c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu avgustu 2008

31.08.2008 V mesecu avgustu so bili sprejeti številni predpisi, med katerimi vas opozorjamo na:

Direktiva 2008/52/ES o nekaterih vidikih mediacije v civilnih in gospodarskih zadevah naj bi olajšala dostop do alternativnega reševanja sporov in spodbudila mirno reševanje sporov s spodbujanjem uporabe mediacije in zagotavljanjem uravnoteženega odnosa med mediacijo in sodnimi postopki. Namenjena je uporabi v čezmejnih sporih v civilnih in gospodarskih zadevah, razen za tiste pravice in obveznosti, s katerimi stranke po ustrezni veljavni zakonodaji ne morejo razpolagati. Ne uporablja se zlasti v davčnih, carinskih ali upravnih zadevah ali glede odgovornosti države za dejanja in opustitve pri izvajanju državne oblasti ("acta iure imperii").

Nova Uredba št. 820/2008 določa ukrepe za izvajanje skupnih osnovnih standardov za varnost letalstva. Uredba, ki velja od 20. avgusta, razveljavlja istoimensko uredbo iz leta 2003, bistvena novost pa se nanaša predvsem na objavljanje nekaterih ukrepov, ki so potrebni za zagotavljanje varnosti letalstva.

Veliko število ukrepov, ki so se nanašali na merila za zmogljivost opreme in njeno testiranje ob prevzemu, podrobne postopke, ki vključujejo občutljive informacije, ali podrobna merila za izjeme pri varnostnih ukrepih, je bilo tajnih in se niso objavljali. Skladno z novo uredbo bodo te določbe nekoliko omiljene: nekateri ukrepi bodo sicer še vedno ostali zaupni, vendar bodo sprejeti ločeno z odločbo, pri sprejemanju ukrepov pa se bodo tudi upoštevale razlike med letališči glede na lokalno oceno tveganja ter glede na vrsto letalske dejavnosti.

Katere državne pomoči so združjive s skupnim trgom, določa nova evropska Uredba št. 800/2008. Uredba, ki velja od 29. avgusta in se bo uporabljala do 31. decembra 2013, določa ukrepe, ki sicer izpolnjujejo pogoje po 87. členu PES, vendar so na področjih pomoči za usposabljanje, pomoči za zaposlovanje, okoljskih pomoči, pomoči za raziskave in razvoj ter inovacije in regionalne pomoči dovoljene izjeme. Opredelitve so določene poenostavljeno in imajo namen zagotoviti večjo preglednost in učinkovitost spremljanja pomoči, pri čemer velja, da mora država članica v razumnih rokih obveščati Komisijo ES o sprejetih ukrepih, sicer se lahko komisija odloči, da se prekine izvajanje uredbe, ter da mora država vse nadaljnje ukrepe obvezno sporočati.

Odločitev o vzpostavitvi vizumskega informacijskega sistema (VIS) je bila sprejeta že leta 2004, v začetku letošnjega septembra pa bo začela veljati nova Uredba št. 767/2008 VIS - o vizumskem informacijskem sistemu in izmenjavi podatkov med državami članicami o vizumih za kratkoročno prebivanje. Z uredbo se tako vzpostavlja enoten informacijski sistem prosilcev za vizume za vstop v schengenski prostor, ki naj bi olajšal izmenjavo podatkov o vlogah za izdajo vizumov med državami članicami, to pa naj bi preprečilo, da bi prosilci za vizum, ki so zavrnjeni v eni izmed držav, članic schengenskega območja, lahko zaprosili za vizum v drugi članici te povezave in ga na koncu tudi dobili. Cilj uredbe je tudi krepitev nadzora na zunanjih mejah, pa tudi notranje varnosti v državah članicah.

Okvirni sklep št. 2008/675/PNZ o upoštevanju obsodb med državami članicami Evropske unije v novem kazenskem postopku ima namen naložiti minimalno obveznost državam članicam, da upoštevajo obsodbe, izrečene v drugih državah članicah. Na ta način naj bi se zagotovilo, da vse države članice obsodbam, izrečenim v drugih državah članicah, priznavajo enakovredne učinke, kot obsodbam, izrečenim v skladu z nacionalno zakonodajo na njihovih sodiščih, vendar brez poseganja v prejšnje obsodbe ali kakršne koli odločitve, povezane z njihovim izvrševanjem.

V Uradnem listu Evropske unije št. C210A je bilo razpisano tudi prosto delovno mesto direktorja Direkcije za upravo in finance (razpis je odprt do 19.9.2008)



Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.