c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu januarju 2008

31.01.2008

Leta 2004 sta Evropski parlament in Svet Evropske unije s sklepom odločila o oblikovanju vseevropskega omrežja za elektronsko medupravno izmenjavo podatkov (IDA). Ta projekt naj bi zagotovil, da podjetja in državljani sodelujejo z javnimi upravami preko e- vladnih storitev. V ta namen so bila postavljena ali se še vzpostavljajo vseevropska telematska omrežja, ki omogočajo izmenjavo informacij med javnimi upravami, institucijami Skupnosti in drugimi subjekti kot so evropske agencije, službe in organizacije, ki se ukvarjajo s pospeševanjem interesov Skupnosti. Sredi januarja 2008 je bila objavljena odločba komisije, ki v zvezi z informacijskim sistemom ureja vprašanje varstva osebnih podatkov. Izmenjava informacij z elektronskimi sredstvi med državami članicami mora biti skladno s pravili o varstvu osebnih podatkov. Osebni podatki, ki se izmenjujejo v okviru informacijskega sistema, se lahko zbirajo in posredujejo le skladno z nameni, ki so določeni v ustreznih aktih skupnosti, določen je način njihove hrambe ter funkcije, pravice in obveznosti udeležencev in uporabnikov sistema.

Evropski parlament je 16. januarja potrdil predlog direktive o potrošniških posojilih, s čimer bodo lahko evropski potrošniki sprejemali boljše odločitve glede najemanja posojil - bodisi za plačilo počitnic, nakup novega avtomobila itd. Nova direktiva o potrošniških kreditih omogoča konkurenčnejše cene in večjo izbiro potrošnikov pri najemanju potrošniških posojil, zagotavljala pa naj bi tudi bolj pregleden trg tako za potrošnike kot tudi za podjetja.

Konec meseca januarja je bila objavljena kodificirana različica Direktive o preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja, ki celovito ureja pristop k zmanjševanju onesnaževanja okolja. Cilj celostnega pristopa k nadzorovanju onesnaževanja, ob upoštevanju ravnanja z odpadki, je preprečevati emisije v zrak, vodo ali tla, če je to izvedljivo, če pa ni, je treba emisije zmanjšati na najmanjšo možno raven, da bi dosegli visoko stopnjo varstva okolja kot celote. Direktiva tako določa splošni okvir preprečevanja in nadzorovanja onesnaževanja okolja, določa ukrepe, potrebne za uresničevanje celovitega preprečevanja in nadzorovanja onesnaževanja ter spodbuja k uporabi načel trajnostnega razvoja.

Sodišče Evropskih skupnosti je objavilo spremembe poslovnika, ki se nanašajo predvsem na pospešitev postopka pred sodiščem. V nekaterih primerih morajo zaradi nujnosti odločitve nacionalna sodišča čim prej prejeti odgovor Sodišča Evropskih skupnosti, zaradi česar je v poslovniku na novo opredeljen hitri postopek odločanja. Ta obsega enake stopnje kot običajni postopek odločanja in naj bi se uporabljal le izjemoma.

Zaradi številnih sprememb je bila objavljena kodificirana različica Direktive št. 2008/5/ES o obveznih navedbah na označbah nekaterih živil. Zaradi primerne obveščenosti potrošnikov za nekatera živila je nanje treba napisati obvezne navedbe, kot je npr. navedba o vsebnosti sladila, glicirizinske kisline ali amonijeve soli. Obvezne navedbe na živilih ureja tudi Direktiva Sveta 79/112/EGS, ki sicer ureja označevanje, predstavljanje in oglaševanje živil.

