c S

Tarifa sodnih izvedencev in cenilcev po novem vrednotena v evrih

05.09.2008 V naslednjem tednu se bodo uveljavile obširnejše spremembe Pravilnika o sodnih izvedencih in sodnih cenilcih. Novost predstavlja predvsem poseben obrazec, na katerem se vloži vloga za imenovanje za izvedenca ali cenilca in je Priloga tega pravilnika, ukinja se komisija, ki je ugotavljala pogoje za razrešitev sodnih izvedencev in cenilcev, podrobneje so določeni stroški, ki se povrnejo izvedencem in cenilcem v zvezi z njihovim delom, tarifa se po novem vrednoti v evrih in ne več v točkah.

Minister za pravosodje po novem ne predlaga več posebne komisije, ki ugotavlja pogoje za razrešitev sodnih izvedencev in cenilcev, ker se delovanje komisije ukinja (črtan 22. člen), tako je pristojnost ugotavljanja pogojev za razrešitev v celoti v rokah ministra.

Podrobneje je določen postopek za opravljanje preizkusa, s katerim se preizkusi znanje kandidatov, ki želijo biti imenovani za sodne cenilce in izvedence (29. člen). Preverja se znanje s pravnega ter strokovnega področja za katerega želi biti posameznik imenovan. Po novem je določen rok, s katerim se omejuje čas za opravljanje preizkusa, in sicer mora kandidat opraviti preizkus v roku enega leta od opravljenega pripravljalnega seminarja oz. druge oblike izobraževanja, sicer izgubi pravico do opravljanja izpita.

Kandidatom po novem ni potrebno opravljati dela preizkusa znanja, ki zajema pravno področje, če so v Sloveniji ali v tujini pridobili strokovni ali znanstveni naslov s pravnega področja (deseti odstavek 30. člena). Nove so tudi določbe glede ponovitve preizkusa, in sicer mora kandidat, ki ni opravil dela pisnega preizkusa, ponoviti celotni pisni preizkus, prav tako mora kandidat, ki ni opravil ustnega dela preizkusa, ponavljati celotni izpit. Celotni preizkusa se po novem lahko ponavlja največ trikrat in ne samo dvakrat (35. člen).

Novela pravilnika določa strožje sankcije, če izvedenci oz. cenilci ne predložijo dokazil o strokovnem izpopolnjevanju, ki ga predpisuje šesti odstavek 87. člena Zakona o sodiščih. Tako se morajo udeležiti najmanj dveh strokovnih izpopolnjevanj ter predložiti dokazila o izpopolnjevanju, drugače minister odredi suspenz ter začne postopek za razrešitev (36. člen).

Stroški do katerih so upravičeni izvedenci oz. cenilci v zvezi s svojim delom, so podrobneje definirani in tako urejeni bolj transparentno (40.a, 40.b, 40.c, 40.d, 41. člen). Določeno je obračunavanje posameznih stroškov, ki so se pred novelo obračunavali po predpisih, ki urejajo povračila teh stroškov v postopku, v katerem so izvedenci oziroma cenilci podali izvid in mnenje. Po novem se npr.: potni stroški priznajo v višini izdatkov za prevoz z najcenejšim javnim prevoznim sredstvom, stroški za prehrano se priznajo sodnim izvedencem oziroma cenilcem v obliki dnevnice.

Zaradi sprememb v Odvetniški tarifi, se ukinjajo točke s katerimi se je vrednotila tarifa izvedenskega oz. cenilskega dela. Po novem so za posamezne zadeve določeni fiksni zneski v evrih, ki so kot do sedaj določeni glede na zahtevnost posamezne zadeve. Poleg kategorij: manj zahtevna, zahtevna in zelo zahtevna dela, je določena tudi nova kategorija izjemno zahtevna izvedenska oz. cenilska dela (46., 46.a, 47., 47.a člen).

Na novo je določeno od česa je odvisna zahtevnost izvedenskega oziroma cenilskega mnenja, in sicer zlasti od obsežnosti dokumentacije, ki je podlaga za izdelavo izvedenskega oziroma cenilskega mnenja, časa, ki ga ima sodni izvedenec oziroma cenilec na voljo, da ga pripravi, kompleksnosti in vrste zadeve, ki je predmet izvedenskega oziroma cenilskega mnenja, ter drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na stopnjo zahtevnosti.

Podaljšujejo se roki v katerih mora sodišče odločiti o zahtevi za odmero nagrade ter povračilu stroškov, v primeru da mora stroške in nagrado izplačati sodišče (drugi odstavek 48. člena). Zaradi odprave nejasnosti je na novo določeno, da se stroški izplačujejo v bruto zneskih.

Pripravila: Maruša Drolec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.