c S

Malo za šalo, malo zares: BOŽIČEK KRŠI SLOVENSKO ZAKONODAJO

24.12.2007 Božiček tudi letos brezbrižen do slovenskih zakonov, kar je slabo sporočilo za naše otroke in klofuta učinkovitosti prekrškovnih organov.

Ne glede na to, od kod v resnici prihaja Božiček, je jasno, da je pri prinašanju daril otrokom v Sloveniji dolžan spoštovati slovensko zakonodajo. A kot opozarjajo na portalu www.informiran.si, se Božiček nanjo požvižga in grobo krši tudi najbolj temeljna načela pravne države. Za informiranje javnosti smo pripravili pregled najhujših kršitev.

BOŽIČEK KRŠI PRAVICE SVOJIH DELAVCEV

Božiček s svojimi pomočniki – jeleni in škrati – nima sklenjenih pogodb o zaposlitvi. Ker v naši državi ni registriran kot humanitarna ali karitativna organizacija (posledica lenobe ali nevednosti?) in ker njegovega početja tudi ni mogoče stlačiti pod definicijo dobrodelnega dela iz 2. odstavka 11. člena ZPDZC, je očitno, da Božiček zaposluje na črno!

Po naših informacijah (pridobljenih pri g. Rudolfu Jelenu) poteka delo v predbožičnem času pri Božičku »25 ur na dan«, kar pomeni, da je zakonska omejitev delovnega časa, ki je 40 ur na teden, bistveno presežena. O dopustu, regresu in povračilu potnih stroškov (ki do Slovenije niso majhni!), lahko Božičkovi pomočniki le sanjajo! Namigov o tem, da so mnogi škratje mlajši od 15 let, zaradi česar bi moral Božiček zanje pridobiti še posebno dovoljenje, nismo uspeli preveriti, se pa glede na pričakovano življenjsko dobo (»15,7 let za škrate in 15,8 let za škratinje«, je za informiran.si povedal škrat Bolfenk) kršitev zdi nadvse verjetna.

BOŽIČEK NE ZAGOTAVLJA VAROVANJA OSEBNIH PODATKOV OTROK

Božiček vse leto spremlja in beleži vedenje otrok, saj mora na podlagi zbranih podatkov oblikovati seznam »pridnih« in »porednih«. Tudi če odmislimo, da gre pri tem najverjetneje za tajno opazovanje in sledenje, ki ga lahko odredi samo preiskovalni sodnik, ne pa kar Božiček sam, je vprašljivo, ali za takšno zbiranje osebnih podatkov obstaja zakonita podlaga. Z anketo je bilo ugotovljeno, da otroci o zbiranju in obdelavi svojih osebnih podatkov niso obveščeni, čeprav bi sladno z 19. členom ZVOP-1 morali biti.

Po podatkih Informacijske pooblaščenke Božiček nima izdelanega pravilnika o zavarovanju osebnih podatkov niti izdelanih in prijavljenih katalogov zbirk osebnih podatkov, čeprav ga k obojemu zavezuje zakon, saj ima očitno krepko čez 50 zaposlenih (čeprav zanesljivih podatkov zaradi omenjenega zaposlovanja na črno ni, bi z manj zaposlenimi težko v tako kratkem času obdaril milijone otrok).

Iz neuradnih a dobro obveščenih virov smo izvedeli, da Božiček prejeta pisma z otroškimi željami trajno hrani, čeprav bi jih po zakonu lahko shranjeval le nujno potrebni čas, torej do dostave darila ali do odločitve, da želje ne bo izpolnil – v vsakem primeru pa najdlje do 25. decembra.

Prav tako ni jasno, za kakšne namene Božiček uporablja zbrane osebne podatke. Obstajajo sumi, da jih prodaja drugim ponudnikom. V naše uredništvo je namreč prispelo kar nekaj pisem ogorčenih otrok, ki jim je želje, ki so jih sporočili Božičku, izpolnil konkurenčni Dedek Mraz ali celo Miklavž (nekateri pa so v nabiralnike nenadoma začeli prejemati na tone reklam za pojoče adventne venčke in podobne »neumnosti«).

