c S

Poenostavljeno poslovanje vzajemnih skladov

30.10.2007 Novela Zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (ZISDU-1) prenaša v slovenski pravni red uskladitve z evropskimi predpisi, izenačuje pogoje poslovanja slovenskih družb z družbami iz drugih držav članic, poenostavlja poslovanje družb, ki upravljajo vzajemne sklade ter uvaja možnost preoblikovanja vzajemnih skladov.

Zakonska materija je prilagojena evropski ureditvi in sicer se skladno z direktivo št. 85/611/EGS o usklajevanju zakonov in drugih predpisov o kolektivnih naložbenih podjemih za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje večina sprememb nanaša na poenostavitve poslovanja vzajemnih skladov in družb za upravljanje, pa tudi nadzorne inštitucije - Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Družba za upravljanje je gospodarska družba s sedežem v Republiki Sloveniji, ki je pridobila dovoljenje Agencije za opravljanje storitev upravljanja investicijskih skladov. Novost na tem področju je tudi upravljanje družbe s strani tretje osebe, ki lahko upravlja družbo z njenim soglasjem (5. in 6. člen). Podrobneje so statusnopravna in druga vprašanja ureditve družbe za upravljanje urejena v 2. poglavju zakona, v okviru katerega je urejena pravnoorganizacijska oblika družbe, dejavnost družbe, osnovni kapital in kapital za upravljanje ter delnice družbe.

Družba za upravljanje, oblikovana kot delniška družba, lahko izbere dvotirni sistem upravljanja z upravo in nadzornim svetom ali enotirni sistem upravljanja z upravnim odborom (22. člen).

Z novim 9.a členom je definiran krovni sklad, ki je novost v slovenskem pravnem prostoru. Krovni sklad je vzajemni sklad, sestavljen iz dveh ali več podskladov, ki so oblikovani kot ločeno premoženje. Dve novosti na tem področju sta izdajanje investicijskih kuponov različnih razredov istega vzajemnega sklada, ki jih lahko izdaja družba, prav tako pa bo uvedba krovnih skladov družbi za upravljanje omogočila, da svoje do sedaj ločene vzajemne sklade poveže znotraj novega okvira krovnega sklada. Ta okvir bo olajšal administrativne postopke pri družbah za upravljanje, obenem pa omogočil vlagateljem enostavnejše prehajanje med vzajemnimi skladi.

Investicijska družba je investicijski sklad, organiziran kot delniška družba s sedežem v Republiki Sloveniji, katere osnovni kapital je razdeljen na delnice istega razreda, ki so prosto prenosljive in s katerimi se trguje na organiziranem trgu vrednostnih papirjev. Skladno z ZTFI se je spremenila tudi ureditev udeležbe - posrednega ali neposrednega imetništva poslovnega deleža, delnic ali drugih pravic v pravni osebi (12. člen) ter posredna pridobitev poslovnih deležev (14. člen).

Novi 51.a člen določa poenostavljene postopke za tiste tuje družbe za upravljanje, ki so že pridobile dovoljenje za prodajo oziroma trženje investicijskih skladov v Republiki Sloveniji, sedaj pa bi želele začeti še s prodajo oziroma trženjem dodatnih investicijskih skladov. Predlagani novi 51.b člen določa obveznost obveščanja Agencije v tistih primerih, ko tuja družba za upravljanje preneha s prodajo oziroma trženjem investicijskih skladov v Republiki Sloveniji.

v poglavju 5.9. je popolnoma na novo urejeno preoblikovanje vzajemnih skladov, ki je bilo do sedaj dovoljeno le v dveh oblikah, in sicer z likvidacijo sklada ter prenosom upravljanja na drugo družbo za upravljanje. Novela temu dodaja še možnost pripojitve celotnega vzajemnega sklada drugemu vzajemnemu skladu. S tem se daje družbam za upravljanje dodaten manevrski prostor pri oblikovanju čim bolj stroškovno in naložbeno optimalne ponudbe. Prihranka bodo deležni tudi vlagatelji v vzajemne sklade, so prepričani na ministrstvu za finance, ki je pripravilo novelo zakona.

Prav tako je bilo večjih sprememb deležno poglavje o preoblikovanju investicijskih družb, ki se lahko preoblikujejo z združitvijo, z delitvijo ali s preoblikovanjem v vzajemni sklad (192. člen). Poudariti velja, da so lahko v postopku preoblikovanja investicijskih družb z združitvami ali delitvami udeležene le investicijske družbe, ne pa tudi kakšne druge družbe (npr. redne delniške družbe, finančni holdingi itd.). Za združitev oz. delitev morajo družbe pridobiti dovoljenje Agencije.

Novi 192.c člen določa odškodninsko odgovornost družbe za upravljanje, ki upravlja prenosno ali prevzemno investicijsko družbo, članov njene uprave in članov upravnega odbora, za škodo povzročeno delničarjem v postopku preoblikovanja.

Prav tako nova je ureditev združenja družb za upravljanje in sicer 225.a člen določa prostovoljno osnovo združevanja in pravno obliko gospodarskega interesnega združenja. Združenju se dajejo tudi določene pristojnosti v zvezi z organizacijo izobraževanja, preizkusi strokovnih znanj s področja investicijskih skladov ter izdajanjem dovoljenj za trženje investicijskih skladov in prodajo investicijskih kuponov oziroma delnic investicijskih skladov. V nadaljevanju poglavja so določeni tudi pogoji za izdajo in razloge za odvzem dovoljenja za opravljanje storitev trženja in prodaje delnic oz. investicijskih kuponov investicijskih skladov, kot tudi nadzor nad njihovih trženjem, urejen pa je tudi postopek odvzema dovoljenja za trženje in prodajo delnic oz. investicijskih kuponov investicijskih skladov.

Spremenjeni so tudi nekateri pojmi in kratice; spremembe sledijo predvsem spremembam slovenske zakonodaje s področja gospodarskega prava, vrednostnih papirjev ter bančništva. Nekoliko so bila spremenjena tudi pravila glede uporabe firme ter skrajšane firme investicijskega sklada (11. člen), vodenja poslovnih knjig in poslovnih poročil (32. člen).

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.