c S

Vročanje pisanj v pravdnem postopku

03.10.2007 Z novim Pravilnikom o delovanju oseb, ki opravljajo vročanje v pravdnem postopku, so določena pravila za delovanje oseb, ki opravljajo vročanje, ter vsebina sporočil pri vročanju in vročilnic.

Vročanje sodnih pisanj je pomembno za hiter in učinkovit sodni postopek. Po eni strani omogoča naslovljencu, da se seznani z opravljenim procesnim dejanjem, predvsem pa omogoča sodišču, da se seznani o tem, ali je naslovnik pisanje sploh prejel. Zakon o pravdnem postopku (ZPP) vsebuje več določb, ki naj bi strankam čim bolj onemogočale izmikanje pri sprejemanju sodnih pošiljk, zaradi česar je uvedeno vročanje bodisi po pošti, delavcu sodišča ali na sodišču, obstaja pa tudi možnost vročanja po pravnih in fizičnih osebah, ki opravljajo vročanje v pravdnem postopku (deveti odstavek 132. člena ZPP). V tem primeru gre za osebe, ki vročanje opravljajo kot registrirano dejavnost na podlagi posebnega dovoljenja Ministrstva za pravosodje.

Pooblaščeni vročevalec mora opravljati vročanje skladno z določili ZPP in pravilnikom. Svoje dolžnosti mora opravljati redno in vestno, pri vročanju pa mora imeti pri sebi osebni in identifikacijski dokument, ki izkazuje, da lahko opravlja vročanje. Na zahtevo naslovnika pisanja ali osebe, kateri lahko vročevalec izroči pisanje namesto naslovnika, mora vročevalec osebni in identifikacijski dokument pokazati.

Kadar sodišče odredi, da se vročitev opravi po pooblaščenem vročevalcu, mora vročevalec o vročanju voditi posebno evidenco zadev (5. člen), podatke v evidencah pa mora hraniti najmanj 10 let od dneva, ko je bila zadeva vpisana v evidenco. Po izteku tega roka mora vročevalec evidenco izročiti Ministrstvu za pravosodje. Vročitev po pooblaščenem vročevalcu lahko odredi tudi stranka sama, pri tem pa ima pravico vročevalcu določiti tudi natančnejša navodila glede vročitve oz. morebitne posebnosti pri vročitvi. V primeru neuspešne vročitve mora vročevalec pisanje nemudoma vrniti sodišču, v primeru uspešne vročitve pa mora o tem obvestiti sodišče in priložiti vsa ustreza obvestila.

Vročevalec je za vročitev upravičen do plačila in povrnitvi stroškov za svoje delo, v skladu s sklenjeno pogodbo. O plačilu in povrnitvi stroškov odloči sodišče.

S pravilnikom je prav tako določena vsebina sporočil pri vročanju in vročilnic, ki so vsebovani na obrazcu, ki je priloga pravilnika.

Ker nov pravilnik razveljavlja prej veljavni Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati osebe za opravljanje vročanja in o pravilih za njihovo delovanje, velja omeniti, da se vročevalci ki opravljajo vročanje na podlagi posebnega dovoljenja ministra, prenehajo za posamezno sodišče opravljati dejavnost vročanja v pravdnem postopku, ko posamezno sodišče zagotovi opravljanje dejavnosti vročanja v pravdnem postopku po pravnih in fizičnih osebah, izbranih v postopku javnega naročanja po zakonu, ki ureja javno naročanje.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.