c S

Poslovanje Ustavnega sodišča

01.10.2007 Nov poslovnik Ustavnega sodišča, ki je začel veljati 25. septembra, podrobneje ureja pravila postopka v zadevah iz pristojnosti sodišča, organizacijo, poslovanje in druga vprašanja, pomembna za delo sodišča. Poslovnik je usklajen z zadnjimi spremembami Zakona o ustavnem sodišču (ZUstS), ki je bil spremenjen in dopolnjen julija letos.

Med novostmi, ki jih prinaša nov poslovnik, naj omenimo predvsem spremembo ureditve položaja ustavnih sodnikov. Skladno s 17.a členom ZUstS se o tem, kateri ustavni sodniki po izteku mandata nadaljujejo z opravljanjem funkcije ustavnega sodnika v primeru, če Državni zbor ne izvoli kandidatov za vsa prosta mesta, odloči z žrebom na upravni seji Ustavnega sodišča. Poslovnik tako ureja postopek izvedbe žreba, vodenje zapisnika o žrebu ter glede vodenja upravne seje, na kateri se opravi žreb, uvaja načelo senioritete.

Čeprav za sodno osebje veljajo splošna pravila, ki izhajajo iz sistema javnih uslužbencev, poslovnik še posebej določa, da sodno osebje v javnosti ne sme izražati svojega mnenja o vprašanjih, ki so predmet zadeve, ki je v postopku odločanja pred Ustavnim sodiščem. Prav tako ne smejo javno komentirati odločitev Ustavnega sodišča, razen v strokovnih delih.

Pomembnejšo novost prinaša tudi poglavje o poslovanju ustavnega sodišča, ki v povezavi z ZUstS določa vsebine vlog. Vsebina vlog - zahtev za oceno ustavnosti, pobud za začetek postopka za oceno ustavnosti, ustavne pritožbe ter drugih vlog in pisanj, ki jih sprejema glavna pisarna Ustavnega sodišča, je urejena z zakonom, medtem ko pa je Ustavno sodišče s določilo obrazca za vložitev pobude in ustavne pritožbe, ki sta najpogostejši vlogi. Opozoriti velja, da 34.a člen ZUstS določa denarno kazen od 100 do 2.000 evrov odvetnika, če vloga ne vsebuje bistvenih sestavin, določenih z zakonom. Vsebina vlog je opredeljena v prilogi poslovnika.

V zvezi z objavo in vročanjem odločitev velja, da je odločitev Ustavnega sodišča javna, ko je odločba ali sklep odpravljen udeležencem v postopku, v zadevah ustavnih pritožb pa, ko je odločba ali sklep vročena pritožniku (69. člen).

V primerjavi z razveljavljenim poslovnikom se določbe o predstavljanju ustavnega sodišča (II. poglavje), vpogledu v spis ali o javnosti obravnav, izločitvi ustavnega sodnika in druge niso spremenile oz. niso spremenile bistveno. Nekoliko so spremenjena pravila glede senata, seje senata ter kroženja po senatu, kot zanimivost pa naj dodamo, da morajo ustavni sodniki po novem pri izvrševanju svoje funkcije nositi službena oblačila (9. člen), določen pa je tudi način dodeljevanja zadev iz pristojnosti Ustavnega sodišča sodnikom, in sicer po pravilu abecednega reda začetnic priimkov ustavnih sodnikov (11. člen). V povezavi s tem je Ustavno sodišče sprejelo Razpored dela Ustavnega sodišča za čas jesenskega zasedanja, s katerim je določen terminski plan za jesensko zasedanje.

Pripravila: Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.