c S

Pridobitev kvalificiranega deleža v zavarovalnicah

19.03.2009 Poleg prilagoditve slovenske zakonodaje evropski (v naš pravni res se prenaša Direktiva št. 2007/44/ES) se poglavitne spremembe novele Zakona o zavarovalništvu (ZZavar) nanašajo na določitev natančnejših pravil pri nakupih lastniških deležev oziroma prevzemov v finančnih družbah.

Kvalificirani delež je posredno ali neposredno imetništvo poslovnega deleža, delnic ali drugih pravic v določeni pravni osebi, na podlagi katerih imetnik pridobi (9. člen ZZavar):

- najmanj 10% delež glasovalnih pravic ali najmanj 10% delež v kapitalu te pravne osebe,

- delež glasovalnih pravic ali delež v kapitalu te pravne osebe, ki je manjši od 10%, vendar mu že ta omogoča izvajanje pomembnega vpliva na upravljanje te pravne osebe.

Skladno z načelom preglednosti je s spremenjenim 18. členu določen jasen in pregleden postopek za odobritev dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža v zavarovalnici. Oseba, ki namerava pridobiti kvalificiran delež, mora najprej pridobiti dovoljenje Agencije za zavarovalni nadzor.

Agencija poda svojo odločitev na podlagi seznama meril (19.b člen), upoštevati pa mora tudi pravila o zagotavljanju poslovanja zavarovalnic v skadu s pravili upravljanja tveganj, pravili varnega in skrbnega poslovanja ter drugimi pravili poslovanja. Med merila spadajo:

- ugled bodočega kvalificiranega imetnika;

- ugled in izkušenje oseb, ki bodo imele možnost upravljati zavarovalnico ali drugače vplivati na poslovanje zavarovalnice;

- finančna trdnost bodočega kvalificiranega imetnika in

- verjetne posledice,

presoditi pa morajo tudi, ali bi lahko pridobitev kvalificiranega deleža, pomenila storitev pranja denarja ali financiranja terorizma oziroma ali bi povečala tveganje pranja denarja ali financiranja terorizma.

Zakon določa, kdaj se mora agencija o izdaji dovoljenja posvetovati s pristojnim nadzornim organom posamezne države članice ali pristojnim nadzornim organom Republike Slovenije. Po preučitvi navedenih meril in mnenj pa bodisi izda odločbo, s katero določi višino deleža glasovalnih pravic ali deleža v kapitalu zavarovalnice, ali pa zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža zavrne (19.c člen).

Agencija lahko z odločbo o dovoljenju za pridobitev kvalificiranega deleža ali pozneje bodočemu kvalificiranemu imetniku določi rok, v katerem mora pridobiti delnice zavarovalnice, na podlagi katerih doseže razpon, za katerega je izdano dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža. Ta rok ne sme biti krajši od šestih mesecev od vročitve odločbe. Če kvalificirani imetnik v tem roku ne pridobi delnic zavarovalnice, dovoljenje preneha veljati v celoti (19.č in 19.d člen).

Na novo so urejene tudi sankcije za kršitev določb zakona - imetnik delnic zavarovalnice, ki so bile pridobljene v nasprotju z zakonom, nima glasovalnih pravic, določen pa je tudi način izračuna števila delnic, iz katerih neupravičeni imetnik lahko uresničuje glasovalne pravice (20. člen). Neupravičeni imetnik mora v enem mesecu od pridobitve delnic zavarovalnice vložiti zahtevo za izdajo dovoljenja za pridobitev kvalificiranega deleža, sicer mu agencija z odredbo naloži, da delnice, ki jih ima v nasprotju s tem zakonom, odsvoji. Pri tem rok za odsvojitev delnic ne sme biti krajši od treh in ne daljši od šestih mesecev (20.a člen). Če v določenem roku neupravičeni imetnik delnic ne odsvoji, mu agencija z odločbo prepove uresničevanje vseh pravic iz delnic zavarovalnice, ki jih ima v nasprotju s tem zakonom, in prepove zavarovalnici, da bi navedenim osebam na kakršen koli način omogočila uresničevanje pravic iz teh delnic (20.b člen).

Novela zakona je v nadaljevanju na novo uredila tudi vprašanje delničarskega sporazuma (20.c člen) ter drugih primerov pridobitve položaja nadrejene osebe zavarovalnice, na novo pa je tudi določena obveznost kvalificiranega imetnika, da agencijo obvesti o zmanjšanju njegovega deleža. Tako velja, da mora v primeru, ko se njegov delež zmanjša pod spodnjo mejo razpona, za katerega velja dovoljenje, ter o vsaki združitvi, delitvi ali drugi statusni spremembi, obvestiti agencijo (21.a člen).

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.