c S

V veljavi je nov obrazec za vložitev prošnje za brezplačno pravno pomoč

11.11.2008 Nov Pravilnik o obrazcu prošnje za dodelitev brezplačne pravne pomoči določa vsebino in obliko obrazca ter vrsto dokazil o izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice, ki jih mora predložiti prosilec.

Namen brezplačne pravne pomoči je uresničevanje pravice do sodnega varstva po načelu enakopravnosti, upoštevajoč socialni položaj osebe, ki brez škode za svoje preživljanje in preživljanje svoje družine te pravice ne bi mogla uresničevati. Brezplačna pravna pomoč pomeni pravico upravičenca do celotne ali delne zagotovitve sredstev za pokritje stroškov za pravno pomoč in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka.

Oblike brezplačne pravne pomoči so prvi pravni nasvet, sestavljanje listin, svetovanje in zastopanje ter vse druge oblike iz prvega odstavka 26. člena Zakona o brezplačni pravni pomoči (ZBPP). Pravna pomoč je lahko:

redna,

izredna,

izjemna,

posebna,

nujna brezplačna pravna pomoč.

Obseg brezplačne pravne pomoči pomeni zaprosilo za delni ali celotni obseg posameznih oblik brezplačne pravne pomoči z navedbo vrste oziroma faze postopka ali posameznih procesnih dejanj.

Prošnja se vloži na obrazcu, ki je prosilcem dostopen v prilogi - Obrazec BPP št. 1 ali pri pristojnem organu za brezplačno pravno pomoč. Za vsakega družinskega člana mora biti izpolnjen poseben list (Obrazec BPP št. 1 – družinski član) s podatki o družinskem članu in podatki o materialnem stanju družinskega člana. Vlogo za dodelitev brezplačne pravne pomoči morajo podpisati vsi polnoletni družinski člani.

Prosilec mora izpolniti v vsa okenca v obrazcu razen tistih, ki jih izpolni strokovna služba brezplačne pravne pomoči. V primeru, da je prosilec v času vložitve prošnje, prejemnik denarne socialne pomoči, mu rubrik s podatki o premoženjskem in dohodkovnem stanju ni potrebno izpolniti.

Prosilec in njegovi družinski člani morajo predložiti vsa dokazila, ki jih od njih zahteva organ, ki vodi postopek. Organ od prosilca ne sme zahtevati dokazil, ki si jih lahko priskrbi sam po uradni dolžnosti iz uradnih evidenc državnih organov, organov lokalnih skupnosti, nosilcev javnih pooblastil in drugih oseb javnega prava, iz evidenc bank, pri katerih ima stranka odprte svoje račune, ter z računov imetnikov, ki jih vodi Centralna klirinško-depotna družba in ki se nanašajo na podatke o posameznem imetniku vrednostnih papirjev. Če se o teh podatkih vodijo evidence ali registri v informatizirani obliki, pristojni organ za brezplačno pravno pomoč pridobi podatke pri upravljavcu evidence ali registra na podlagi neposrednega in brezplačnega elektronskega dostopa.

Za pridobitev osebnih podatkov in podatkov, ki predstavljajo davčno tajnost prosilca ali njegove družine, mora organ pridobiti pisno privolitev prosilca. Če prosilec ne privoli, mora te podatke priskrbeti organ sam. Premoženjsko stanje prosilca in njegovih družinskih članov lahko organ ugotavlja na podlagi pisne izjave prosilca, ki jo da pod kazensko in materialno odgovornostjo.

Nov pravilnik, ki je bil sprejet na podlagi Zakona o brezplačni pravni pomoči (ZBPP), s 7. novembrom razveljavil star Pravilnik o obrazcu prošnje za dodelitev brezplačne pravne pomoči.

Pripravil: Toni Tovornik


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.