c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu februarju 2008

29.02.2008

S 1. februarjem je začela veljati spremenjena Uredba št. 622/2003 o določitvi ukrepov za izvajanje skupnih osnovnih standardov za varnost letalstva. Sprememba določa zahteve glede delovanja programa "Projekcija slike nevarnega predmeta" (Threat Image Projection – TIP), te zahteve pa je treba redno, vsaj vsaki 2 leti, pregledati. Ker podatki o zahtevah glede delovanja varnostne opreme ne smejo biti dostopni javnosti, saj bi se lahko zlorabili za izogibanje varnostnim ukrepom, je bila priloga označena kot zaupna in se ni objavila v Uradnem listu Evropske unije.

Sredi februarja je bila objavljena Uredba št. 106/2008 o programu Skupnosti za označevanje energetske učinkovitosti pisarniške opreme, saj le-ta predstavlja znaten delež skupne porabe električne energije. Različni modeli imajo različne stopnje električne porabe, zaželena pa je uporaba energijsko varčnejših modelov, s katerimi naj bi pripomogli k varčevanju z energijo ter zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida. Z uredbo je opredeljena metoda za preizkušanje energetske učinkovitosti, pri čemer naj bi se uskladil program skupnosti ter v svetu že uveljavljena metoda Energy Star.

20. februarja sta začeli veljati kar dve pomembni direktivi s področja davčnega prava in sicer spremenjena Direktiva št. 2006/112/ES glede kraja opravljanja storitev v skupnem sistemu davka na dodano vrednost ter Direktiva št. 2008/9/ES o podrobnih pravilih za vračilo davka na dodano vrednost, ki določa izvedbena pravila za prej navedeno spremenjeno direktivo. Spremembe glede kraja opravljanja storitev so bile nujne zaradi zagotavljanja nemotenega delovanja notranjega trga, in sicer naj bi DDV od opravljenih storitev v večji meri pripadal državi potrošnje, in se torej določa po kraju, kjer ima sedež prejemnik. Še vedno velja splošno pravilo, da je v primeru, ko se storitve opravljajo osebam, ki niso davčni zavezanci, kraj opravljanja storitev tisti kraj, v katerem ima izvajalec sedež svoje dejavnosti.

Spremenjena je bila tudi Uredba št. 1798/2003 glede upravnega sodelovanja pri vračilu davka na dodano vrednost, ki določa upravno sodelovanje in izmenjavo informacij glede pravil o kraju opravljanja storitev, posebnih ureditvah in ureditvi vračila davka na dodano vrednost. Spremembe širijo področje uporabe posebne ureditve za elektronske storitve, ki jih opravlja davčni zavezanec, ki nima sedeža v Skupnosti, podrobneje določa pravila za vračilo davka tistim davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v državi vračila, ampak v drugi državi članici ter na novo definira nekatere izraze, kot so npr. "dobava blaga znotraj Skupnosti", "opravljanje storitev znotraj Skupnosti" itd.

27. februarja je začela veljati spremenjena Direktiva št. 97/67/ES glede popolnega oblikovanja notranjega trga poštnih storitev v Skupnosti. Ker so poštne storitve bistven instrument komunikacije in izmenjave informacij, je njihova vloga nujnega pomena za doseganje ciljev socialne, ekonomske in teritorialne kohezije v Uniji, je namen spremembe direktive popolno odprtje trga, s čimer se dosega eden glavnih ciljev poštne politike. Sprememba uvaja skupna pravila o pogojih, ki urejajo zagotavljanje poštnih storitev, izvajanju univerzalne poštne storitve v Skupnosti, financiranju univerzalne storitve in tarifnih načelih, določitvi standardov kakovosti ter tehničnih standardov in ustanavlja neodvisne državne regulativne organe.

Pripravlja: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.