c S

Družbe tveganega kapitala

25.10.2007 Veljati je začel Zakon o družbah tveganega kapitala (ZDTK), ki ureja status in naložbe družb tveganega kapitala, določa davčne olajšave, ki bodo vzpodbujale ustanavljanje in delovanje družb tveganega kapitala ter ureja ustanovitev družbe tveganega kapitala v lasti države ali pravnih oseb javnega prava.

Z zakonom je opredeljena družba tveganega kapitala ter statusnopravne značilnosti družbe, ki zagotavljajo pravnoorganizacijski okvir za akumulacijo prostih sredstev in distribucijo teh sredstev v obliki tveganega kapitala v zasebne gospodarske družbe. Izraz tvegan kapital pomeni lastniški kapital, ki se vlaga v gospodarske družbe, katerih vrednostni papirji ne kotirajo na organiziranem trgu, zanj pa je med drugim značilno tudi, da je relativno trajen ter prinaša višji donos.

Družba tveganega kapitala lahko opravlja le posle, določene z zakonom, saj je njihova dejavnost usmerjena predvsem v nalaganje, upravljanje in odsvajanje tveganega kapitala (6. člen).

Čeprav se za družbo tveganega kapitala uporabljajo predpisi, ki urejajo gospodarske družbe, so z ZDTK določene nekatere posebnosti, kot je npr. ta, da družbo zastopa, vodi in opravlja vse njene posle druga gospodarska družba, podrobneje pa upravljanje in izjeme od navedenega pravila ureja 7. člen zakona. Prav tako je določeno, da mora firma družbe vsebovati označbo "družba tveganega kapitala" in sicer v delu, ki označuje dejavnost gospodarske družbe (8. člen). Označba "družba tveganega kapitala" je lahko kot del firme ali dodatek k firmi vpisana v sodni register le, če se registrskemu sodišču predloži odločba o podelitvi statusa družbe tveganega kapitala, prav tako pa se mora iz registra izbrisati, če izgubi status takšne družbe.

Podrobno so opredeljene naložbe družbe, ki se delijo na obvezne, dopustne ter na posojila. Družba mora najmanj 50% sredstev nameniti za naložbe tveganega kapitala v mala in srednja podjetja ter najmanj 30% sredstev za naložbe lastniškega ali mezzanin kapitala (obvezne naložbe). Ker je namen družbe tveganega kapitala, da se vzpodbudi širši krog podjetij, lahko šele po treh letih obstoja vlaga tvegani kapital v določeno družbo brez omejitev, prej pa samo, če v trenutku pridobitve vrednost vseh vložkov v družbo, vključno z danimi posojili ali poroštvi, ne bo presegala 25 odstotkov vrednosti bilančne vsote družbe tveganega kapitala (dopustne naložbe). Družba tveganega kapitala sme dati posojilo ali poroštvo za posojilo ali mezzanin kapitale samo tisti družbi, v kateri je udeležena s tveganim kapitalom, omejena pa je tudi višina danega posojila (11., 12., in 13. člen).

Z namenom zagotavljanja, da družbe opravljajo z zakonom dovoljene dejavnosti, je z zakonom določen tudi organ postopka - Ministrstvo za gospodarstvo, ki skrbi za podelitve in odvzem statusa družbe tveganega kapitala in opravlja nadzor nad družbami. Preko nadzora se tudi ugotavlja, ali je družba upravičena do davčnih olajšav, ki bi bile priznane v zvezi z naložbami tveganega kapitala preko družb tveganega kapitala.

Obdavčitev ravnanj in posedovanja tveganega kapitala urejata Zakon o dohodnini (ZDoh-2) in Zakon o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2), ki določa, da v primeru odsvojitve deleža v družbi tveganega kapitala, ki je ustanovljena v skladu z ZDTK in je imela tak status ves čas imetništva tega deleža:

- davčni zavezanec - fizična oseba, ne plača dohodnine od dobička iz kapitala, ki je dosežen z odsvojitvijo deleža v družbi tveganega kapitala,

- davčni zavezanec – pravna oseba, izvzame dosežen dobiček iz davčne osnove davčnega zavezanca, morebitna izguba pa se ne prizna.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.