c S

Za boljšo varnost na železniških postajah

17.09.2008 Nov Pravilnik o notranjem redu na železnici določa notranji red na železniškem območju in v vlakih, velja pa tako za potnike, kot druge osebe, ki se nahajajo na železniškem območju ter v vlakih.

Notranji red v železniškem prometu se nanaša na:

dostopanje do železniškega območja - to je dovoljeno le na tistih mestih, ki so posebej določena in označena;

upoštevanje omejitev, prepovedi, ukazov in opozoril - osebe, ki se gibljejo na železniškem območju, morajo upoštevati postavljena opozorila ter navodila pooblaščenih oseb;

pridobitev ustreznega dovoljenja za dela na železniškem območju;

prijava vstopa na železniško območje - preiskovalci, pristojni inšpektorji, pooblaščeni delavci varnostnega organa in ministrstva za notranje zadeve morajo pred vstopom na železniško območje na krajih, ki niso za to določeni, vstop na železniško območje javiti prometniku najbližje zasedene postaje ali progovnemu prometniku.

Tisti, ki nimajo dovoljenja za gibanje na železniškem območju in se zadržujejo na železniškem območju ali v vlaku, morajo sami skrbeti za svojo osebno varnost. Med drugim je prepovedano (5. člen):

hoditi po tirih ali stati na tiru ali v njegovi neposredni bližini;

hoditi ali se zadrževati med rumeno črto in tirom na peronu;

hoditi ali se zadrževati preblizu vlaka ali vagonov, ki se premikajo;

sedeti ali stati pri odprtih vratih ali na stopnicah železniških vozil in na prehodnih mostičkih ter na drugih mestih, ki niso namenjena prevozu potnikov;

prečkati tire na mestih, ki niso določena za prehod;

skakati na vozila ali z njih, medtem ko se ta premikajo;

metati skozi okno vagona kakršne koli predmete ali odpadke ali izlivati tekočino itd.

Na železniškem območju se potniki lahko zadržujejo v čakalnicah, na peronih in v drugih prostorih, ki so jim namenjeni. Vstopanje iz izstopanje iz vlaka je dovoljeno le na postajah in postajališčih na tisti strani, kjer je peron (7. in 8. člen).

Pravilnik tudi določa, katerih snovi in predmetov ni dovoljeno vnašati v vlak, prav tako je na vlaku in v prostorih za potnike prepovedano prosjačenje in zadrževanje brezdomcev. Tiste osebe, ki se nedostojno vedejo ali s svojim vedenjem nadlegujejo potnike in druge osebe, morajo oditi iz železniškega območja oziroma izstopiti iz vlaka na prvi postaji, kjer ima vlak postanek.

V III. poglavju pravilnik določa pooblastila in ukrepe za vzdrževanje notranjega reda in sicer opredeljuje pooblaščene osebe, ki vzdržujejo notranji red (npr. prometnik, vodja vlaka, preglednik vagonov) ter njihova pooblastila. Pri izvajanju notranjega reda na železnici imajo pooblaščeni železniški delavci naslednja pooblastila:

ugotavljanje identitete osebe, ki ogrožajo varnost ali kalijo notranji red v železniškem prometu;

opozarjanje;

pozvati osebe, ki kljub opozorilom še naprej kršijo notranji red ali predpisane varnostne ukrepe, da zapustijo železniško območje oziroma vlak;

odvzem predmetov itd.

Za vzdrževanje notranjega reda imajo pooblaščeni železniški delavci službeno izkaznico, ki jo morajo na zahtevo obravnavane osebe tudi pokazati (14. člen). Izkaznica je veljavna do njenega preklica, pravilnik pa podrobneje določa njen izgled in vsebino, del pravilnika pa je tudi priloga - grafična podoba službene izkaznica.

Vsi prevozniki ter upravljalci morajo izvleček pravilnika objaviti na spletnih straneh ter namestiti na vidna mesta na vsaki postaji ter v vlakih za prevoz potnikov, tako da se z njimi lahko seznanijo vsi, ki so se dolžni po njih ravnati.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.