c S

Preizkus znanja za zdravilce

05.08.2008 Na podlagi Zakona o zdravilstvu (ZZdrav), je bil sprejet Pravilnik o preizkusu iz zdravstvenih vsebin za zdravilce, ki nimajo zdravstvene izobrazbe. Namen pravilnika je izpeljati legalizacijo zdravilskih metod in zaščititi uporabnika zdravilskih storitev.

Že zakon o zdravilstvu določa, da so zdravilci lahko le fizične osebe z najmanj srednjo zdravstveno izobrazbo ali srednjo strokovno izobrazbo in opravljenim preizkusom iz zdravstvenih vsebin. Pravilnik loči med:

zdravilci, ki so že pridobili kak certifikat: na podlagi katerega bodo lahko uveljavljali pravico do dela na svojem področju. Tako 13. člen pravilnika določa, da zdravilcu, ki ima pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo za določen zdravilski sistem ali zdravilsko metodo, skladno z zakonom, ki ureja nacionalne poklicne kvalifikacije, preizkusa iz zdravstvenih vsebin ni treba opravljati.

zdravilci, ki se bodo na novo registrirali kot zdravilci: bodo morali izkazati znanja iz zdravstva. Pravilnik predpisuje zdravstvene vsebine in preizkus iz vsebin, ki ga morajo opraviti zdravilci, ki imajo pridobljeno najmanj srednjo strokovno izobrazbo nezdravstvene smeri.

Zdravilci morajo tako poznati zdravstvene vsebine, določene na ravni srednje strokovne izobrazbe. To so prva pomoč, anatomija in fiziologija, vzgoja za zdravje in higiena in interna medicina s patologijo (2. člen).

Znanja iz zdravstvenih vsebin lahko zdravilec pridobi:

z opravljanjem preizkusa na ministrstvu ali

na institucijah, ki izvajajo veljavne izobraževalne programe (izobraževalne institucije).

Preizkus se lahko opravlja iz vseh zdravstvenih vsebin ali le iz dela zdravstvenih vsebin, če je pridobil znanja na pristojnih izobraževalnih institucijah.

Prijava za opravljanje preizkusa se vloži pri ministrstvu na obrazcu, ki je predpisan s pravilnikom. Preizkus je sestavljen iz pisnega in ustnega dela, opravlja pa se pred člani komisije, ki jih imenuje minister, pristojen za zdravje. Komisija je tričlanska. Predsednik komisije pa je predstavnik ministrstva.

Pravilnik vsebuje še obrazce:

program preizkusa iz zdravstvenih vsebin,

prijava k preizkusu iz zdravstvenih vsebin in

potrdilo o preizkusu iz zdravstvenih vsebin.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.