BOŽIČEK KRŠI SLOVENSKI ZRAČNI PROSTOR IN VARNOSTNE PREDPISE

Ker pri Božičkovih letečih saneh očitno ne gre za redni zračni prevoz, kot ga opredeljuje Zakon o letalstvu (Zlet), bi moral od Ministrstva za promet pridobiti dovoljenje za opravljanje posebnega zračnega prevoza (člen 81/II ZLet). Na ministrstvu so nam zagotovili, da Božičku takega dovoljenja niso nikdar izdali, kar pomeni, da gre za grobo kršitev slovenskega zračnega prostora (člen 10/I ZLet), za kar je predpisana globa do 6 mio ex tolarjev. Minister Erjavec je na naše vprašanje, kaj je v zvezi s tem ukrenilo Ministrstvo za obrambo (člen 10/III ZLet), pojasnil, da se bodo problemu posvetili takoj, ko zaključijo s procesom prestrukturiranja slovenske vojske.

Pristajanje s sanmi na (zasneženih in strmih) strehah hiš in pošiljanje jelenov in škratov skozi (zakurjene!) dimnike je popolnoma skregano s splošnim pravnim načelom prepovedi povzročanja škode in ima lahko za posledico hude odškodninske tožbe zoper Božička (če brezbrižnosti glede varnosti in zdravja pri delu niti ne omenjamo). Pravni strokovnjaki Božičku zato polagajo na srce, naj poskrbi za večjo varnost in za zavarovanje svoje odgovornosti, saj v nasprotnem primeru tvega bankrot.

Vse lastnike nepremičnin opozarjamo, da so dolžni ustrezno pripraviti streho za pristanek sani in dimnik za vstop Božička v hišo. Če se Božičku kaj zgodi, vas lahko odškodninsko toži, ker niste ustrezno pripravili hiše. Odškodnine so lahko zelo visoke, saj so tu še jeleni, ki so zelo nežna bitja in se hitro poškodujejo.

BOŽIČEK LAHKO ZAHTEVA VRNITEV DARILA;
NE SKRBI ZA KVALITETO DARIL


Zakon Božičku kot darovalcu sicer ne nalaga izrecno dolžnosti, da obdarjenca opozori na možnost preklica darila. Ker pa gre za otroke, ki so čustveno posebej občutljivi, in bi lahko preklic darila usodno vplival na njihov razvoj, strokovnjaki portala www.informiran.si Božičku zato svetujejo, naj to opozorilo v pisni obliki priloži darilu, mlajšim od 7 let pa naj opozorilo ustno naznani (tudi sami so že začeli z lobiranjem za ustrezne dopolnitve Obligacijskega zakonika, ki bi pri otrocih takšno opozorilo določile za obvezno).

Iz vira, ki je Božičku zelo blizu, vendar zaradi morebitnih sankcij ne želi biti imenovan, smo izvedeli, da zadnje čase Božiček vse več obdaruje s cenenimi igračami kitajskega porekla, ki se pogosteje kvarijo. Ker se Božiček znova oglasi šele čez eno leto, v vmesnem času pa je razočaranim otrokom nedosegljiv, ostaja breme reklamacij, pravnih postopkov in drugih vidikov varstva potrošnikov še naprej na plečih staršev. (Glede na navedeno ne presenečajo vedno glasnejša ugibanja, da je Božiček v resnici agent evropskih obveščevalnih služb, ki podtalno podpirajo akcijo »Bodi dober Evropejec – kupuj drage evropske proizvode!«. Čeprav na prvi pogled povezava ne vzdrži osnovne ekonomske logike, se bojimo, da gre za veliko globljo in kompleksnejšo zaroto.)

Strokovnjaki portala www.informiran.si so sledili tudi namigom, da spoštovanje predpisov pri Božičkovem ruskem kolegu Mrazu ni dosti boljše. Ugotovili so, da je tovariš Mraz velika uganka, saj je njegov proces pridobivanja in razdeljevanj daril javnosti neznan, zato ne moremo trditi, da je kaj boljši od Božička. Hkrati iz tega lahko sklepamo, da ima Dedek Mraz veliko bolje urejeno varovanje poslovnih skrivnosti od Božička. Zato temu predlagamo, da nemudoma uvede postopek proti odgovornim sodelavcem zaradi izdaje poslovnih skrivnosti.

Pripravili: Pravni strokovnjaki portala www.informiran.si

* Božiček je bil v času pisanja članka za nas nedosegljiv. Neuspešno smo skušali z njim stopiti v stik preko telefona, GSM, e-pošte in (njegovega) poštnega jelena. Kot skrajno sredstvo smo mu pismo z vprašanji pustili pod novoletno jelko, vendar do zaključka redakcije odgovorov nismo prejeli.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.