c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu septembru 2008

30.09.2008

V Evropski uniji je velik poudarek namenjen tudi ekološkemu kmetijstvu, in sicer se preko različnih ciljev, načel ter skupne prakse skuša doseči kmetijski sistem, kjer bi bil človekov vpliv na okolje tem manjši, sistem pa s tem čim bolj naraven.

Področje ekološkega kmetijstva ureja več uredb kot je npr. Uredba št. 834/2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov, za potrošnike, ki želijo kupiti ekološko pridelane proizvode, pa je pomembna tudi od septembra dalje veljavna Uredba št. 889/2008, ki določa podrobnejša pravila glede ekološke pridelave in označevanja ekoloških proizvodov. Nova uredba, ki se bo začela uporabljati s 1. januarjem 2009, določa pravila glede pridelave, predelave, pakiranja, prevoza in skladiščenja proizvodov, posebne pozornosti pa je deležno tudi vprašanje označevanja izdelkov. V prilogi XI uredbe so vzorci za označevanje izdelkov - gre za logotip Skupnosti, ki naj bi vplival na večjo prepoznavnost ekoloških živil, posebne zahteve pa veljajo tudi za označevanje krme.

Generalni pravobranilec Sodišča ES je v svojem mnenju, ki sicer ni obvezujoče za sodišče ES, zagovarjal, da zakonodaja, ki delodajalcem dovoljuje, da zaposlene po 65. letu prisilijo v upokojitev, ni nujno diskriminatorna. Po njegovih besedah je diskriminacijo moč načelno upravičiti, če je "objektivno in razumno upravičena v okviru nacionalne zakonodaje z legitimnim ciljem, ki se veže na politiko zaposlovanja in delovanje trga dela, in če ni očitno, da sredstva v uporabi za dosego tega cilja v javnem interesu niso neprimerna in nepotrebna".

- Komisija ES je s Sklepom št. 2008/721/ES vzpostavila svetovalne strukture znanstvenih odborov in strokovnjakov na področju varstva potrošnikov, javnega zdravja in okolja, ki iz navedenih področij svetuje komisiji. Odbori in strokovnjaki morajo biti sposobni zagotoviti hitro svetovanje, popolno transparentnost in visoko raven usklajenosti in sodelovanja z drugimi organi Skupnosti in ustreznimi znanstvenimi organizacijami.

Sprememba Uredbe št. 1683/95 o enotni obliki za vizume opredeljuje nove možnosti za številčenje vizumov, ki ustrezajo velikemu številu prošenj za izdajo vizuma. Poleg obstoječih se sedaj vpeljujejo novi znaki, s katerimi se lahko številčijo vizumi, skladno z uredbo pa bodo vse države, ki izvajajo določila schengenskega pravnega reda, imele usklajen in enoten sistem številčenja nalepk za vizume, kar bo olajšalo preverjanje vizumov v vizumskem informacijskem sistemu (VIS).

Odbor Evropskega parlamenta za promet je potrdil predlog Direktive o izboljšanju čezmejnega sodelovanja na področju cestne varnosti, ki ga je marca letos pripravila Komisija ES. Direktiva naj bi pristojnim organom omogočala, da oglobijo voznike iz druge članice EU, ki v njihovi državi naredijo prometni prekršek. Zaenkrat se med te štejejo zgolj neupoštevanje hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola, neuporaba varnostnega pasu in vožnja skozi rdečo luč, kasneje pa bi se obseg prekrškov lahko razširil.

Komisija ES je objavila naslednja prosta delovna mesta:

- prosto delovno mesto Vodje sektorja v Službi za notranjo revizijo (razpis je odprt do 28. oktobra)

- več prostih delovnih mest za za zaposlitev strokovnih sodelavcev na avdiovizualnem/multimedijskem področju (razpis je odprt do 29. oktobra)

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.