c S

Kaj je novega pri davčnem obračunu dohodka iz dejavnosti za leto 2008

09.03.2009 Do konca meseca marca morajo samostojni podjetniki oddati davčni obračun dohodka iz dejavnosti v skladu s pravkar objavljenimi spremembami pravilnika in izključno po elektronski poti.

Zaradi vrste sprememb, ki so jih prinesle spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh-2) tekom leta 2008, se tudi letos pri oddaji davčnega obračuna akontacije dohodnine iz naslova dohodka iz dejavnosti pojavlja vrsta novosti, ki jih lahko strnemo na:
- ponovno uveljavljanje investicijske olajšave,
- dodatne možnosti uveljavljanja olajšav za donacije,
- možnost uveljavljanja olajšav za investicije v družbe tveganega kapitala,
- novi obrazci oziroma razširjen davčni obračun,
- elektronska oddaja davčnega obračuna (edina opcija) preko spletne aplikacije eDavki ali elektronsko na pristojnem davčnem uradu, če zavezanec ne razpolaga z dostopom do interneta in računalniške opreme.

Z novim 66.a členom ZDoh-2 lahko davčni zavezanec samostojni podjetnik uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30 % investiranega zneska v opremo in v neopredmetena dolgoročna sredstva, če ne gre za pisarniško opremo ali pohištvo, osebna vozila ali neopredmetena sredstva iz naslova dobrega imena ali usredstvene stroške naložb v tuja opredmetena osnovna sredstva. Pri uveljavljanju investicijskih olajšav je zavezanec, ki ima sredstvo v lasti, izenačen z zavezancem, ki sredstvo pridobi na podlagi finančnega najema, investijiskih olajšav pa davčni zavezanec ne more uveljavljati za sredstva za katera je prejel nepovratna sredstva.

Davčni zavezanec lahko uveljavlja investicijske olajšave v davčnem letu vlaganja, z neizkoriščenim delom olajšave pa lahko zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih petih davčnih letih po letu vlaganja, vendar zmanjšanje ne sme presegati davčne osnove.

Zaradi vrste sprememb pa je spremenjen tudi Pravilnik o obrazcu za davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (v nadaljevanju Pravilnik), obširnejši pa je tudi temeljni davčni obrazec obračuna (DOHDEJ št.18) in sicer za 8 postavk, ki ima tudi dve prilogi več.

Pri podatkih o zavezancu ima davčni zavezanec zdaj na voljo več možnosti za navajanje izvajanja več vrst dejavnosti na različnih naslovih in v različnih državah s čemer se poročanje približa dejanskemu stanju davčnih zavezancev pri izvajanju samostojne poklicne dejavnosti.

Pri uveljavljanju ugodnosti po ZDoh-2 lahko davčni zavezanec po novem uveljavlja zmanjšanje davčne osnove v višini 15 odstotkov prihodkov tudi zaradi samostojnega opravljanja športnega poklica in ne le za izvajanje samostojnega novinarskega poklica ali samostojnega kulturnega delavca.

Pri navajanju podatkov po računovodskih predpisih v osnovni obrazec se dopolnitve pretežno nanašajo na izvajanje 1.b. točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2, po katerem ima novi zasebnik, ki prevzame opravljanje dejavnosti s prenosom podjetja ali dela podjetja zavezanca na drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve zakonca, otroka, posvojenca ali pastorka, možnost priglasitve prevzema davčnemu organu, ko se nova odtujena ali prevzeta sredstva ne štejejo v davčno osnovo, ker davčni zavezanec ovrednoti prevzeta sredstva in obveznosti, amortizira in izračuna dobičke in izgube v zvezi s prejetimi sredstvi in obveznostmi z upoštevanjem vrednosti na dan prenehanja opravljanja dejavnosti zavezanca, po kateri se bi izhajalo pri izračunu davčne osnove pri zavezancu, ki je prenehal z opravljanjem dejavnosti, oziroma na način, kot če do prenehanja opravljanja dejavnosti ne bi prišlo. V kolikor pride do neizpolnjevanja zahtevanih pogojev v petih letih od prevzema se davčna osnova prevzemnega zasebnika poveča za nastale prihodke in izvede obdavčitev kot za druge dohodke fizične osebe, razen če je šlo za prenehanje dejavnosti zaradi smrti oziroma je zavezanec po prenehanju opravljanja dejavnosti umrl.

