c S

Rezidentski status je osnova za obračun dohodnine

27.01.2009 Vse ugodnosti, ki izhajajo iz obračuna dahodnine lahko koristi tudi nerezident, če si lahko pravočasno uredi rezidentski status.

Informativni izračun dohodnine, ki je osnova za poračun dohodnine za minulo leto, je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga davčna uprava in ki jih pridobi s strani izplačevalcev dohodkov. Izplačevalci dohodkov fizičnih oseb morajo namreč davčni upravi do 31. januarja 2009 posredovati podatke o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih fizičnih oseb, ne glede na njihov rezidentski status, v minulem letu. Kot določa Pravilnik o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2008, podatke o izplačilih fizičnim osebam posredujejo pravočasno in v elektronski obliki tudi pravni nasledniki samostojnih podjetnikov in pravnih oseb ter stečajni upravitelji podjetij v stečajnem postopku.

Fizična oseba se šteje za rezidenta Slovenije, če je izpolnjen eden od kriterijev iz 6. člena Zakona o dohodnini (ZDoh-2):
              1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji,
              2. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji,
              3. v kateremkoli času v davčnem letu prisotna v Sloveniji več kot 183 dni.

Pri opredeljevanju stopnje posameznikovih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, v primerjavi z le-temi v tujini, se davčno rezidentstvo določa glede na to, s katero državo ima posameznik tesnejše osebne in ekonomske interese (središče življenjskih interesov). Pri dolgoročnem bivanju v tujini se praviloma premakne središče življenjskih interesov, če se tudi zakonec in otroci preselijo v tujino. Šteje se, da posameznik središča svojih življenjskih interesov ni prenesel v državo, v kateri dela, če je obdržal prebivališče, družino in lastnino v državi, kjer je delal in prebival pred odhodom v tujino.

V zvezi z določitvijo središča osebnih in ekonomskih interesov se ponavadi uporabijo dejstva, ki vključujejo:
              • kraj, kjer oseba upravlja svoje finančne in poslovne interese;
              • kakršne koli poslovne vezi v Sloveniji (poslovanje v Sloveniji oziroma opravljanje dela in nalog v družbah ipd.);
              • kraj, kjer ima oseba večino svojih naložb in drugega premoženja;
              • kraj, kjer je njena družina in je tam središče njenih osebnih interesov.

Če je zavezanec zadržal središče življenjskih interesov v svoji matični državi, lahko postane slovenski rezident šele, ko je v katerem koli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupaj več kot 183 dni.

To pomeni, da lahko slovenski izplačevalec dohodka, v skladu s Pojasnilom DURS, št. 42105-53/2007 pri obračunu davčnega odtegljaja od plače zavezanca le-tega upošteva kot rezidenta Slovenije in s tem upošteva tudi vse olajšave, do katerih so upravičeni slovenski rezidenti, šele z izpolnitvijo pogoja prisotnosti v Sloveniji skupaj več kot 183 dni v davčnem letu. S tem se namreč pri izplačevalcu dohodka odpravi tveganje za predložitev morebitnega popravka predloženih obračunov davčnega odtegljaja, če bi tak delavec zapustil Slovenijo pred potekom 183 dni.

Zavezanec, ki postane rezident Slovenije po poteku prisotnosti v Sloveniji skupaj več kot 183 dni v davčnem letu, lahko uveljavlja tudi vse »neizkoriščene« olajšave za mesece pred izpolnitvijo navedenega pogoja prisotnosti, in sicer v letni napovedi za odmero dohodnine, ki jo mora vložiti za obdobje rezidentstva.

Če noben od kriterijev ni izpolnjen, se oseba šteje za nerezidenta Slovenije. V kolikor fizična oseba v Sloveniji nima stalnega bivališča oziroma središča osebnih in ekonomskih interesov, se potemtakem lahko šteje za slovenskega rezidenta, če je bila v letu 2008 v Sloveniji prisotna skupno več kot 183 dni, vendar le pod pogojem, da si formalno uredi rezidentski status pri pristojnem davčnem organu. V takšnih primerih se osebo opredeli kot rezidenta RS za celotno obdobje prisotnosti v RS, ne glede na to, če je del dohodkov v letu 2008 dosegala kot rezident RS, del pa kot nerezident RS.

V kolikor želijo fizične osebe (ki v Sloveniji nimajo stalnega bivališča oziroma središča osebnih in ekonomskih interesov ter so bile v letu 2008 v Sloveniji prisotne več kot 183 dni) pridobiti status rezidenta RS, so si dolžne pri pristojnem davčnem uradu čim prej urediti svoj rezidentski status, saj bo Davčna uprava RS le na tak način lahko tudi tem zavezancem posredovala informativni izračun dohodnine za leto 2008. Če si zavezanci rezidentskega statusa za leto 2008 ne bodo uredili, informativnega izračuna dohodnine za leto 2008 ne bodo prejeli. Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) v tretjem odstavku 267. člena namreč določa, da davčni organ informativni izračun dohodnine sestavi le za davčnega zavezanca rezidenta.

Vlogo vloži posameznik v skladu s Pravilnikom o obrazcu za ugotovitev rezidentskega statusa po 4. točki prvega odstavka 7. člena ZDoh-2 pri pristojnem davčnem uradu najkasneje do 31. januarja 2009 in sicer tako, da vlogi Ugotovitev rezidentskega statusa priloži izpolnjen vprašalnik "Ugotovitev rezidentskega statusa (odhod iz RS)" ali vprašalnik "Ugotovitev rezidentskega statusa (prihod v RS)".

Davčna uprava navaja naslednje primere posameznikov, katerem predlaga vložitev vloge za ugotavljanje rezidentskega statusa:
•               posameznik, pri katerem se okoliščine, ki vplivajo na njegov status rezidenta oziroma nerezidenta, pozneje spremenijo, naj se obrne na pristojni davčni urad zaradi ugotovitve spremenjenega stanja (če je npr. posameznik zaradi kratkega prebivanja v Sloveniji nerezident Slovenije, pa se njegovo prebivanje v Sloveniji podaljša, se njegov status lahko spremeni);
•               posameznik, ki želi pridobiti mnenje davčnega organa o svojem rezidentskem statusu glede na določbe 6. in 7. člena ZDoh-2;
•               posameznik, ki velja hkrati za rezidenta več držav po določbah notranjih zakonodaj teh držav, zaradi ugotovitve davčnega rezidentstva po določbah mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja (t. i. dvojno rezidentstvo).

Zavezanec (posameznik) izpolnjeno vlogo oziroma ustrezni vprašalnik predloži davčnemu organu, pri katerem je zavezanec za davek vpisan v davčni register ali na območju katerega je nastala oziroma bi lahko nastala davčna obveznost (npr. davčni urad na območju stalnega oziroma začasnega prebivališča fizične osebe).

Če davčnemu zavezancu rezidentu informativni izračun dohodnine za leto 2008 ne bo vročen do 31. maja 2009, mora v skladu s četrtim odstavkom 267. člena ZDavP-2, najpozneje do 30. junija 2009 sam vložiti Napoved za odmero dohodnine za leto 2008.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete na portalu FinD-INFO Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.