c S

Povečanje otroškega dodatka

07.02.2008 Z novelo Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP) se nominalno povišuje višina otroškega dodatka za vse skupine upravičencev do otroškega dodatka. S to spremembo se želi zagotoviti boljši finančni položaj otrok in družin in s tem dodatno finančno zavarovati predvsem otroka in družino pred zvišanjem cen, ki bi lahko poslabšale življenjske pogoje otrok.

Novela je začela veljati februarja, vendar pa se uporablja za nazaj, in sicer od 1. januarja dalje. Predlagatelj je to možnost povratne veljave zakona, ki mu jo daje drugi odstavek 155. člena Ustave RS, uporabil zaradi varstva javne koristi, ki je v tem primeru posebno varstvo in skrb otrok, hkrati pa se z novelo ne posega v že pridobljene pravice otrok, temveč povišuje višina otroškega dodatka, ki bo pozitivno vplivala na življenjsko raven otrok, katerih starši imajo najnižje dohodke.

V 65. členu so z novelo oblikovane nove višine osnov za otroške dodatke za vse prejemnike, in sicer se osnova otroškega dodatka od 1. januarja nominalno povišuje za 8,4% in se bo usklajevala z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. Posledično se s tem uveljavlja različna določitev višine otroškega dodatka, kot je določena za posamezne transferje v 2. členu Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji, zato se z novelo izključuje uporaba tega člena za določitev višine otroškega dodatka.

Cilj novele je, da bi se z dvigom otroškega dodatka zmanjšalo potencialno tveganje za povečevanje revščine in socialne izključenosti otrok, ki po Ustavi RS uživajo posebno varstvo in skrb. Potencialno tveganje izhaja iz dejstva, da se v zadnjem obdobju višina življenjskih stroškov povečuje hitreje in v večjem obsegu kot v preteklih letih.

S spremembo zakona je potrebno zagotoviti dodatna finančna sredstva za izplačevanje otroških dodatkov v proračunu, ki naj bi po ocenah Vlade RS znašala 30 milijonov evrov v letu 2008, nato pa naj bi se vsako leto povišala skladno z rastjo indeksov cen življenjskih potrebščin, s katero se bo usklajevala osnova otroškega dodatka.

Pripravila: Maruša Drolec


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.