c S

Boljši pogoji za razvoj podjetništva v Sloveniji?

15.11.2007 V veljavi je novi Zakon o podpornem okolju za podjetništvo (ZPOP-1), ki naj bi s celovito strukturo podpore podjetjem spodbudil nadaljnji razvoj podjetništva v Sloveniji. Zakon opredeljuje podjetniško, inovativno in finančno okolje, ki naj bi prek svojih mehanizmov ustvarili učinkovito podporno okolje.

Zakon konkretno določa ukrepe za spodbujanje podjetništva in organiziranost na tem področju ter postopke za dodeljevanje sredstev, namenjenih oblikovanju podpornega okolja za podjetništvo.

Temeljni cilji zakona so:

vzpostavitev učinkovitega podpornega okolja na lokalni,pokrajinski in nacionalni ravni,

ustvarjanje zavesti o pomenu podjetništva za gospodarski razvoj in uresničevanje ustvarjalnih podjetniških potencialov državljanov,

povečanje možnosti za ustanavljanje novih podjetij, spodbujanje njihove rasti in ustvarjanje novih delovnih mest,

pospešitev izkoriščanja podjetniških in inovacijskih potencialov,

vzpostavitev učinkovitega podpornega okolja za potencialne podjetnike in delujoča podjetja v vseh fazah njihovega razvoja, za dostop do celovitih podpornih storitev,

spodbuditev povezovanja med raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami ter gospodarstvom.

V 4. členu so glede na število zaposlenih in višino letnega prihodka oziroma letno vrednost aktive opredeljeni izrazi podjetje, srednje veliko podjetje, malo podjetje in mikro podjetje.

Prav na razvoju uspešnih mikro, malih in srednje velikih podjetij v veliki meri temelji izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Zaradi vrste omejitev za razvoj, s katerimi se srečujejo takšna podjetja, je pomembna aktivna politika spodbujanja njihovega nastajanja in razvoja, seveda pa je za razvoj dinamičnih, tehnološko naravnanih podjetij, potrebna nefinančna in finančna podpora.

Zakon v 6. členu določa, da se sredstva za izvajanje programa ukrepov zagotavljajo v državnem proračunu ter iz drugih domačih in tujih virov. Ministrstvo, pristojno za gospodarstvo, mora pripraviti sheme za dodeljevanje državnih pomoči v skladu s programom ukrepov.

Določena je celovita struktura podpore malih in srednjih podjetij v Sloveniji, kot je to predvideno v strateških razvojnih dokumentih in programu ukrepov za spodbujanje podjetništva in konkurenčnosti za obdobje 2007-2013. Za podporo podjetništvu je v novi finančnih perspektivi namenjeno dvakrat več sredstev kot v preteklem obdobju, tako neposredno kot posredno prek drugih programov več kot 650 milijonov evrov.

Pri finančnem okolju novi zakon ohranja rešitve, ki omogočajo sodobne oblike financiranja prek skladov tveganega kapitala in finančnega zakupa ter drugih oblik, opredeljuje pa tudi nefinančne podpore prek podjetniškega in inovativnega okolja. Podjetniško in inovativno okolje koordinira Javna agencija za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) (9. člen), izvajajo pa ga subjekti podjetniškega in inovativnega okolja. Naloge in programe za oblikovanje in razvoj finančnega okolja na državni ravni pa izvaja Slovenski podjetniški sklad. Od 20. do 35. člena je podrobno opredeljen celoten postopek dodeljevanja sredstev s strani sklada.

Zakon predpostavlja določen model financiranja ustanavljanja in zagona ter delovanja subjektov podjetniškega okolja, po katerem subjekte ustanavljajo osebe javnega in zasebnega prava na podlagi nacionalnih in pokrajinskih usmeritev in razvojnih programov. Ustanovitelji zagotovijo sredstva za ustanovitev, zagon in začetno delovanje subjekta podjetniškega okolja, ta sredstva se lahko zagotavljajo tudi iz proračuna (preko javnega razpisa), a največ za obdobje petih let od ustanovitve.

V podjetniškem okolju se na nacionalni ravni oblikujejo razvojne naloge in programi za razvoj podjetništva, na lokalni in regionalni ravni pa se s konceptom "Vse na enem mestu" zagotavljajo podporne storitve potencialnim podjetnikom, delujočim podjetjem in raznim oblikam sodelovanja in povezovanja podjetij.

Podobno kot podjetniško okolje je zasnovano tudi inovativno okolje (11. člen), ki omogoča nastajanje in razvoj oblik, kot so inovacijski centri, podjetniški in univerzitetni inkubatorji ter tehnološki parki, ki spodbujajo nastajanje novih podjetij, zlasti tistih, ki so pomembna za večjo konkurenčnost, višjo dodano vrednost in enakomernejši regionalni razvoj podjetništva.

Bistvo zakona je, da omogoča sodobno delitev nalog med ministrstvom za gospodarstvo ter izvajalskimi institucijami tako na nacionalni ravni kot tudi lokalni in regionalni ravni. S tem naj bi imel zakon pozitivne učinke za nadaljnji razvoj podjetništva v Sloveniji.

Pripravil: Toni Tovornik


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.