c S

Z novim ZDP-2 je pretok kapitala prost, devizno poslovanje pa nadzorovano

27.02.2008 Z vstopom v Evropsko unijo in s sprejemom enotne valute evro za domače plačilno sredstvo, je nastopilo obdobje liberizacije pretoka kapitala, zmanjšanega deviznega poslovanja in ureditve poslovanja znotraj evropskega prostora. To se odraža tudi na obsegu novega Zakona o deviznem poslovanju (ZDP-2) in prenehanju veljavnosti podzakonskih aktov, ki zmanjšujejo obseg za poročanje o poslovanju s tujino.

Vsebina ZDP-2, ki se začne uporabljati 1. marca 2008, nas že v prvem členu opozori, da zakon sedaj ureja le še menjalniško poslovanje in nadzor deviznega poslovanja, velika večina njegovih prejšnjih vsebin, ki se nanašajo na poslovanje s finančnimi instrumenti, pa je sedaj predmet Zakona o trgu finančnih instrumentov (ZTFI). Prav tako so z ZDP-2 ukinjene omejitve pri pretoku kapitala, ki je zdaj prost, povečana pa je vloga carinskega organa pri prenosu gotovine preko meja skupnosti.

Pri opredelitvi rezidentov je v 2. členu dodan nov 3. odstavek, ki natančneje opredeljuje družinske člane zaposlenih na diplomatskih, konzularnih in drugih predstavništvih Republike Slovenije v tujini, ki se financirajo iz proračuna.

Ker sodijo določbe o vrednostnih papirjih, finančnih instrumentih in izvedenih finančnih instrumentih ter pooblaščenih izvajalcih prometa s temi plačilnimi sredstvi po novem v sklop Zakona o bančništvu (ZBan-1) in Zakon o trgu finančnih instrumentov (ZTFI), se nove določbe ZDP-2 opredeljujejo le do poslovanja z gotovino in menjalniškimi posli.

Tako novi 3. člen opredeljuje gotovino, ki zajema gotovino v obliki bankovcev in kovancev v obtoku in prenosljive instrumente, ki se glasijo na prinosnika in zajemajo potovalne čeke in čeke, zadolžnice ter denarna nakazila, ki so izdani na prinosnika, indosirani brez omejitev, ki dopuščajo prenos naslova ob predaji. Pri tem je naloga posredovalcev ali prejemnikov gotovine, da carinskemu organu prijavijo vse podatke o prenosu gotovine (prejemnik, znesek, vrsta, izvor, namen, transport) v skladu z Uredbo 1889/2005/ES.

Na novo je določen tudi pogodbeni menjalec in kvalificirani lastnik pogodbenega menjalca, ki je fizična ali pravna oseba, ki je imetnik (neposredno ali posredno) 10% poslovnega deleža in mu to omogoča izvajanje pomembnega vpliva na upravljanje te pravne osebe.

Novo II. Poglavje Trg in tečaj tujega denarja določa enoznačno izkazovanje podatkov, tako po predpisih o računovodstvu, kot za plačilnobilančne namene, po tečajih tečajnice Banke Slovenije, pri čemer se za izkazovanje podatkov o poslovanju s tujino do uvedbe eura kot valute Republike Slovenije, uporablja srednji devizni tečaj Banke Slovenije. Pri presoji Banke Slovenije o izdaji dovoljenja za opravljanje menjalniških poslov lahko Banka Slovenije po novem pridobi druge potrebne podatke neodvisno tudi od pristojnih državnih organov. Podrobnejša pravila o izvajanju menjalniških poslov ter postopek nadzora nad opravljanjem teh poslov bo Banka Slovenije izdala v šestih mesecih, torej do 1.9.2008.

Zaradi spremenjene vsebine ZDP-2 tako med organi nadzora deviznega poslovanja ne najdemo več Davčne uprave Republike Slovenije, pač pa je določen:
nadzor Banke Slovenije nad poslovanjem bank in hranilnic v tistem delu poslovanja, ki se nanaša na menjalniško poslovanje,
nadzor s strani carinskega organa, ki lahko začasno zaseže neprijavljeno gotovino, če znesek presega 10.000 eurov in prevozno sredstvo, kjer je bil denar skrit.

V zvezi s temi določbami so določene tudi kazni za prekrške, kot je iznos gotovine v vrednosti 10.000 evrov ali več v ali iz Skupnosti brez prijave carinskemu organu in nekorektno opravljanje menjalniških poslov, ki se kaznuje s plačilom globe od 2.100 do 42.000 eurov za pravno osebo, od 820 do 16.400 eurov za samostojnega podjetnika in od 200 do 1.200 eurov za posameznika.

Čeprav je novi ZDP-2 kratek, pa bo z njegovo uveljavitvijo prenehala veljati vrsta podzakonskih aktov, ki so določali poročevalske obveznosti pravnih oseb v zvezi z poslovanjem z nerezidenti in finančnem poslovanju s tujino. S tem bo ukinjena tudi vrsta obrazcev, ki so jih morali mesečno posredovati Banki Slovenije udeleženci finančnega prometa tujino. ZDP-2 v prehodnih določbah napoveduje sprejem nekaterih novih podzakonskih aktov in apelira na uporabo »starih« podzakonskih aktov do njihove zamenjave, vsekakor pa se pričakujejo jasna navodila Banke Slovenije vsem poročevalcem vsaj do konca marca, ko bodo ugasnile poročevalske obveznosti po prejšnjem ZDP.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete na portalu FinD - Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.