c S

Spremembe in dopolnitve zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja

25.04.2008 Novela Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) prinaša nekatere rešitve na področju organizacijskih možnosti, predvideva dodatne pristojnosti Sveta staršev, za storilce kaznivih dejanj dodatno zaostruje pogoje za delo v vzgojno-izobraževalnih institucijah, dodana pa je tudi določitev obveznosti vzgojno izobraževalnih zavodov v zvezi z obeleževanjem državnih praznikov ter uporabo slovenske zastave in himne.

Spreminjajo ter dopolnjujejo se določbe zakona, ki se nanašajo na:
programe vzgoje in izobraževanja, poskus, spremljanje in evalvacije (20., 20a.),
ustanavljanje vrtcev in šol (34., 35., 36., 37., 42., 44.),
izobrazbene pogoje za ravnatelje in strokovne delavce VIZ zavodov (94., 95., 96., 97., 98., 99., 100.),
organe VIZ zavoda (svet zavoda, svet staršev, programski učiteljski zbor (25., 46., 48., 49., 53., 55., 60., 61a., 66.),
financiranje iz državnega proračuna (81., 83., 84., 86., 87.),
prepoved sklepanja delovnega razmerja v VIZ zavodih zaradi kaznovanosti (107a.),
šolske sklade (135.) in
kazenske določbe (136.a.).

Cilji sprememb zakona so v sistemski umestitvi spremljanja in evalvacije ter ugotavljanja in zagotavljana kakovosti v vzgoji in izobraževanju, v postopnem uvajanju novega načina financiranja srednjega šolstva in uskladitev zahtevane izobrazbe za strokovne delavce na področju vzgoje in izobraževanja s spremembami Zakona o visokem šolstvu (ZVis) ter z Zakonom o strokovnih in znanstvenih naslovih (ZSZN-1).

Na področju zasebnega šolstva je dopuščeno nastajanje javno veljavnih programov zasebnih šol poklicnega in strokovnega izobraževanja ter sofinanciranje zasebnih šol, ki izvajajo te programe.

Zakon spremlja in evalvira pristojni javni zavod (Zavod RS za šolstvo, Center RS za poklicno izobraževanje, Andragoški center RS). Minister lahko, na predlog pristojnega javnega zavoda ali pristojnega strokovnega sveta, določi, da se novi deli javno veljavnih programov, rešitve na izvedbeni ravni ali novosti na področju organizacije in financiranja pred uvedbo preverjajo na izbranih šolah in vrtcih s poskusom. Minister lahko prepove nadaljnje izvajanje poskusa, če se ne dosega predpisani izobrazbeni standard ali so drugače kršene pravice otrok, učencev, dijakov, študentov višjih šol ali odraslih. Postopek in nosilce posodabljanja vzgojno-izobraževalnega dela ter postopek izbora šol in vrtcev določi minister.

Merila in postopke za ugotavljanje in zagotavljanje kakovosti na nacionalni ravni ter predloge evalvacijskih študij sprejme minister na predlog Sveta za kakovost in evalvacije. Svet za kakovost in evalvacije imenuje minister in določi njegove pristojnosti.

Uvaja se nov načina financiranja. Določeno je, da bo mogoče uvesti nov način financiranja postopno za vse srednje šole in višje strokovne šole do leta 2012, dopušča pa se možnost, da se nova metodologija financiranja uporabi tudi za druge zavode. Na ta način bo poenoteno financiranje programov zasebnih šol in omogočeno nastajanje javno veljavnih programov zasebnih šol poklicnega in strokovnega izobraževanja.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.