c S

Spremembe na področju davčne zakonodaje

01.01.2009 Konec meseca decembra sta bila spremenjena dva davčna zakona - zakon o dohodnini in zakon o davčnem postopku, s spremembami katerih se vlada trudi reševati ali vsaj omiliti negativne učinke ter preprečiti nastanek novih posledic finančne krize.

- spremembe na področju dohodnine

Zakon o dohodnini (ZDoh-2) je že ob svojem sprejemu konec leta 2006 z določbami o olajšavah za vlaganje v raziskave in razvoj, ter kasnejšimi spremembami v zvezi z dodatnimi olajšavami za investiranje skušal razbremeniti slovensko gospodarstvo ter oblikovati pogoje za večjo konkurenčnost na svetovnih trgih. Tudi zadnja sprememba zakona, ki velja od 31. decembra letos, bo skladno s temi načeli pripomogla k boljši pripravljenosti zavezancev na prihajajoče obdobje recesije kot posledice svetovne finančne krize, tako z vidika zaposlovanja kot z vidika razvoja.

S spremenjenim 66.a členom se lajšajo pogoji za uveljavljanje splošne olajšave za investiranje, ki jo lahko uveljavljajo fizične osebe, ki opravljajo dejavnost. Tako se povečuje olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj, ki se je iz 20% povišala na 30% investiranega zneska v opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva v davčnem letu vlaganja, prav tako pa ni več določene absolutne velikosti olajšave (prej je bila višina olajšave omejena na največ 20.000 evrov). Opozoriti velja, da je za koriščenje te olajšave črtan pogoj o obvezni zaposlitvi enega delavca za polni delovni čas, kar omogoča izkoriščanje olajšave tudi zavezancem, ki opravljajo dejavnost in nimajo zaposlenih delavcev. Zavezanec lahko za neizkoriščen del olajšave zmanjšuje davčno osnovo v naslednjih petih letih po letu vlaganja, vendar zmanjšanje ne sme presegati davčne osnove.

Za isti odstotek se je povišala tudi olajšava za vlaganja v osnovno kmetijsko in gozdarsko dejavnost, in sicer se zavezancu v davčnem letu vlaganja skladno s 73.a členom prizna olajšava v višini 30% vloženega zneska. Davčna olajšava se prizna največ do višine davčne osnove, neizkoriščen del olajšave pa lahko zavezanec uveljavlja še naslednjih pet let po letu vlaganja, vendar zmanjšanje ne sme presegati davčne osnove.

Ob uveljavitvi te spremembe pa naj opozorimo tudi na novo dohodninsko lestvico, ki jo ureja Pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2009. Skladno z določbami novega pravilnika se spreminjajo tudi ustrezne določbe v ZDoh-2, ki določajo zneske olajšav ter zneske skupnega dohodka.

- spremenjen davčni postopek

Tudi noveli Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) botruje potreba po reševanju oziroma blaženju negativnih učinkov posledic finančne krize. Najpomembnejša sprememba zakona, ki velja od 31. decembra, se navezuje na postopek pobiranja davka od dohodkov pravnih oseb, ostale spremembe pa so potrebne zaradi poenostavitve davčnega postopka za zavezanca za davek, zagotovitve konsistentnosti davčne postopkovne zakonodaje ter uskladitve z drugo, že uveljavljeno zakonodajo in redakcijskimi popravki.

Spremembo zakona je narekovala tudi potreba po ukinitvi roka, določenega v drugem odstavku 408. člena, ki se navezuje na možnost razkritja podatkov, ki so davčna tajnost, fizični ali pravni osebi, ki kot pogodbeni obdelovalec v imenu in za račun davčnega organa te podatke obdeluje.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.