c S

Novela zakona o vrtcih in ukrep družinske politike

27.03.2008 Področje predšolske vzgoje ureja Zakon o vrtcih (ZVrt), ki je bil nazadnje spremenjen leta 2005. V zakonu so se pokazale določene pomanjkljivosti, ki jih zadnja novela poskuša odpraviti.

Cilji sprememb zakona, ki začnejo veljati 29. marca, so:
doseči 90% delež vključenosti otrok drugega starostnega obdobja,
zagotavljati kakovost predšolske vzgoje (vrtci in varstvo otrok na domu);
sprostiti oblike predšolske vzgoje, ki do sedaj niso zaživele v praksi in s tem povečati dostopnost predšolske vzgoje;
zagotoviti primerljive cenovne pogoje predšolske vzgoje,
informacijska dostopnost – starši morajo imeti možnost pregleda stanja prostih mest in
razbremenitev družin s plačili za vrtec, ki imajo v vrtec vključenega več kot enega otroka.

Spremembe omogočajo pogoje za druge oblike predšolske vzgoje – vzgojno varstvena družina, zasebni vzgojitelj, ki bodo omogočile večje vključevanje otrok v organizirane oblike predšolske vzgoje. Tako v 18. členu določa, da lahko vrtec ali zasebni vzgojitelj organizira program predšolske vzgoje tudi v vzgojno-varstveni družini.

Ta oblika vzgoje in varstva se izvaja na domu vzgojitelja ali pomočnika vzgojitelja, ki je zaposlen v vrtcu ali na domu zasebnega vzgojitelja. Sprememba zakona želi omogočiti tudi pogoje za organiziranje krajših programov, ki bi jih vrtci lahko organizirali povsod, kjer bi bil za to izražen interes. Krajši programi so z novelo namenjeni otrokom od prvega leta starosti dalje.

Novost zakona je 24a. člen, ki določa, da se osebe, ki želijo opravljati dejavnost varstva predšolskih otrok, ki ne vključuje izvajanja javno veljavnega programa, registrirajo pri ministrstvu pristojnem za predšolsko vzgojo, kot varuh predšolskih otrok.

Določeno je, da morajo imeti končan najmanj program srednjega strokovnega ali splošnega izobraževanja z dodatno poklicno kvalifikacijo, oziroma da izpolnjuje pogoje za strokovnega delavca na področju vzgoje in izobraževanja ter da ni bil pravnomočno obsojen zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost oziroma zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, za katero je predpisana kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev. Varuh predšolskih otrok lahko varuje skupino predšolskih otrok, ki ne sme presegati šest otrok. O vpisu v register se varuhu izda odločba. Varuh opravlja dejavnost v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe.

S spremenjenim 28. členom, so vnesene določbe za stabilnejše in transparentnejše financiranje vrtcev, obvezna pa je tudi sklenitev medsebojne pogodbe o financiranju, zato da se dosledno uredi razmerje med občino in vrtcem.

Sprememba zakona omogoča tudi centralizacijo in informatizacijo evidenc o vpisu v vrtce na območju občine – ustanoviteljice vrtca/vrtcev, kar bi omogočilo vpogled v dejansko stanje potreb in razpoložljivih kapacitet v občini in s tem možnost ukrepanja za izboljšanje dostopnosti vrtca v posameznem okolju (44. člen). Prav tako se je pokazala potreba, da se na enem mestu starši lahko seznanijo z informacijami o vrtcih v Republiki Sloveniji, na ta način, da dobijo osnovni vpogled v proste kapacitete, podatek o morebitni čakalni dobi in drugo.

Družine, ki imajo v vrtec vključenega več kot enega otroka, bodo razbremenjene s plačili za vrtec, in sicer tako, da bo država prevzela plačilo staršev za vse mlajše otroke, ki so vključeni v vrtec (drugi in tretji odstavek 29. člena). Za pokritje stroškov za otroke, ki bodo plačila oproščeni, se bodo sredstva vrtcem zagotovila iz državnega proračuna, iz občinskega proračuna pa se bo še naprej, kot do sedaj, zagotavljala razlika med plačilom staršev in ceno programa, v katerega je otrok vključen. Zanimiva je tudi določba, ki se bo postopno uveljavila od 1. januarja 2010 do 1. januarja 2014 in določa, da se iz državnega proračuna vrtcem zagotavljajo tudi sredstva za sofinanciranje plačil staršev za otroka, ki je dopolnil starost treh let, v višini 50% plačila, ki jim je v skladu z zakonom določeno kot plačilo za vrtec.

Celoten postopek vpisa, kadar o sprejemu otrok v vrtec odločajo komisije, se v zakonu natančneje ureja, tako da bodo komisije obravnavale vse vloge v skladu z določili Zakona o splošnem upravnem postopku z uporabo skrajšanega ugotovitvenega postopka (novi členi 20a, 20b, 20c, 20č in 20d).

S prevzemom evra se sedanje kazenske določbe, nadomestijo z denarnimi zneski v evrih. Doda se tudi nov prekršek za kršitev 20d člena zakona, ki določa obveznost vrtcev, da redno oziroma najmanj enkrat mesečno ministrstvu, pristojnemu za predšolsko vzgojo, posredujejo točne podatke o stanju njihovih kapacitet.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.