c S

Ponovna uporaba informacij javnega sektorja

08.11.2007 V Centru Evropa v Ljubljani je 7. novembra potekala nacionalna konferenca o ponovni uporabi informacij javnega sektorja, pripravljena v okviru evropskega programa eContentplus.

Po uvodnem nagovoru Alexa Petroviča, nacionalnega predstavnika ePSIplus ter mag. Tomaža Iskre, direktorja družbe Ius Software d.o.o., ki je na kratko orisal izkoriščanje informacij javnega značaja v Sloveniji, so tako domači, kot tuji predavatelji s svojimi predstavitvami udeležencem ponudili možnost za razpravo o pravnih, poslovnih in informacijskih vprašanjih izrabe informacij javnega sektorja.

Kaj sploh je ePSIplus, kako se financira ter kdo sodeluje v projektu, je predstavil g. Brian Green. ePSIplus je tematska mreža, ustanovljena v okviru programa eContentplus leta 2006, njen namen pa je nadzor implementacije direktive št. 2003/98/ES o ponovni uporabi informacij javnega sektorja, pomoč državam pri razvoju ponovne uporabe informacij javnega sektorja, dajanje priporočil itd.



Dekan Pravne fakultete Univerze v Mariboru, dr. Rajko Knez, je podrobneje predstavil že omenjeno direktivo o ponovni uporabi informacij javnega sektorja, ter poudaril njen zavezujoč učinek za zakonodajalca, državne organe in sodno vejo oblasti, direktivo pa lahko uporabljajo tudi posamezniki kot pravno podlago. Direktiva določa splošni okvir za pogoje, ki urejajo ponovno uporabo dokumentov javnega sektorja, ki zagotavlja poštene, transparentne, sorazmerne in nediskriminacijske pogoje za ponovno uporabo takih informacij.

V nadaljevanju je informacijska pooblaščenka ga. Nataša Pirc Musar predstavila razvoj pooblaščenca za dostop do informacij javnega značaja in njegovo združitev z Inšpektoratom za varstvo osebnih podatkov v urad Informacijskega pooblaščenca, v nadaljevanju pa predstavila ureditev ponovne izrabe informacij v povezavi z varstvom osebnih podatkov. Poudarila je, da je cilj ponovne uporabe informacij javnega značaja prav v njihovi dodani vrednosti, s katero zasebni sektor obogati informacije, pri obdelavi podatkov pa je še posebej pomembno paziti na osebne podatke posameznika ter preprečiti zlorabo le-teh.

V dopoldanskem delu konference sta bila predstavljena tudi praktična primera izrabe informacij javnega značaja s strani direktorja družbe Bisnode, g. Roberta Petriča, ter vodilnega podjetja na področju zakonodaje na internetu v Sloveniji - Ius Software s strani Alexa Petroviča. Predstavnica Ministrstva za javno upravo, ga. Staša Curk, je predstavila ureditev zaračunavanja ponovne uporabe informacij, ki je opredeljena v Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) ter podrobneje v Uredbi o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja. Udeleženci konference so slovensko ureditev kritizirali, saj naj bi bila metoda izračuna zapletena ter naj bi potencialne zasebne uporabnike informacij odvračala od njihove uporabe.

Po prijetnem druženju med udeleženci konference in predavatelji ob prigrizku in kavi ter po izmenjavi mnenj in izkušenj, so v popoldanskem delu sledila še predavanja ge. Anje Strojin-Štampar, odvetniške kandidatke iz Odvetniške pisarne Senica, ki je predstavila problem ponovne uporabe informacij javnega značaja v povezavi s pravicami intelektualne lastnine, še posebej zanimiva pa je bila predstavitev g. Zorana Krstuloviča, ki je udeležence seznanil s projektom digitalne knjižnice, ki poteka pod okriljem Narodne univerzitetne knjižnice.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.