c S

Vzpostavljen je centralni register oporok

22.10.2007 S sklepom o vzpostavitvi centralnega registra oporok je bil 15. oktobra vzpostavljen centralni register oporok, ki ga vodi Notarska zbornica Slovenije, sicer pa je postopek v zvezi z vpisom in vpogledom v centralni register oporok in obveznostih predlagateljev podrobneje določen s Pravilnikom o centralnem registru oporok.

Register vsebuje podatke:

- o oporokah sestavljenih v obliki notarskega zapisa;

- o oporokah, ki so shranjene pri notarju;

- o oporokah, ki jih sestavi odvetnik ali so mu izročene v hrambo;

- o sodnih oporokah in

- oporokah, izročenih v hrambo sodišču na podlagi določb zakona, ki ureja dedovanje.

Predlagatelji (notarji, odvetniki ter sodišča) oddajo elektronsko vlogo za vpis ali izpis podatkov iz registra preko spletnih strani Centralnega registra oporok. Zahteva za vpis ali izpis podatkov iz registra se lahko poda tudi pisno na obrazcih, ki jih je predpisal Izvršni odbor Notarske zbornice Slovenije, objavljeni pa so na spletni strani notarske zbornice. Podatke o oporokah pošiljajo notarji, odvetniki ter sodišča. Zahtevo za vpis morajo posredovati notarski zbornici najkasneje v 15 dneh potem, ko je bila oporoka sestavljena ali prejeta v hrambo. Izpis iz registra izda notarska zbornica oporočitelju na njegovo zahtevo, ki se poda v pisni ali elektronski obliki na predpisanem obrazcu. V času življenja oporočitelja druge osebe oziroma organi nimajo pravice do posredovanja podatkov iz registra. Po smrti oporočitelja se izpis iz registra izda na podlagi pisne zahteve sodišča ali druge osebe, ki izkaže za to upravičen interes.

Za vpise in izbrise iz registra so z navodilom določeni tudi načini ter roki za nadomestila za opravo vpisov ali izbrisov. Predlagatelj mora ob podaji pisne zahteve za vpis ali izbris priložiti tudi kopijo dokazila o plačilu nadomestila za vpis (izbris), medtem ko v primeru elektronskega vpisa plača nadomestilo za opravo vpisa na podlagi računa, ki ga izstavi predlagatelj. Zbornica je upravičena do denarnega nadomestila za vpis in za izdajo izpisa in sicer:

- za vpis oporoke plača oporočitelj nadomestilo v višini 90 točk (41,40 EUR);

- za kasnejši vpis (sprememba, preklic ali razveljavitev oporoke ter za podatek o vrnitvi oporoke oporočitelju in podatek o tem, kdo je vpogledal v register) se plača nadomestilo v višini 50 točk (23 EUR);

- za izpis iz registra plača prosilec nadomestilo v višini 50 točk (23 EUR).

Vpis podatkov o oporoki, ki je že vpisana v centralni register pri notarjih hranjenih oporok in vpis podatkov o drugi oporoki, ki je v hrambi pri notarju ob uveljavitvi Sklepa o vzpostavitvi centralnega registra oporok, se opravi brezplačno.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.