c S

Rezervacije letalskih kart

13.02.2009 Konec marca bo začela veljati nova Uredba št. 80/2009 o kodeksu poslovanja računalniških sistemov rezervacij, katere glavni namen je na novo urediti računalniški sistem rezervacij proizvodov v zračnem prevozu.

Računalniški sistemi rezervacij (kot je npr. Galileo) delujejo kot posredniki med letalskimi družbami in potovalnimi agencijami v prodajni verigi letalskih vozovnic. Ker so bili ob svoji vzpostavitvi ti sistemi edina pot za prodajo letalskih vozovnic, nadzirale pa so jih letalske družbe, je bil leta 1989 vzpostavljen kodeks poslovanja računalniških sistemov rezervacij. Kodeks je določal pravila, ki so zmanjševala možnost zlorab in izkrivljanja konkurence ter tako pomagal pri vzpostavitvi enotnega evropskega letalskega trga.

Zaradi tehnoloških sprememb in sprememb na trgu, ki omogočajo prodajo letalskih vozovnic preko spletnih strani ali klicnih centrov letalskih družb in posledično vedno bolj neustreznega kodeksa, sta Evropski parlament in Svet Evropske unije sprejela novo uredbo, s katero je kodeks poslovanja poenostavljen. Kodeks se tako nanaša na kateri koli računalniški sistem rezervacij, ki zajema letalske prevoze (pa tudi železniške prevoze, če so ti vključeni v glavni prikaz računalniškega sistema rezervacij).

Podjetje, ki je odgovorno za delovanje ali trženje računalniškega sistema (prodajalec sistema), mora v sistem vnašati podatke o vseh prevoznikih, kar pomeni, da ne sme dajati prednosti enemu sodelujočemu prevozniku pred drugimi. Enaka obravnava velja tako za letalske prevoznike iz Skupnosti, kot iz tretjih držav, prepovedano pa je tudi, da bi prodajalec sistema od prevoznika zahteval, da ne sme sodelovati tudi v drugih računalniških sistemih rezervacij ali klicnih centrih.

Eden od temeljnih ciljev sprejetja nove uredbe je tudi omogočiti večji obseg pogajanj ter predvsem možnost določanja pristojbin za uporabo sistema rezervacij. To bo letalskim družbam omogočilo pogajanje o znižanju stopenj pristojbin. Takšna ureditev bo povečala konkurenco med računalniškimi sistemi rezervacij, vplivala na zmanjšanje stroškov ter izboljšanje kakovosti storitev.

Uredba je pomembna tudi z vidika varstva potrošnikov, saj morajo biti računalniški sistemi rezervacij nevtralni - predstaviti morajo nepristranski začetni prikaz in zagotoviti, da so informacije o vseh sodelujočih prevoznikih enako dostopne, natančno pa je tudi urejeno vprašanje varstva osebnih podatkov (obdelava, dostop in shranjevanje osebnih podatkov).

Poleg že navedenih veljajo za glavni prikaz še naslednja pravila (priloga I):

prikazane cene morajo vsebovati tudi prevoznine, davke, dodatne dajatve in pristojbine (ureditev je skladna z Uredbo št. 1009/2008 o skupnih pravilih za opravljanje zračnih prevozov v Skupnosti);

leti, ki niso del rednega zračnega prevoza, morajo biti jasno označeni;

leti s postanki morajo biti jasno označeni;

možnost potovanja se mora razvrstiti bodisi po višini prevoznin ali pa glede na možnost neprekinjenega potovanja oziroma trajanje potovanja.

Kot zanimivost naj dodamo še, da naj bi računalniški sistemi rezervacij v prihodnosti zagotavljali tudi informacije o izpustih CO2 in porabi goriva pri poletu.

Nova uredba razveljavlja istoimensko evropsko uredbo, staro že 20 let, kar bo vplivalo tudi na slovensko pravno ureditev - vlada je namreč leta 2007 na podlagi stare uredbe sprejela uredbo o izvajanju Uredbe EGS o kodeksu poslovanja računalniških sistemov rezervacij (CRS), ki jo bo treba nadomestiti z novo ureditvijo, določiti pa bo tudi treba organe, pristojne za izvajanje uredbe.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.