c S

Priznavanje poklicnih kvalifikacij v EU

18.10.2007 S spremembo Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij državljanom držav članic Evropske unije za opravljanje reguliranih poklicev oziroma reguliranih poklicnih dejavnosti v Republiki Sloveniji (ZPKEU) se je slovenski pravni red uskladil s pravnim redom Evropske unije.

Zakon velja za državljane oziroma državljanke držav članic Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Švicarske konfederacije, ki so v teh zvezah pridobili poklicne kvalifikacije, sedaj pa želijo v Republiki Sloveniji kot zaposlene ali samozaposlene osebe opravljati določen reguliran poklic oziroma dejavnost. V spremenjenem 5. členu so skladno z evropskimi direktivami natančneje določeni pojmi reguliranega poklica, poklicnih kvalifikacij in ostali pojmi, ki se v zakonu uporabljajo.

Novo I.a poglavje ureja občasno in priložnostno opravljanje storitev, postopek priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji v skladu s kriteriji, določenimi v direktivi št. 2005/36/ES.

Ponudnik storitev, ki je za njihovo opravljanje ustanovljen bodisi v državi članici EU, v EGP ali v Švicarski konfederaciji v skladu z njenimi predpisi, lahko te storitve občasno opravlja tudi v Republiki Sloveniji. Če v državi članici ustanovitve sedeža poklic ni reguliran, mora ponudnik storitev izpolniti pogoj opravljanja storitev v državi članici ustanovitve sedeža vsaj dve leti v zadnjih desetih letih, neprekinjeno ali skupno. Poudariti velja, da mora ponudnik storitev, ki opravlja delo s strankami, ki vključuje pisna ali ustna navodila strankam, znati slovenski jezik, na območju narodnih skupnosti pa tudi jezik narodnih skupnosti.

V nadaljevanju poglavja je urejena prijava pri pristojnem ministrstvu za opravljanje storitev, ki se lahko odda pisno ali na elektronski način, določeni pa so tudi dokumenti, ki se morajo prijavi priložiti.

Spremenjeni postopek priznavanja kvalifikacij predvideva racionalizacijo dela državne uprave, saj skrajšuje postopek ter uvaja načelo ekonomičnosti. Kandidat bo tako vložil vlogo neposredno na pristojno ministrstvo, ki bo tudi izdalo odločbo in jo posredovalo kandidatu. Pristojno ministrstvo mora izdati odločbo in jo vročiti kandidatu najkasneje v enem mesecu od dneva, ko je prejelo popolno vlogo (10. člen). Kot organi, pristojni za sprejemanje vlog in vodenje postopka deluje Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki je pristojno za koordinacijo na področju priznavanja kvalifikacij ter tudi imenuje nacionalnega koordinatorja (7. člen).

Sprememba uvaja tudi t.i. kontaktno točko, s katero naj bi dosegli boljše upravno sodelovanje med pristojnimi organi. Naloge kontaktne točke v Sloveniji bo opravljajo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, njihova naloga pa je sporočati kandidatom in kontaktnim točkam drugih držav članic podatke, potrebne za priznavanje poklicnih kvalifikacij (7.a člen).

Administrativno sodelovanje med različnimi organi držav članic se skladno s spremembami in dopolnitvami razteza tudi na področja izmenjave podatkov o sprejetih disciplinskih ukrepih in kazenskih sankcijah v posameznih primerih, omogočeno pa je tudi preverjanje avtentičnosti dokumentov, ki jih je kandidat priložil vlogi.

Poleg že navedenih načel racionalizacije dela državne uprave, ekonomičnosti, zakonitosti in materialne pravice zakon upošteva tudi načelo varstva pravic strank, ki je najbolj zastopano v določbi, ki določa, da ima kandidat pravico zoper odločbo vložiti tožbo na upravno sodišče.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.