c S

Zbiranje podatkov na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja

13.12.2007 V skrajšanem postopku je bila sprejeta novela Zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (ZMEPIZ), katere cilj je ustvariti pogoje za večjo učinkovitost pri zbiranju podatkov, potrebnih za izvajanje pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Novela, ki že velja, uvaja kar nekaj novosti, ki pa se bodo začele uporabljati šele s 1. januarjem 2009. Tako npr. se uvaja posredovanje podatkov o obdobju zavarovanja, plači oziroma zavarovalni osnovi in nadomestilih plače ter o plačanih prispevkih v elektronski obliki. Na ta način naj bi se razbremenili zavezanci in dajalci podatkov, ki predpisane evidence vodijo pretežno v elektronski obliki.

Tisti, ki ob uveljavitvi novele še niso ustrezno opremljeni za elektronsko sprejemanje ali oddajanje podatkov lahko pooblastijo drugo pravno ali fizično osebo, da v njihovem imenu izpolni dolžnost posredovanja podatkov po zakonu, skladno s predpisi o varstvu osebnih podatkov. Za posredovanje in pravilnost podatkov odgovarja dajalec podatkov, pooblastilo pa mora dajalec predložiti zavodu, ki bo pooblaščeno osebo evidentiral kot posredovalca podatkov (drugi odstavek 7. člena).

Podatki, vnešeni v matično evidenco, se lahko zaradi razvoja posameznih področij ali spremembe predpisov tudi spremenijo, kar lahko bistveno vpliva na pravilnost in uporabnost podatkov. V takih primerih mora imeti zavod možnost, da podatke popravi tako, da so skladni z novo metodologijo vodenja matične evidence, hkrati pa s popravki podatkov ne smejo obremenjevati večjega števila zavezancev. Tako velja, da zavod po uradni dolžnosti popravi podatke, če jih je mogoče ugotoviti iz zbirk podatkov, ki jih vodi po zakonu in če popravek ne vpliva na obstoj ali potek zavarovanja. O spremembi podatkov mora zavod obvesti zavarovanca v roku 30 dni od spremembe (43. člen).

Nosilec obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter upravljalec matične evidence kot zbirke osebnih podatkov je zavod. Nadzor nad izvajanjem zakona opravlja ministrstvo za delo, medtem ko nadzor nad posredovanjem podatkov, ki jih morajo posredovati zavezanci oziroma dajalci podatkov, opravlja zavod. Prenos slednje pristojnosti z ministrstva na zavod je bil potreben zaradi večje učinkovitosti dela, s tem pa je zavod dobil status prekrškovnega organa.

S spremembami in dopolnitvami so bile spremenjene tudi kazenske določbe, ki za kršitve zakona določajo globe v višini od 420 do 4.200 evrov.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.