c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu aprilu 2008

01.05.2008

Objavljeno je bilo Prečiščeno obvestilo Komisije o pravni pristojnosti v okviru Uredbe Sveta (ES) št. 139/2004 o nadzoru koncentracij podjetij. Obvestilo ima naravo formalnega navodila, ki naj bi podjetjem omogočilo, da bi hitreje, še pred stikom s Komisijo ES, ugotovila, ali njihove dejavnosti spadajo pod nadzor Skupnosti glede koncentracij, in v kolikšnem obsegu. Obvestilo obravnava koncepte koncentracije in polno delujočega skupnega podjetja, udeleženih podjetij in izračunavanja prometa, pri čemer pa ne posega v razlago, ki bi jo dalo Sodišče Evropskih skupnosti.

Komisija ES je sprejela Smernice o državni pomoči za varstvo okolja, ki sledijo ukrepom trajnostne integrirane evropske podnebne in energetske politike. Nove smernice so le eden od instrumentov za izvajanje akcijskega načrta ter okoljskih vidikov ciljev, povezanih z energetiko in podnebnimi spremembami, ki jih je določil Evropski svet in s katerimi naj bi se doseglo zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in večji prihranek energije. Eden od ciljev je tudi povečati delež energije iz obnovljivih virov ter delež biogoriv v celotni porabi bencina in dizla za prevoz v EU.

Ustanovljen je bil Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo, ki bo s spodbujanjem povezovanja v okviru trikotnika znanja – visokošolsko izobraževanje, raziskave in inovacije – na celotnem območju Evropske unije dopolnjeval obstoječe politike in pobude Skupnosti in držav članic. Inštitut naj bi prispeval k razvoju inovacijske zmogljivosti Skupnosti in držav članic, in sicer tako, da zagotovi sodelovanje visokega šolstva ter raziskovalnih in inovacijskih dejavnosti na najvišji ravni, s čimer bo olajšano in pospešeno povezovanje in sodelovanje med skupnostmi inovacij v Evropi.

Zaradi slabega poznavanja Pogodbe ES s strani državljanov Evropske unije je Komisija ES sprejela priporočilo o ponatisu besedila 20. člena pogodbe v potnih listih. 20. člen pogodbe določa, da ima vsak državljan Unije, ki se nahaja na ozemlju tretje države, v kateri njegova država nima predstavništva, pravico do zaščite diplomatskih in konzularnih organov katere koli države članice pod enakimi pogoji, kakršni veljajo za državljane tiste države. S ponatisom vsaj prvega stavka tega člena v potnih listih bodo državljani bolje obveščeni o svojih pravicah, države pa naj bi začele s tiskanjem novih potnih listih po 1. juliju 2009, v starejše listine pa naj bi se informacije dodale z nalepko.

Konec meseca aprila je bila objavljena sprememba Uredbe št. 1030/2002 o enotni obliki dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav, ki določa ustrezne ukrepe na področju politike priseljevanja. Nova dovoljenja naj bi izpolnjevala izredno visoke tehnične standarde, zlasti v zvezi z zaščito pred prenarejanjem in ponarejanjem, kar naj bi pripomoglo k preprečevanju in boju proti nezakonitemu priseljevanju in prebivanju. S tega vidika je pomembna uporaba biometričnih identifikatorjev, za katere sprememba določa varnostne značilnosti in biometrične identifikatorje, ki naj bi jih države članice uporabljale pri enotni obliki dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav.

Od 8. aprila dalje velja Direktiva št. 2008/43/ES o vzpostavitvi sistema za identifikacijo in sledljivost eksplozivov za civilno uporabo. Zaradi zagotavljanja varnega in zanesljivega dajanja eksplozivov v promet na trgu Skupnosti je treba zagotoviti, da imajo podjetja na področju eksplozivov sistem sledenja eksplozivov, s katerim je mogoče tiste, ki imajo eksplozive, kadar koli identificirati. Z identifikacijsko oznako se bodo lahko vodile pravilne in popolne evidence eksplozivov, kar bo tudi omogočalo identifikacijo in sledljivost eksploziva od mesta njegove izdelave in prvega dajanja v promet do njegovega končnega uporabnika in njegove uporabe.

Evropska komisija je objavila tudi dva razpisa za prosta delovna mesta ter javni natečaj in sicer:

- več delovnih mest za asistente na področju varnosti (razpis je odprt do 20.5.2008)

- javni natečaji iz področja pravnih zadev, finančnega poslovanja, upravljanja programov, revizije, statistike in ekonomije bodo potekali (rok za prijavo je 22.5.2008)

- več delovnih mest za zaposlitev medicinskih sester v zdravstveni službi ali medinstitucionalnih jaslih (razpis je odprt do 3.6.2008)

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.