V Uradnem listu Evropske unije C10/01 so bile objavljene resolucije Evropskega ekonomsko-socialnega odbora o naravnih nesrečah, sprejete na 438. plenarnem zasedanju. Sprejete resolucije so odziv na hude požare ter druge naravne nesreče, ki so v letu 2007 razdejali Grčijo in druge države članice ter pozivajo komisijo in države, da zagotovijo učinkovito delovanje mehanizma civilne zaščite ter zagotovitev ustreznih orodij znotraj Skupnosti, ki bodo zagotavljale večjo zaščito prebivalcev. Med slednje sodijo npr. satelitski komunikacijskisistem, ustrezne ekipe za pomoč, regionalna operativna središča itd.

S 1. februarjem je začela veljati spremenjena Uredba št. 622/2003 o določitvi ukrepov za izvajanje skupnih osnovnih standardov za varnost letalstva. Sprememba določa zahteve glede delovanja programa "Projekcija slike nevarnega predmeta" (Threat Image Projection – TIP), te zahteve pa je treba redno, vsaj vsaki 2 leti, pregledati, tako da odražajo tehnični razvoj, zlasti glede velikosti zbirke razpoložljivih virtualnih slik. Z uporabo tega programa se izboljšuje učinkovitost pregledovalcev, ki pregledujejo tako ročno kot tudi oddano prtljago, tako da se z njim projicirajo virtualne slike nevarnih predmetov na rentgensko sliko prtljage, določeni pa so tudi najmanjši in največji odstotek virtualnih slik nevarnih predmetov, ki se projicirajo na slike prtljage. Ker podatki o zahtevah glede delovanja varnostne opreme ne smejo biti dostopni javnosti, saj bi se lahko zlorabili za izogibanje varnostnim ukrepom, je bila priloga označena kot zaupna in se ni objavila v Uradnem listu Evropske unije.

Leta 2001 je Svet Evropske unije sprejel Mednarodni sporazum o kakavu (sklep št. 2002/970/ES), katerega cilji so pospeševati mednarodno sodelovanje ter uravnotežen razvoj svetovnega gospodarstva kakava ter pospeševanje raziskav na tem področju. S sporazumom je opredeljena tudi Mednarodna organizacija za kakav, ki sicer obstaja že od leta 1972, članstvo v njej ter delovanje organizacije, podrobneje pa so opredeljene določbe v zvezi s trgom (ponudba in povpraševanje, študije in raziskave na področju kakava, oprostitve obveznosti ter sankcije za morebitne kršitve). Ker mednarodni sporazum preneha veljati septembra letošnjega leta, ga je svet s sklepom podaljšal za obdobje največ 4 let.

Evropsko Računsko sodišče je konec meseca januarja sprejelo posebno poročilo št. 8/2007 o upravnem sodelovanju na področju davka na dodano vrednost, s katerim ugotavljajo, da se premalo uporabljajo nove možnosti za okrepitev in pospešitev sodelovanja ter da niso vse države članice vzpostavile ustreznih upravnih struktur in/ali operativnih postopkov za zagotavljanje učinkovitega sodelovanja. Upravno sodelovanja na področju DDV je še posebej pomembno zaradi izmenjave informacij glede utaje davka ter goljufij, ki izkrivljajo delovanje enotnega trga in vplivajo na finančne interese držav članic ter financiranje proračuna Skupnosti. Sodišče ugotavlja, da informacije med državami članicami potujejo prepočasi oziroma so odgovori a obvestila pozni ali redko podani, izpostavljene pa so tudi bile pomanjkljivosti sistema izmenjave informacij o DDV ter podali predloge za njegovo izboljšanje.

Evropska komisija je razpisala naslednja prosta delovna mesta:

- več uradnikov (AD8) in višjih uradnikov (AD11) funkcionalne skupine upravljavci na področju boja proti goljufijam (razpis je odprt do 26. februarja 2008)

- več strokovnih sodelavcev (AST4) na področju boja proti goljufijam (razpis je odprt do 26. februarja 2008)

- vodja predstavništva na Finskem (razpis je odprt do 26. februarja 2008)

- uradnike (AD5) funkcionalne skupine upravljavci na področju prevajanja - tudi za slovenščino (razpis je odprt do 4. marca 2008)

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.