c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu oktobru 2007

29.10.2007

Direktiva o omejitvah pri trženju in uporabi nekaterih nevarnih snovi in pripravkov iz leta 1976 je bila od svojega sprejetja do danes že večkrat spremenjena. Zadnja sprememba, ki velja od 3. oktobra letos, se nanaša na omejitve pri trženju nekaterih merilnih naprav, ki vsebujejo živo srebro. Z uvedbo omejitev pri trženju merilnih naprav, ki vsebujejo živo srebro, bi preprečili vstop živega srebra v tok odpadkov, kar bi koristilo okolju, dolgoročno pa tudi zdravju ljudi. V skladu to direktivo bi se omejilo samo dajanje v promet novih merilnih naprav, omejitev pa ne bi veljala za naprave, ki so že v uporabi ali se prodajajo kakor rabljeni. Zaradi različne ureditve trgovine z napravami, ki vsebujejo živo srebro v državah članicah je treba uskladiti predpise za te izdelke in tako približati zakone držav članic na področju merilnih in kontrolnih naprav, saj se bo le tako ohranil notranji trg ter hkrati zagotovila visoka raven zaščite človekovega zdravja in okolja. Države članice morajo sprejeti in objaviti zakone in druge predpise, potrebne za uskladitev z direktivo, najkasneje v roku enega leta od njene veljavnosti, t.j. do 3. oktobra 2008.

Uredba št. 1146/2007 predvideva, da se z načrtom za dodeljevanje sredstev državam članicam za dobavo živil iz intervencijskih zalog najbolj ogroženim osebam v Skupnosti za proračunsko leto 2008 določijo najvišja razpoložljiva finančna sredstva za izvedbo njenega dela načrta in količino vsake vrste proizvoda, ki se vzame iz zalog intervencijskih agencij. Med proizvode, za katere se dodeljujejo sredstva, sodijo žita, riž in posneto mleko v prahu, določene pa so tudi premestitve sladkorja.

Nadzorni organ EFTA je z odločbo št. 228/05/COL izdal obvestilo o smernicah o uporabi 53. člena Sporazuma EGP za sporazume o prenosu tehnologije, s katerim so želeli poudariti nekatera splošna načela sporazuma ter pri tem poudarili, da 53. člen prepoveduje sporazume, katerih cilj je omejitev konkurence. Okvirno so določena merila za presojanje omejevanja konkurence, kot tudi učinki sporazum o prenosu tehnologije.

S sklepom komisije št. 2007/675/ES je bila ustanovljena strokovna skupina za boj proti trgovini z ljudmi, ki temelji na t.i. Bruseljski deklaraciji. Nova skupina nadomešča leta 2003 ustanovljeno skupino za boj proti trgovini z ljudmi, ter njene naloge še dodatno razširja: skupina vzpostavlja sodelovanje med državami članici z vidika vprašanj, povezanimi s trgovino z ljudmi, pomaga komisiji pri oceni razvoja politike na področju trgovine z ljudmi ter pri opredeljevanju ustreznih ukrepov v boju zoper trgovanje, skupina pa prav tako izdaja merila in komisiji poroča o izvajanju ter nadaljnjem razvoju politike preprečevanja trgovine z ljudmi.

Evropski parlament in Svet Evropske unije sta sprejela skupno stališče št. 11/2007 o brezpapirnem okolju za carino in trgovino, s katerim je predvidena delitev odgovornosti za sestavne dele komunikacijskih in informacijskih izmenjalnih sistemov iz Skupnosti in za nacionalne sestavne dele, zagotovitev skladnosti različnih sistemov ter redno poročanje o napredku pri izvajanju brezpapirnega okolja. Brezpapirno okolje pomeni zagotavljanje vseevropskih e-vladnih storitev javnim upravam, podjetjem in državljanom (IDABC) (3) bi morale Komisija in države članice zagotavljati zmogljive, učinkovite in interoperabilne informacijske in komunikacijske sisteme za izmenjavo informacij med javnimi upravami in državljani Skupnosti.

Evropska komisija je objavila več razpisov za prosta delovna mesta in sicer:

- višji uradnik v Enoti za razvoj rešitev za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo pri EUROPOLu (razpis je odprt do 28.12.2007);

- višji uradnik v Direktoratu za podporo in upravljanje družb pri EUROPOLu (razpis je odprt do 4.1.2008);

- administrator - zdravnik pri Evropskem parlamentu (več);

- več upravljavcev v sektorju gradbeništva s področja pridobitev in upravljanja nepremičnin, gradbenega inženirstva, posebnih tehnik in arhitekrute ter strokovnega okoljskega upravljanja gradenj (več);

- direktor v Direktoratu „Notranja varnost in kazensko sodstvo“ v Bruslju (razpis odprt do 30.11.2007);

- asistent - razvijalec programske opreme v Evropskem parlamentu (razpis odprt do 6.12.2007).


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.