c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu marcu 2008

30.03.2008

Svet Evropske unije in predstavniki vlad držav članic, ki so se sestali 17. marca 2008, so sprejeli Resolucijo o položaju invalidov v Evropski uniji. Ob upoštevanju tako mednarodnih aktov kot tudi evropskih predpisov iz tega področja je Svet pozval Komisijo ES in države članice, naj v skladu s svojimi pristojnostmi nadaljujejo s procesom podpisovanja, sklepanja in ratificiranja Konvencije ZN, ter si še bolj prizadevajo za preprečevanje diskriminacije na podlagi invalidnosti na trgu delovne sile. V resoluciji so izpostavljene človekove pravice invalidov ter dostopnost za invalide, Svet pa je prav tako pozval k izvajanju akcijskega načrta za obdobje 2008-2009 ter k nadaljnemu dialogu med vsemi zainteresiranimi, na podlagi katerega bi lahko bolje razumeli potrebe enih in drugih in tako lažje dosegli sporazumne rešitve.

Sodišče za uslužbence Evropske unije je izdalo Praktična navodila strankam za sodni postopek pred sodiščem. Z navodili je urejen pisni in ustni postopek pred sodiščem - vse od vlaganja vlog in listih do poteka obravnave, njihov namen pa je zagotoviti reševanje sporov v najboljših razmerah in najkrajšem času. Kot priloga navodilom so določena tudi navodila za prosilce pravne pomoči, ter obrazci različnih vlog kot je npr. vloga za pravno pomoč in predlog za določitev odvetnika.

V začetku marca je bil sprejet Večletni okvir za Agencijo Evropske unije za temeljne pravice v petletnem obdobju do leta 2012. Kot eno temeljnih področij je izpostavljen boj agencije proti rasizmu, ksenofobiji in s tem povezano nestrpnostjo, s predpisom pa so urejena tudi vprašanje glede financiranja in kadrovanja agencije, zagotovljena pa je tudi komplementarnost z nalogami drugih organov, uradov in agencij Skupnosti ter Unije.

Namen spremenjene Uredbe št. 659/1999, ki določa podrobnejša pravila za uporabo 93. člena Pogodbe ES, je poenostavitev in pospešitev priglasitve državnih pomoči s strani držav članic in njihovih ocen s strani Komisije. Že od januarja 2006 morajo države članice pošiljati priglasitve državnih pomoči in ostale dopise v zvezi z njimi po elektronski poti. Ker sta bili obe aplikaciji, ki so ju države pri tem uporabljale, posodobljene oz. sta začeli v celoti delovati, je njuna uporaba obvezna. Določena so tudi pravila glede označevanja posamezne prejete državne pomoči, spremenjene so bile določbe glede izračuna rokov ter metodologija za določanje obrestnih mer, zaradi povečanja pravne varnosti in preglednosti pri dodeljevanju pomoči pa je bil tudi spremenjen in poenostavljen obrazec za priglasitev.

Spremenjenih je bilo več uredb s področja carin in sicer sta med pomembnejšimi Uredba št. 918/83 o sistemu oprostitev carin v Skupnosti ter Uredba št. 2658/87 o tarifni in statistični nomenklaturi ter skupni carinski tarifi. Sprememba prve uredbe prinaša nove mejne vrednosti pošiljk zanemarljive vrednosti, do katere se carina ne obračuna, in sedaj znaša 150 evrov, hkrati pa je določeno tudi, da se carinske dajatve ne plačujejo za blaga iz osebne prtljage potnika, ki je oproščeno plačila DDV.

Spremenjena Uredba št. 2658/87 določa novo višino vrednosti blaga, za katerega je določena enotna stopnja carinskih dajatev, ki se zaračunajo po pavšalni stopnji, sedaj znižani na 2,5%. Spremembe bodo pričele veljati šele 1. decembra 2008, nova vrednost blaga, ki je bilo poslano v majhnih pošiljkah fizičnim osebam ali je zajeto v osebni prtljagi potnikov, pa sedaj znaša 700 evrov.

Komisija je s Sklepom št. 2008/264/ES določila zahteve za požarno varnost, ki jih morajo izpolnjevati evropski standardi za cigarete. Te so same po sebi nevarni proizvodi, ker so vir toplote in ker vsebujejo gorljiv material, ki po vžigu gori po vsej dolžini cigarete, neprevidno odvržene cigarete pa lahko povzročijo požare s smrtnimi primeri oz. materialno škodo. Za večjo varnost na tem področju so bile razvite tehnične rešitve, ki preprečujejo gorenje cigarete po vsej dolžini, v prihodnje pa naj bi bile vse cigarete proizvedene skladno s tem standardom.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.