c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu juliju 2008

01.08.2008

Objavljena je bila Uredba št. 593/2008 o pravu, ki se uporablja za pogodbena obligacijska razmerja (Rim I), ki pa se bo začela uporabljati šele 17. decembra 2009. Uredba se bo uporablja za vsa pogodbena obligacijska razmerja v civilnih in gospodarskih zadevah v primerih, ko pride do kolizije med zakoni več držav, ne pa tudi v davčnih, carinskih ali upravnih zadevah. V II. poglavju uredbe so določena enotna pravila glede prava, ki se uporablja, če pogodbeni stranki nista sami izbrali prava. Tako bo npr. veljalo, da se za prodajno pogodbo o prodaji blaga se uporablja pravo države, v kateri ima običajno prebivališče prodajalec, za pogodbo o opravljanju storitev se uporablja pravo države, v kateri ima običajno prebivališče izvajalec storitev itd. Uredba posebej ureja prevozne, potrošniške in zavarovalne pogodbe ter individualne pogodbe o zaposlitvi, ureja pa tudi vprašanja soglasja volj, formalne veljavnosti, poslovne in pravne sposobnosti itd.

Slovaška bo kot 16. država s 1. januarjem 2009 uvedla skupno evropsko valuto evro. Ker se na Slovaškem niso odločili za metodo "opuščanja", bodo evrobankovci in evrokovanci postali zakonito plačilno sredstvo z novim letom. Določeno je tudi menjalno razmerje med evrom in slovaško krono. Razmerje je določeno na 30,126 slovaških kron za 1 evro, kar ustreza trenutnemu osrednjemu tečaju krone v mehanizmu deviznih tečajev (ERM II). (Uredbi ES 693/2008 in 693/2008)

Svet Evropske unije je sprejel skupni ukrep št. 2008/487/SZVP v podporo univerzalizaciji in izvajanju Konvencije o prepovedi uporabe, kopičenja zalog, proizvodnje in prenosa protipehotnih min in o njihovem uničenju iz leta 1997. Svet tako želi spodbuditi univerzalizacijo konvencije, ki celovito ureja vprašanje protipehotnih min, vključno z njihovo uporabo, proizvodnjo in trgovino, pomočjo žrtvam, odstranjevanjem min in uničevanjem zalog.

28. julija je začela veljati spremenjena Direktiva št. 91/477/EGS o nadzoru nabave in posedovanja orožja, ki po eni strani omogoča prost pretok nekaterih vrst orožja, po drugi strani pa zagotavlja njegov nadzor. Ker se je v EU povečala uporaba predelanega orožja, se je spremenila definicija strelnega orožja in sedaj obsega tudi tisto orožje, ki ga je mogoče predelati za izstreljevanje šiber, krogel in drugih izstrelkov, opredeljeni pa so tudi pojmi sestavnih delov orožja, streliva ter nedovoljena trgovina z njimi. Dopolnjene so tudi določbe o označevanju orožja, podaljšano je bilo obdobje hranjenja registrov ter na novo opredeljena dejavnost posrednikov in posredovanja.

V Uradnem listu Evropske unije je bilo objavljenih tudi nekaj prostih delovnih mest in sicer:

- prosto delovno mesto uslužbenca za človeške vire v Evropski fundaciji za zboljšanje življenjskih in delovnih pogojev (razpis je odprt do 8. avgusta 2008)

- višji uradnik za strateško načrtovanje operacij in misij kriznega upravljanja (razpis je odprt do 19. septembra 2008)

- delovno mesto generalnega direktorja direkcije Knjižnica, raziskave in dokumentacija pri Sodišču Evropskih skupnosti (razpis je odprt do 31. 8. 2008)

- višji uradnik za načrtovanje zmogljivosti: vojaških/civilnih/vesoljskih (razpis je odprt do 19. septembra 2008)

- prosto delovno mesto višjega administratorja (AD 9) na področju varnosti informacijskih sistemov (razpis je odprt do 19. septembra 2008)

- prosto delovno mesto administratorja AD 7 na področju varnosti informacijskih sistemov (razpis je odprt do 19. septembra 2008)

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.