c S

Elektronska osebna izkaznica

13.05.2008 Junija bodo začele veljati spremembe Zakona o osebni izkaznici (ZOIzk), ki prinašajo možnost pridobitve elektronske osebne izkaznice s katero bo omogočen dostop do elektronskih storitev e-uprave ter zdravstvenih storitev. Po novem bodo do osebne izkaznice upravičeni tudi državljani zunaj meja države. Ob morebitni izgubi, kraji ali pogrešitvi osebne izkaznice pa ne bo več potreben preklic v Uradnem listu RS.

Kljub novim elektronskim osebnim izkaznicam novela določa, da obstoječe osebne izkaznice ostanejo v veljavi do poteka veljavnosti, lahko pa bo državljan že pred potekom veljavnosti zaprosil za novo, če bo to želel.

Državljan se bo ob vložitvi vloge lahko odločil, ali želi osebno izkaznico s čipom, na katerem bo zapisano kvalificirano digitalno potrdilo, ali pa želi prejeti osebno izkaznico brez čipa. Za pridobitev elektronske osebne izkaznice je določena starostna meja 15 let. Uporabnost osebne izkaznice s čipom se bo povečala, saj jo bo mogoče poleg tega, da bo imela identifikacijsko in potovalno funkcijo, uporabljati tudi za storitve e-uprave ter za uveljavljanje zdravstvenih storitev.

Novo elektronsko osebno izkaznico bo mogoče pridobiti v roku šestih mesecev po uveljavitvi te novele, ko bodo uveljavljene spremembe Pravilnika o izvrševanju Zakona o osebni izkaznici, ki bo med drugim urejal obliko obrazcev, način vodenja evidenc, postopek izdelave in izdaje osebne izkaznice, do takrat pa se bodo osebne izkaznice izdajale na starih obrazcih po do sedaj veljavnem pravilniku. Uveljavljanje zdravstvenih storitev z novo elektronsko osebno izkaznico pa bo omogočeno, ko bodo sprejeti ustrezni predpisi na področju zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja.

Novost predstavlja tudi možnost izdaje osebne izkaznice državljanu Republike Slovenije, ki nima prijavljenega stalnega prebivališča v Sloveniji (2. člen), in sicer se bodo osebne izkaznice izdajale pri upravni enoti ali diplomatsko konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini. Tudi izgubo, krajo ali pogrešitev osebne izkaznice v tujini bo državljan s stalnim prebivališčem zunaj države lahko naznanil pri diplomatsko konzularnem predstavništvu v tujini.

Izgubljene, ukradene in pogrešane osebne izkaznice ne bo več potrebno preklicati v Uradnem listu Republike Slovenije, ampak bo moral državljan pogrešitev naznaniti upravni enoti (14. člen). Tako naj bi se zmanjšali stroški, prihranjen pa bo tudi čas za pridobitev nove osebne izkaznice, če se bo državljan zanjo odločil, saj mu ne bo treba več čakati na objavo preklica prejšnje osebne izkaznice v Uradnem listu RS.

Po novem bo na spletnih straneh državnega portala e-uprave, zaradi zagotovitve varnosti pravnega prometa, vzpostavljen javno dostopen del evidence o pogrešanih, ukradenih in izgubljenih osebnih izkaznicah, kjer bodo objavljeni podatki o serijski številki, datumu izdaje, datumu veljavnosti in datumu naznanitve kraje, izgube oziroma pogrešitve osebne izkaznice, ne pa tudi osebni podatki o imetniku take osebne izkaznice (15. člen). Do zagotovitve potrebnih tehničnih in tehnoloških možnosti, ki bodo omogočile javno objavo podatkov o pogrešanih, izgubljenih in ukradenih osebnih izkaznicah na enotnem državnem portalu e-uprava, se odloži začetek uporabe določb o javni objavi teh podatkov in se ohranijo določbe o preklicu v Uradnem listu RS.

Zaradi varstva osebnih podatkov novela vsebuje določbe o kopiranju osebnih izkaznic, po katerih je prepovedano kakršnokoli kopiranje, razen v taksativno določenih primerih (3a. člen). Kopiranje je dovoljeno tudi na podlagi pisne privolitve njenega imetnika.

Spremembe zakona dajejo pravno podlago za predložitev fotografije, ki je potrebna za izdelavo osebne izkaznice, v digitalni obliki, vendar le prek t. i. spletnega odložišča fotografij, na katerem se bodo fotografije hranile eno leto in jih bo v tem času imetnik osebne izkaznice lahko uporabil tudi za izdelavo drugih osebnih oziroma identifikacijskih dokumentov (13. člen).

Zakon v novem 16. členu zagotavlja podlago za povezavo evidence osebnih izkaznic z evidenco Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je potrebna za uveljavljanje zdravstvenih storitev z novo elektronsko osebno izkaznico. Podatek o zdravstvenem zavarovanju državljana si bo pristojni organ pridobil po uradni dolžnosti s povezavo med obema evidencama. Pri tem so določena stroga pravila v zvezi z uporabo osebnih podatkov zaradi varovanja osebnih podatkov.

Povečujejo se globe za dosedanje prekrške, hkrati pa se sankcionirajo tudi ravnanja, ki do sedaj niso bila predmet prekrškov, npr.: navajanje neresničnih podatkov v vlogi in ob naznanitvi pogrešitve, izgube ali kraje osebne izkaznice (18. člen) ter kopiranje osebne izkaznice v nasprotju z določbami tega zakona (19a. člen).

Finančne posledice sprememb zakona, povezane z uporabo osebne izkaznice v zdravstvene namene, ter druge tehnološke rešitve, ki jih bo potrebno vzpostaviti, naj bi v letu 2008 znašale približno 250.000 evrov, v naslednjih letih pa skupaj 410.000 evrov.

Pripravila: Maruša Drolec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.