To pomeni, da novi DOHDEJ št. 18 upošteva navedeno možnost v naslednjih novih postavkah:

2.7. Zmanjšanje prihodkov v primeru odtujitve prenesenih sredstev za neupoštevanje izgube pri prenosu sredstev na novega zasebnika glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2

3.5. Povečanje prihodkov v primeru odtujitve prenesenih sredstev za neobdavčene zneske glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2

6.27. Zmanjšanje odhodkov za odhodke, ki so zniževali davčno osnovo v tekočem ali preteklih davčnih obdobjih

6.28. Zmanjšanje odhodkov za razliko v amortizaciji pri novem zasebniku glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2

6.29. Zmanjšanje odhodkov v primeru odtujitve prenesenih sredstev za neobdavčene zneske glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2

7.7. Povečanje odhodkov za razliko v amortizaciji pri novem zasebniku glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2

7.8. Povečanje odhodkov v primeru odtujitve prenesenih sredstev za neupoštevanje izgube pri prenosu sredstev na novega zasebnika glede na določbo 1.b točke četrtega odstavka 51. člena ZDoh-2

Pri oblikovanju davčne osnove obrazec sledi spremembam (ne)priznavanja davčnih prihodkov ali odhodkov ter koriščenja davčnih olajšav. Tako je potrebno navesti pri postavki

11.6. Zmanjšanje davčne osnove za že obdavčene dolgoročne rezervacije za pokojnine, jubilejne nagrade in za odpravnine pri prehodu na nov način računovodenja (prej pod 15.1.)

Po novem je možno povečati davčno osnovo iz naslova evidentiranja zneska pod postavko

12.1. Znesek izkoriščene davčne olajšave za investiranje zaradi prodaje ali odtujitve sredstva pred predpisanim rokom

Prav tako pa je po novem možno tudi zmanjšati davčno osnovo za koriščenje vseh vrst olajšav, pri čemer zaradi sprememb ZDoh-2 obrazec ni več možnosti koriščenja olajšav za prvo zaposlitev in zaposlitev doktorjev znanosti (prejšnji postavki 15.6. in 15.7.), na novo pa je uvedena možnost koriščenja investicijske olajšave pod postavko:

15.1. Olajšava za investiranje po 66.a členu ZDoh-2

Posledica novih investicijskih olajšav sta tudi nova prilogi

a. Priloga 7a: Podatki v zvezi z olajšavo za investiranje po 66.a členu ZDoh-2, ki zajema specifikacijo investicijskega zneska, zneska neizkoriščene olajšave z možnostjo zmanjšanja neizkoriščenega dela zaradi odtujitve ali dokončnim amortiziranjem pred potekom treh let ali spremembe po odločbi o davčnem nadzoru ter zneska povečanja davčne osnove zaradi nadaljevanja opravljanja dejavnosti.

b. Priloga 14: Podatki o davčni obravnavi po četrtem odstavku 51. člena ZDoh-2, kjer gre specifikacijo koriščenja olajšav novega zasebnika, ki prevzame opravljanje dejavnosti s prenosom podjetja ali dela podjetja zavezanca na drugo fizično osebo zaradi smrti, trajne nezmožnosti za delo ali upokojitve zakonca ali drugih družinskih članov, možnost priglasitve prevzema davčnemu organu, ko se nova odtujena ali prevzeta sredstva ne štejejo v davčno osnovo, ker davčni zavezanec ovrednoti prevzeta sredstva in obveznosti, amortizira in izračuna dobičke in izgube v zvezi s prejetimi sredstvi in obveznostmi z upoštevanjem vrednosti na dan prenehanja opravljanja dejavnosti zavezanca, po kateri se bi izhajalo pri izračunu davčne osnove pri zavezancu, ki je prenehal z opravljanjem dejavnosti, oziroma na način, kot če do prenehanja opravljanja dejavnosti ne bi prišlo

Sklepna priporočila:

1) zadnji rok za oddajo letnega poročila in davčnega obračuna je 31. marec.
2) zavezanec, ki na podlagi prvega odstavka 358. člena Zakona o davčnem postopku (ZDAvP-2), podatke zahtevane v prilogi 3 in 4 predloži Agenciji za javnopravne evidence in storitve (AJPES), mora podpisati izjavo, ki je v prilogi pravilnika in v kateri navede, da ne prilaga navedenih podatkov, ker jih je predložil AJPES.
3) davčni obračun se oddaja izključno elektronsko (edina opcija) preko spletne aplikacije eDavki ali elektronsko na pristojnem davčnem uradu, če ne razpolaga z dostopom do interneta in računalniške opreme.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete na portalu FinD-INFO Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.