c S

V veljavi je zakon o obdavčitvi klasičnih iger na srečo

25.03.2008 Obdavčitev dobitkov pri klasičnih igrah na srečo je bila doslej urejena s številnimi pravnimi podlagami, kot je Zakon o davkih občanov (ZDO), Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) in podzakonskimi akti.

Z novim Zakonom o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo (ZDDKIS) pa se jasneje ureja obdavčitev dobitkov od klasičnih iger na srečo, usklajeno s sistemsko zakonodajo s področja prirejanja iger na srečo in z davčno zakonodajo, ki sledi temeljnim načelom davčnih predpisov kot so načelo sorazmernosti, enakosti obravnave davčnih zavezancev, preglednosti in enostavnosti.

ZDDKIS ne prinaša bistvenih vsebinskih sprememb glede predmeta obdavčitve in zavezanca za davek. Enako kot doslej so obdavčeni le dobitki pri klasičnih igrah na srečo, kamor, v skladu z 10. členom Zakona o igrah na srečo (ZIS), štejemo številčne loterije, loterije s trenutno znanim dobitkom, kviz loterije, tombole, loto, športne napovedi, športne stave, srečelove in druge podobne igre. V obdavčitev so tako vključene vse klasične igre na srečo, ne glede na način prirejanja, torej so načeloma v obdavčitev zajete tudi klasične igre, ki se igrajo preko interneta. V skladu z 5. členom ZIS pa med klasične igre na srečo ne sodijo nagradni razpisi v reklamne namene, ki jih prirejajo gospodarske družbe in druge pravne osebe ter samostojni podjetniki posamezniki.

V skladu z 2. členom ZDDKIS se šteje za dobitek vsako izplačilo dobitka, ki je lahko v denarju, blagu, storitvah ali pravicah.

Po novem zakonu je obdavčen vsak dobitek, ki znaša 300 evrov ali več, kar je višji neobdavčljivi znesek, kot je veljal doslej in s čimer se zmanjšuje obseg administriranja ob odmeri davka, tako na strani plačnika davka, ki je prireditelj iger na srečo, kot na strani davčnega organa.

V primeru dobitka v obliki stvari ali storitve se kot vrednost dobitka šteje njegova tržna vrednost, povečana za koeficient davčnega odtegljaja, ki znaša 1,1765. Davek na dobitke se plača po 15% davčni stopnji, ki se z novim zakonom ni spremenila.

Zavezanec za plačilo davka na dobitke od iger na srečo je dobitnik, ki pridobi dobitek, medtem ko je plačnik davka prireditelj klasične igre na srečo. Prireditelj klasične igre na srečo davek na dobitke izračuna in odtegne od vsakega posameznega dobitka na dan izplačila dobitka in plača najkasneje prvi delovni dan po izplačilu dobitka.

V skladu s 7. členom ZDDKIS, prireditelj klasične igre na srečo izračuna davek na dobitke v obračunu davčnega odtegljaja, ki ga predloži davčnemu organu najpozneje prvi delovni dan po izplačilu dobitka, dobitniku pa že ob izplačilu dobitka predloži vse podatke o odtegnjenem davčnem odtegljaju ter druge podatke, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja.

Prihodki iz naslova davka na dobitke, enako kot doslej, pripadajo občini, kjer ima prejemnik dobitka prijavljeno bivališče. Če prejemnik dobitka nima bivališča v Sloveniji, pripada davek občini, kjer ima dobitnik začasno prebivališče in če tudi tega v Sloveniji nima, pripada dobitek občini, kjer ima sedež prireditelj igre na srečo.

Nov ZDDKIS na novo določa kazenske določbe, kjer so zneski plačila globe določeni višje, kot so bili do sedaj. Kar pomeni, da se z globo od 1.600 do 41.000 evrov kaznuje za prekršek prireditelj klasične igre na srečo, če:
kot plačnik davka ne izračuna, odtegne ali ne plača davčnega odtegljaja za davčnega zavezanca,
ne predloži obračuna davčnega odtegljaja ali ne predloži obračuna davčnega odtegljaja na predpisan način oziroma v predpisanih rokih,
ne predloži podatkov iz obračuna davčnega odtegljaja o odtegnjenem in plačanem davčnem odtegljaju ter drugih podatkov, ki vplivajo na višino davčnega odtegljaja davčnemu zavezancu.

Z globo od 400 do 4.100 evrov pa se za navedene kaznuje tudi odgovorna oseba prireditelja igre na srečo.

Z uveljavitvijo ZDDKIS so prenehale veljati določbe in predpisi, ki so do sedaj urejali obdavčitev dobitkov od klasičnih iger na srečo in sicer:

167. do 171. člen Zakona o davkih občanov (ZDO),

388. člen Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2),

2. člen Pravilnika o merilih za razporejanje davka na dobitke od klasičnih iger na srečo in davka od premoženja,

Pravilnik o obrazcu za obračun davčnega odtegljaja davka na dobitke od klasičnih iger na srečo (Pravilnik).

V skladu z 10. členom ZDDKIS bo ministrstvo za finance v roku treh mesecev od sprejetja zakona, torej do 25.6.2008 objavilo nov Pravilnik o obrazcu za obračun davčnega odtegljaja davka na dobitke od klasičnih iger na srečo, vse do takrat, pa je potrebno uporabljati star Pravilnik s starim obrazcem DODDKIS - Obračun davčnega odtegljaja pri dobitkih od klasičnih iger na srečo.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete na portalu FinD - Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.