c S

IZ SODNE PRAKSE: Pridobitev statusa reprezentativnosti zbornice

23.09.2008 Ustavno sodišče RS je z odločbo št. U-I-120/08-6 zadržalo izvrševanje prvega in drugega odstavka 4. člena ter 29. in 30. člena Zakona o gospodarskih zbornicah (ZGZ).

Izpodbijani določbi 29. in 30. člena ZGZ, urejata uporabo prostorov in infrastrukture Gospodarske zbornice Slovenije v prehodnem obdobju, način in roke prenosa deleža upravičenj posameznega člana iz GZS na novo zbornico, način dokončne razdelitve uporabe prostorov in infrastrukture GZS ter način, roke in upravičence delitve premoženja GZS.

Pobudnici sta gospodarski zbornici, ki sta bili ustanovljeni na podlagi ZGZ. Navajata, da je delitev prostorov, infrastrukture in premoženja GZS urejena v 29. in 30. členu ZGZ. Iz navedenih določb pa naj bi izhajalo, da je delitev prostorov, infrastrukture in premoženja GZS mogoča samo med pravnim naslednikom in reprezentativnimi zbornicami.

Pogoji za pridobitev statusa reprezentativne zbornice, ki so določeni v prvem in drugem odstavku 4. člena ZGZ, naj bi onemogočali nastanek reprezentativnih zbornic. Zaradi strogih pogojev za pridobitev statusa reprezentativnosti zbornice naj bi celotno premoženje, prostore in infrastrukturo GZS pridobil pravni naslednik GZS. V skladu z 29. in s 30. členom ZGZ je rok za delitev prostorov, infrastrukture in premoženja 24.6.2008. Po navedenem datumu naj pobudnici ne bi več mogli sodelovati pri delitvi premoženja GZS.

Ustavno sodišče je v obravnavanem primeru tehtalo na eni strani škodljive posledice, ki bi nastale, če bi na podlagi navedenih določb prišlo do delitve prostorov, infrastrukture in premoženja GZS, na drugi strani pa škodljive posledice, ki bi lahko nastale zaradi zadržanja petega odstavka 29. in drugega odstavka 30. člena ZGZ.

Ugotovilo je, da škodljivih posledic, ki bi nastale z iztekom roka za dokončen prenos deleža upravičenj posameznega člana in z dokončno razdelitvijo premoženja, ne bi bilo mogoče odpraviti.

Tako je Ustavno sodišče RS sprejelo sklep o zadržanju izvrševanja petega odstavka 29. člena in drugega odstavka 30. člena Zakona o gospodarskih zbornicah (ZGZ) zadrži.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.