c S

Varnejše igrače v Evropi

03.12.2007 Številne igrače, uvožene predvsem iz Kitajske, zaradi načina izdelave ali vsebnosti prepovedanih sestavin predstavljajo nevarnost za naše otroke. Zato je sredi leta 2007 evropska Komisija začela z izvajanjem raziskave o varnosti igrač, s katero je želela ugotoviti stanje varstva potrošnikov v Evropi.

Pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izdelki v prodaji ter vrste nadzora nad njimi ureja evropska direktiva št. 2001/95/ES o splošni varnosti proizvodov. Direktiva, ki zagotavlja visoko raven varstva potrošnikov, je deloma prenešena tudi v slovenski pravni red z Zakonom o splošni varnosti proizvodov (ZSVP-1).

Ker je za številne in med seboj zelo raznolike proizvode težko sprejeti predpis, ki bi zajel vse njihove lastnosti, predstavlja direktiva horizontalen zakonski okvir, ki predvsem odpravlja pravno praznino na področju varnosti proizvodov. Direktiva vzpostavlja zahtevo po splošni varnosti za kateri koli proizvod (ne pa tudi za storitve), ki se daje na trg ali je kako drugače dobavljen ali dostopen potrošnikom, namenjen potrošnikom ali ga bodo verjetno pod razumno predvidljivimi pogoji potrošniki uporabljali.

Proizvajalci naj bi poleg določil direktive upoštevati tudi neobvezujoče evropske standarde, njihove dodatne obveznosti pa vključujejo tudi dolžnost, da potrošnikom zagotavljajo informacije, ki jim omogočajo ocenjevati in preprečevati nevarnosti, da opozorijo potrošnike na nevarnosti nevarnih že dobavljenih proizvodov, ter da umaknejo te proizvode s trga in jih v skrajnem primeru po potrebi odpokličejo, kar lahko glede na predpise držav članic vključuje ustrezno obliko nadomestila, na primer zamenjavo proizvoda ali povračilo.

Od letošnjega avgusta dalje je v Evropski uniji potekala obširna raziskava prednosti in slabosti obstoječega sistema varstva potrošnikov na področju varnosti proizvodov, s poudarkom na varnosti igrač. Na podlagi ugotovljenega je Komisija ES predstavila oceno varnosti potrošniških izdelkov ter pobude, ki naj bi prispevale h krepitvi uveljavljanja in izvajanja nadzorov varnosti izdelkov v EU in sicer na naslednjih področjih:

gospodarski subjekti
v podjetjih, ki delajo in dobavljajo igrače, je potrebno pregledati varnostne ukrepe, pri čemer je Komisija velik poudarek dale izobraževanju in usposabljanju kitajskih partnerjev v tej industriji, katerih igrače so velikokrat pomanjkljive;

države članice
na nacionalni ravni se morajo sprejeti nekateri ukrepi, ki bodo povečali varnostne zahteve za igrače, prav tako je treba preveriti nacionalne nadzorne zmogljivosti ter okrepiti sodelovanje med državami;

okrepiti mednarodno sodelovanje

pregled in predlog sprememb obstoječih direktiv

Varstvo potrošnikov, izboljševanje njihove blaginje ter njihovo usposabljanje je sicer ena od pomembnejših nalog politike Evropske unije, na področju katerega Komisija ES sprejema številne akte (npr. strategija potrošniške politike v EU), s katerimi naj bi se zagotovili prej omenjeni cilji.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.