c S

Sodni svet z višjimi sejninami

12.01.2009 V skladu z Zakonom o sodiščih (ZS) je Sodni svet sprejel čistopis Poslovnika Sodnega sveta, ki ureja način dela in organizacijo Sodnega sveta. Z novim poslovnikom se predsedniku, podpredsedniku in članom sveta bistveno povečujejo sejnine.

Sodni svet odloča o predlogih za izvolitev sodnikov, o imenovanjih in napredovanjih sodnikov, o uvrstitvah v plačilni razred, o predlogih za razrešitev sodnikov, o merilih za najmanjši pričakovani obseg dela sodnikov, o merilih za kakovost dela sodnikov za oceno sodniške službe in drugih vprašanjih.

Nekaj sprememb je pri izvolitvi predsednika in podpredsednika, ki ju izvolijo člani izmed sebe s tajnim glasovanjem. Pri izvolitvi predsednika in podpredsednika je treba praviloma zagotoviti kroženje mandata vsakih 20 mesecev, funkciji pa opravljata do izvolitve novega predsednika oziroma podpredsednika.

V novem poslovniku ni več določbe o sodelovanju predsednika Sodnega sveta s predsednikom republike, državnim zborom, državnim svetom, vlado, vrhovnim sodiščem in drugimi sodišči ter organi na način, ki zagotavlja samostojnost in neodvisnost Sodnega sveta, kakor tudi varuje položaj Sodnega sveta, določen z ustavo. Prav tako ni več določbe o javnosti sej sveta (1. odstavek 11. člena starega poslovnika).

Po novem je višja večina za sprejem nekaterih odločitev, tako Sodni svet po novem odloča z dvotretjinsko večino vseh članov (8 glasov) o predlogih za izvolitev sodnikov, imenovanjih in napredovanjih sodnikov in uvrstitvah v plačilni razred - prej je bila potrebna večina glasov vseh članov (6 glasov). V primeru izločitve posameznega člana, se računata polovica oziroma dve tretjini glasov od skupnega števila preostalih članov Sodnega sveta.

Za udeležbo na seji, ki traja do tri ure, po novem pripada članu, podpredsedniku in sekretarju sejnina v neto znesku 90,00 EUR (prej 15.000 SIT), predsedniku pa v neto znesku 120,00 EUR (prej 20.000 SIT). Za vsako nadaljnjo začeto uro seje pripada članu, podpredsedniku in sekretarju sejnina v znesku 60,00 EUR, predsedniku pa sejnina v znesku 80,00 EUR. Člani Sodnega sveta imajo pravico do povračila stroškov v zvezi z udeležbo na sejah (dnevnice in stroški prevoza) v skladu z veljavno zakonodajo.

Nov je tudi Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest Sodnega sveta Republike Slovenije, ki ureja notranjo organizacijo, s katero je določena strokovna služba sodnega sveta, njena delovna področja, način vodenja strokovne službe, naloge, pooblastila, odgovornosti, pravice ter dolžnosti zaposlenih in sistemizacijo delovnih mest, s katero so določeni podatki posameznih delovnih mest ter število in vrsta uradniških delovnih mest.

Pripravil: Toni Tovornik


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.