes že dvanajstkrat spremenjen, ureja sistem in uvaja obveznost plačevanja trošarine od alkohola in alkoholnih pijač, tobačnih izdelkov ter energentov in električne energije. Že pri sprejemanju je bil zakon urejen skladno z evropskim pravom, posebej z direktivo o trošarinah, vendar pa je Slovenija prav v primeru tobačnih izdelkov uveljavila prehodno obdobje za prilagoditev stopnje trošarin za cigarete.

Trošarine spadajo v okvir posrednih davkov, plačujejo pa se od določenih trošarinskih izdelkov, ki so bodisi proizvedeni v Sloveniji ali pa so na njeno ozemlje vnešeni (predmet obdavčitve postanejo izdelki tako pri proizvodnji kot pri uvozu). ZTro po uvodnih določbah, v okviru katerih so opredeljeni pojmi, uporabljeni v zakonu, definira obseg obdavčitve in pripadnost trošarin, temu pa sledi ureditev nastanka trošarinske obveznosti ter obveznosti za obračun in plačilo trošarine, plačniki trošarine, odlog in vračilo plačila trošarine itd.

Področje trošarin poleg zakona urejajo tudi številni podzakonski akti, kot je npr. Pravilnik o izvajanju Zakona o trošarinah, uredbe, ki podrobneje urejajo trošarine za posamezne skupine trošarinskih izdelkov, na področje pa pomembno posega tudi Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2).

Zadnja novela zakona, ki je začela veljati 4. aprila, vsebinsko ne spreminja sistema obdavčitve, temveč zgolj povišuje trošarine na tobačne izdelke. Nove višine trošarin se bodo začele uporabljati 1. maja in znašajo:

69 evrov za 1000 cigaret iz najbolje prodajanega cenovnega razreda;

35 evrov za drobno rezani tobak (na kilogram);

22 evrov za preostali tobak za kajenje (na kilogram).

Novela določa tudi, da mora zavezanec za trošarino na dan pred spremembo trošarin oziroma drobnoprodajnih cen cigaret opraviti popis cigaret, ki jih ima na zalogi, ter carinskemu organu predložiti zapisnik o popisu cigaret ter obračun trošarine, saj je skladu z zakonom (tako 6. točka 15. člena ZTro) določena obveznost plačila razlike trošarine. Slednje pomeni, da mora zavezanec v primeru, če se zviša drobnoprodajna cena cigaret, obračunati tudi razliko trošarine (zaradi proporcionalne trošarine se davčni dolg v absolutnem znesku poveča). Obračunana trošarina zapade v plačilo 60. dan po opravljenem popisu.

Skladno s spremembo zakona pa se bo prav tako s 1. majem uveljavila spremenjena Uredba o določitvi zneska specifične in določitvi stopnje proporcionalne trošarine za cigarete, ki določa drobnoprodajno ceno cigaret iz najbolje prodajanega cenovnega razreda. Od maja naprej veljajo naslednji zneski:

cena zavojčka dvajsetih cigaret znaša 2,35 evra;

specifična trošarina v višini 17,7167 evra za 1000 kosov cigaret;

proporcionalna trošarina po stopnji 43,6454 odstotkov od drobnoprodajne cene zavojčka cigaret in

za cigarete, katerih drobnoprodajna cena je nižja od 2,35 evrov, se plačuje trošarina v višini 69,0000 evra za 1000 kosov cigaret.

Tudi uredba, podobno kot zakon, v prehodnih določbah predpisuje, da mora zavezanec na dan 30. aprila 2009 popisati zalogo cigaret. Sestaviti mora zapisnik o stanju zaloge cigaret po vrstah, vrednosti in količinah ter obračunati razliko med zneskom že plačane trošarine in novimi trošarinami in jo najpozneje 60. dan po popisu plačati.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.