c S

Izpitna tajnost

16.04.2008 1. maja bodo začela veljati Pravila o varovanju izpitne tajnosti pri pisnem delu pravniškega državnega izpita, ki urejajo način varovanja izpitnega gradiva, ki se bo uporabljalo v postopku izvajanja pisnega dela pravniškega državnega izpita, ter druge ukrepe tajnosti, ki bodo veljali, dokler se ocenjene izpitne naloge ne bodo označile z osebnim imenom kandidata.

Pravila so bila izdana na podlagi 24.a člena noveliranega Zakona o pravniškem državnem izpitu (ZPDI), ki med drugim določa varovanje izpitne tajnosti izpitnega gradiva v skladu z obravnavanimi pravili o izpitni tajnosti za vse osebe, ki jim je dostopno izpitno gradivo ter sankcije v primeru kršitev le-teh.

Izpitno gradivo mora biti označeno kot izpitna tajnost in velja za tajno, dokler se ocenjene izpitne naloge ne označijo z osebnimi imeni kandidatov (2. člen).

Pisno nalogo za posamezno področje pripravita dva člana izpitne komisije za posamezno skupino kandidatov, ki opravljajo izpit istočasno ter jo predložita predsedniku državne izpitne komisije najpozneje pet delovnih dni pred začetkom opravljanja pisnega dela izpita. Pisna naloga mora biti pri tem označena z oznako »izpitna tajnost – odpira naslovnik«.

Pravila podrobneje urejajo tiskanje in kopiranje izpitnega gradiva, pri tem pa je najpomembneje, da predsednik izpitne komisije ter od njega pooblaščene osebe varujejo izpitno tajnost, ki nepooblaščenim osebam onemogoča dostop do izpitnega gradiva (5. člen).

Kandidatom so zaradi zagotavljanja anonimnosti dodeljene šifre, ki se zabeležijo v šifrantu posameznega izpitnega roka in na podlagi katerih so jim razdeljene zaprte ovojnice z izpitnim gradivom.

Po koncu opravljanja izpita se pisne naloge z oznako »izpitna tajnost – izdelana izpitna naloga« pošljejo članom izpitne komisije, da ocenijo naloge v skladu z zakonom in Pravilnikom o programu sodniškega pripravništva in pravniškem državnem izpitu. Nato pa naloge pošljejo predsedniku izpitne komisije , ki označi naloge z osebnimi imeni kandidatov ter s tem preneha tajnost izpitnega gradiva (8. člen).

Pravila določajo tudi hrambo in prenos izpitnega gradiva, podrobneje je urejena tudi evidenca prenosov (10. člen), da ne bi prihajalo do različnih zlorab izpitnega gradiva.

Pripravila: Maruša Drolec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.