c S

Tuje pozavarovalnice v Sloveniji

19.11.2007 Novela Zakona o zavarovalništvu (ZZavaR), ki bo začela veljati 24. novembra, na področje zavarovalništva ne prinaša bistvenih novosti, temveč zgolj nadgrajuje obstoječi zakon ter njegovo besedilo usklajuje z direktivo 2005/68/ES o pozavarovanju ter jasneje določa delovanje tujih pozavarovalnic v Sloveniji.

Zaradi razumevanja posrednega opravljanja zavarovalnih poslov v Skupnosti so z novelo opredeljeni naslednji novi pojmi:

- podružnica, ki pomeni zastopstvo ali podružnico zavarovalnice;

- poslovalnica, ki pomeni sedež ali podružnico zavarovalnice ter

- država članica gostiteljica, ki pomeni državo članico, v kateri ima zavarovalnica podružnico ali neposredno opravlja storitve.

Z uvedbo novih oblik opravljanja poslov zavarovanja se z zakonom tudi jasno ločujejo zavarovalnice in pozavarovalnice držav članic in tretjih držav (6. člen), v nadaljevanju pa zakon jasno določa, da lahko tuja zavarovalnica na ozemlju Slovenije zavarovalne oziroma pozavarovalne posle opravlja le preko podružnice (97. člen).

Črtale so se določbe v zvezi s Slovensko izvozno družbo, ki je bila sicer ustanovljena kot posebna zasebnopravna institucija za zavarovanje in financiranje izvoza. Ker je svoje zavarovalniško poslovanje prenesla na Slovensko izvozno in razvojno banko ter sama nadaljuje kot pooblaščena slovenska izvozno-kreditna agencija, ne potrebuje več posebne obravnave po ZZavaR.

Zakon v sedmem odstavku 94. člena določa obveznost, da zavarovalnica države članice, ki želi pričeti z opravljanjem obveznih zavarovanj v prometu v Sloveniji, Agenciji za zavarovalni nadzor predloži potrdilo o članstvu v Slovenskem zavarovalnem združenju in potrdilo, da je pristopila k škodnemu skladu in odškodninskemu uradu. Škodni sklad je namenjen plačilu škod, ki jih oškodovancem povzročijo vozniki nezavarovanih in neznanih motornih vozil in priklopnikov, nezavarovani zrakoplovi in druge letalne naprave, čolni itd. Odškodninski urad je namenjen plačilu odškodnin oškodovancem s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Zagotavljanje sredstev za financiranje škodnega sklada in odškodninskega urada je temeljna obveznost zavarovalnic ter pogoj za nemoteno delovanje sklada in urada.

Z namenom dopolniti do sedaj nejasno določbo o združevanju zavarovalnic v Slovensko zavarovalno združenje, 333. člen določa, da se lahko v to združenje združujejo vse zavarovalnice, ki lahko opravljajo zavarovalne posle v Republiki Sloveniji (torej tudi tuje zavarovalnice). V združenje se lahko vključijo tudi druge organizacije (npr. pokojninske družbe, ki izvajajo prostovoljna dodatna pokojninska zavarovanja).

Spremembe in dopolnitve zakona se nanašajo tudi na črtanje določb, ki niso več aktualne zaradi uvedbe evra, dopolnjujejo se določbe o odtujitvi delnic v višini, ki je enaka ali presega kvalificirani delež (18. člen), dopolnjene so določbe glede sestavin poslovnega načrta (70. člen); zaradi krepitve nadzora skrbnega in varnega poslovanja pozavarovalnic je določena obveznost revizorjev, da nemudoma poročajo pristojnim organom o dejstvih, ki bi lahko vplivala na finančni položaj ali administrativno in računovodsko organizacijo zavarovalnice oziroma pozavarovalnice (168. člen). Zaradi uvedbe eura, nove valute v Republiki Sloveniji, so se zneski glob pretvorili iz tolarjev v evre, najvišja z zakonom zagrožena globa pa je kar 375.000 evrov, s plačilom katere se kaznuje kršitelj v primeru, ko je narava strojenega prekrška še posebej huda.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.