c S

Transparentnejše cene letalskih vozovnic

07.11.2008 Zadnjega oktobra je bila v evropskem uradnem listu objavljena nova Uredba št. 1008/2008 o skupnih pravilih za opravljanje zračnih prevozov v Skupnosti, ki med ostalimi novostmi uvaja potrošniku prijazna pravila o transparentnosti določanja cen letalskih vozovnic.

Uredba, ki velja od 1. novembra, za vse članice Evropske unije določa skupna pravila o spričevalih in licencah letalskih prevoznikov, izdaji dovoljenj, ustreznem zavarovanju za letalske prevoznike in operaterje, pravilih izvajanja javnih služb in javnih natečajev, prav tako pa strankam omogoča, da imajo dostop do vseh letalskih prevoznin in tarif, ter predvsem da imajo možnost učinkovite primerjave cen letalskih prevozov različnih letalskih prevoznikov. Nova uredba prav tako odpravlja nekatere omejitve, ki so se uporabljale med državami članicami, npr. skupne oznake na progah do tretjih držav itd.

IV. poglavje ureja določanje cen letalskih prevozov, ki je prosto, pri čemer uredba ukinja vse omejitve glede določanja cen (ne pa tudi prevoznine in tarife za zračne prevoze, ki jih lahko določajo države članice same).

Objavljene ali ponujane letalske prevoznine in tarife (vključno oglaševanje na spletu), morajo vedno poleg osnovne cene vključevati tudi vse davke, prispevke, dodatne dajatve in pristojbine. Sem se štejejo (23. člen):

letalska prevoznina ali tarifa;

davki;

letališke pristojbine, in

ostali prispevki, dodatne dajatve ali pristojbine, zlasti tiste, povezane z varnostjo ali gorivom.

Potniki bodo tako že pred nakupom vozovnice seznanjeni s ceno poleta in bodo tako lažje primerjali različne ponudbe - morebitna doplačila morajo namreč biti sporočena na jasen, pregleden in nedvoumen način ob začetku kupovanja vozovnic. Novost je tudi določba, da se vsem potnikom, ne glede na njihovo prebivališče, nacionalnost ali sedež zastopnika letalskega prevoznika ali drugega prodajalca kart v Skupnosti, zagotovijo enake cene poletov.

Ker je rezervacija in nakup letalskih vozovnic poceni letalskih prevoznikov večinoma mogoča le preko spleta, je bilo posebne pozornosti deležno tudi zavajajoče in nepošteno oglaševanje in navajanje cen teh prevoznikov. Sedaj velja, da morajo prevozniku tudi v primeru spletnega oglaševanja oziroma rezervacije potnikom posredovati celovite informacije, cena pa mora vključevati vse zgoraj navedene dodatne stroške.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.