c S

Podjetniki in kmečka gospodinjstva lahko za leto 2008 uveljavljajo 30% investicijsko olajšavo

05.02.2009 Z zadnjimi spremembami Zakona o dohodnini (ZDoh-2) lahko kmečka gospodinjstva in samostojni podjetniki , uveljavljajo 30% investicijsko olajšavo, ne da bi bili pri tem omejeni z absolutnim zneskom, oziroma bi bilo potrebno izpolnjevati kakršnekoli zaposlitve pogoje.

Novi 66.a člen ZDoh-2 določa, da lahko davčni zavezanec samostojni podjetnik uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30 % investiranega zneska v opremo in v neopredmetena dolgoročna sredstva, če zadostujejo zakonskim pogojem.

Zakon namreč določa, da med opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva, za katere je mogoče uveljavljati investicijsko olajšavo, sodijo:

            računalniška oprema in druga oprema, ki ni pisarniška oprema,

            motorna vozila, ki so bodisi:
                      - osebni avtomobili na hibridni ali električni pogon,
                      - avtobusi na hibridni ali električni pogon,
                      - tovorna motorna vozila z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI, oziroma EURO V izjemoma za leto 2008.

            neopredmetena dolgoročna sredstva, vendar le če to ni dobro ime ali usredstveni stroški naložb v tuja opredmetena osnovna sredstva.

Zakon namreč, pri opredeljevanju opreme in neopredmetenih dolgoročnih sredstev, med te za katere ni možno uveljavljati investicijske olajšave, uvršča:

            pohištva in pisarniške opreme,

            vsa ostala motorna vozila,

            dobro ime in usredstveni stroški naložb v tuja opredmetena osnovna sredstva.

Pri investicijah v opremo je zavezanec, ki ima sredstvo v lasti, izenačen z zavezancem, ki sredstvo pridobi na podlagi finančnega najema. Tako tudi zavezanec, ki sredstvo pridobi na podlagi finančnega najema, lahko znižuje davčno osnovo pod navedenimi pogoji.

Pri opredeljevanju kaj sodi med opremo se davčni zavezanec lahko opre na določila slovenskega računovodskega standarda SRS 1 – Opredmetena osnovna sredstva in mednarodnega standarda računovodskega poročanja MRS 16 – Opredmetena osnovna sredstva, pri neopredmetenih osnovnih sredstvih pa na določbe slovenskega računovodskega standarda SRS 2 – Neopredmetena sredstva in dolgoročne aktivne časovne razmejitve in mednarodnega standarda računovodskega poročanja MRS 38 – Neopredmetena sredstva.

Pri tem velja opozoriti, da davčni zavezanec ne more uveljaviti olajšave za investicije, če je v zvezi s to investicijo prejel nepovratna sredstva iz naslova sofinanciranja, iz sredstev proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti, proračuna Republike Slovenije oziroma proračuna EU. Na ta način se preprečuje možnost dvakratnega financiranja oziroma ugodnosti za isto sredstvo s strani Republike Slovenije oziroma samoupravnih lokalnih skupnosti oziroma EU.

Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 30% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena dolgoročna sredstva v davčnem letu vlaganja, z neizkoriščenim delom olajšave pa lahko zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih petih davčnih letih po letu vlaganja, vendar zmanjšanje ne sme presegati davčne osnove.

Davčni zavezanec, ki je uveljavil investicijsko davčno olajšavo, ne sme odtujiti opreme ali neopredmetenega sredstva za katerega je uveljavljal investicijsko olajšavo v naslednjih treh davčni obdobjih oziroma pred dokončnim amortiziranjem v skladu s tem zakonu, če je to krajše od treh let, saj mora sicer v letu prodaje oziroma odtujitve opreme oziroma neopredmetenega dolgoročnega sredstva za znesek izkoriščene davčne olajšave povečati davčno osnovo. Enako velja tudi v primeru finančnega najema, če najemodajalec izgubi pravico uporabe opreme.

Za odtujitev se šteje tudi prenehanje opravljanja dejavnosti zavezanca, če ne gre za prenos dejavnosti na novega zasebnika ali novo pravno osebo. Neizkoriščen del davčne olajšave se ob prenehanju opravljanja dejavnosti po 51. členu ZDoh-2, ko gre za prenos na novega zasebnika ali novo pravno osebo, prenese pod pogoji, kot bi veljali, če do prenehanja ne bi prišlo.

Pri tem velja omeniti, da po novem 73.a členu ZDoh-2 lahko uveljavljajo 30% investicijsko olajšavo tudi kmečka gospodinjstva ali agrarne skupnosti, če lahko z računi dokažejo vlaganja članov gospodinjstva oziroma agrarne skupnosti v osnovna sredstva in opremo v povezavi z osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnostjo in sicer v davčnem letu vlaganja. Olajšava se priznava največ do višine davčne osnove. Neizkoriščen del olajšave lahko zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih petih letih po letu vlaganja, vendar zmanjšanje ne sme presegati davčne osnove.

Ne glede na to, da so bile spremembe po noveli ZDoh-2C sprejete šele konec decembra, pa se navedene določbe upoštevajo že od 1. januarja 2008, oziroma pri napovedi za leto 2008.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete na portalu FinD-INFO Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.