IUS-INFO - V središču - Angela Merkel - najvplivnejša Evropejka se pripravlja na odhod
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > V središču > Članek
 

          - +   Preglej komentarje članka *  

V središču

30.10.2018

Angela Merkel - najvplivnejša Evropejka se pripravlja na odhod

Najvplivnejša ženska v Evropi, nemška kanclerka Angela Merkel, je včeraj napovedala konec svoje okoli 30-letne politične kariere. Mutti (Mami), kot so jo ljubkovalno poimenovali Nemci, je preživela številne politične krize in izzive, ne manjka jih niti v četrtem kanclerskem mandatu, ki bo, kot je napovedala, njen zadnji.
Pred dvema letoma, v času begunske krize, se je že zdelo, da je s 63-letno Angelo Merkel konec, a se je odločila, da se bo potegovala še za četrti mandat in s tem tudi za naziv kanclerke z najdaljšim stažem.

Čeprav so njeni krščanski demokrati (CDU) na volitvah lani septembra zmagali, je bilo sestavljanje vlade težko. Pogajanja z liberalci in Zelenimi so propadla, sledilo je vnovično oblikovanje velike koalicije s socialdemokrati, v katero so bili slednji bolj ali manj prisiljeni.

A četrtega mandata Merklove ne zaznamujejo nesoglasja s socialdemokrati, temveč napetosti z bavarsko Krščansko-socialno unijo (CSU), sicer sestrsko stranko CDU. Njen vodja, notranji minister Horst Seehofer, je bil do Merklove skrajno kritičen že v času begunske krize, kritike pa niso pojenjale niti po oblikovanju nove vlade, ko je migracije označil za mater vseh problemov v Nemčiji.

Miru kanclerka nima niti v lastni stranki. Septembra tako poslanci unije CDU/CSU niso podprli njene izbire za novega vodjo poslanske skupine v bundestagu. Merklova je morala priznati poraz, rekoč, da gre za "učno uro demokracije".

Izzivov Merklovi ne manjka niti na zunanjepolitičnem področju. Z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom si nista blizu, kot sta si bila z njegovim predhodnikom Barackom Obamo, za njeno proevropsko politiko pa bodo velik preizkus tudi evropske volitve prihodnjo pomlad.

Rodila se je leta 1954 v bližini Hamburga kot Angela Kasner. Bila je hči protestantskega pastorja, ki se je kmalu po njenem rojstvu skupaj z družino preselil v majhen kraj Templin v tedanji Vzhodni Nemčiji. Tam je odraščala, nato študirala fiziko, zatem pa pri 35 letih - v času, ko se je rušil Berlinski zid - kot članica CDU zakorakala v aktivno politiko.

Čeprav je bila kot ženska, protestantka in Vzhodna Nemka v pretežno moški in konservativni stranki outsider, jo je kmalu opazil kancler in njen bodoči mentor Helmut Kohl. Najprej je postala ministrica za ženske in mladino, nato za okolje, leta 2005 pa prva nemška kanclerka. Pred tem je leta 2000 prav tako kot prva ženska stopila na čelo CDU.

Za Merklovo je dolgo veljalo, da je previdna in premišljena, in ob začetku njenega tretjega mandata je postal glagol "merkeln" priljubljen med mladimi, pomenil pa je, da se ne naredi nič in ne sprejme odločitve. A vse se je spremenilo, ko je leta 2015 skoraj zaigrala svojo politično prihodnost s tem, da je "odprla mejo za vse". O migracijski krizi sicer ne govori rada, mnogi ji očitajo, da je ravnala narobe, sama pa raje govori o krizi z evropskega stališča, piše nemški portal Deutsche Welle.

Merklova je s svojimi odločitvami in dejanji stranko približala politični sredini. Med odmevnejšimi dejanji je bila parlamentarna odobritev porok istospolnih, čeprav je Merklova sama glasovala proti. Konservativni politiki ji že dlje očitajo, da je CDU pod njenim vodstvom izgubila svoj profil in se premaknila preveč v levo.

Predsednica CDU sicer trdi, da so osrednje vrednote stranke ostale nespremenjene. "To so korenine, ki hranijo našo politiko," je dejala nekoč. Kot vodja stranke, v kateri je povprečen član star 60 let, pa se trudi vzpostaviti stik z mladimi.

Po več kot desetletju na oblasti sta za Merklovo postali značilni predvsem dve stvari - hlačni kostimi z različnimi barvami suknjičev in v romb sklenjene roke pred trebuhom. Ne moremo pa niti mimo njenega slogana "Poznate me" iz leta 2013, saj še vedno zagovarja kontinuiteto. Veliko Nemcev v njej vidi materinsko osebnost, ki jih varuje pred svetovnimi konflikti. Tako je bilo na primer v času finančne krize, piše nemška tiskovna agencija dpa.

O zasebnem življenju Angele Merkel je le malo znanega. Ve se, da ne živi v uradu kanclerke, ampak v stanovanju v bližini berlinskega muzejskega otoka. Od leta 1998 je poročena s kvantnim fizikom Joachimom Sauerjem, ki je njen drugi mož. Priimek je sicer obdržala po prvem možu. Otrok nima.

Pet ključnih trenutkov v njeni karieri: 

Kohlova "deklica", ki je prerasla svojega mentorja

Hči protestantskega pastorja, ki je odraščala za železno zaveso, je postala aktivna v politiki šele leta 1989, ko je padel Berlinski zid. Leta 1990 je kot članica CDU na volitvah osvojila poslanski mandat.

Takratni kancler Helmut Kohl, ki je Merklovo ljubkovalno klical "deklica" (Mädchen), ji je leta 1991 poveril vodenje ministrstva za ženske in mladino ter s tem dal zagon njeni politični karieri.

Ko je leta 1999 izbruhnila afera o nepojasnjenih finančnih prispevkih za stranko pa je prav Merklova dejala Kohlu, da je čas, da se umakne. Leto kasneje so jo z več kot 95 odstotki podpore izvolili za predsednico CDU, leta 2005 pa je postala prva ženska na vrhu nemške vlade.

Jedrska energija? Ne, hvala

Merklova je po jedrski nesreči na Japonskem leta 2011 presenetila, ko je spremenila svoje stališče glede jedrske energije, in naznanila, da bodo nemški jedrski reaktorji postopoma ugasnili do leta 2022.

Bila je ključna pri energetski tranziciji Nemčije, ki je spodbudila razvoj vetrne in solarne energije, saj nameravajo do leta 2050 pridobiti kar 80 odstotkov elektrike iz obnovljivih virov.

Kljub zelenim načrtom pa kanclerki do leta 2020 ne bo uspelo doseči cilja izpusta toplogrednih plinov, saj je država še vedno močno odvisna od premoga. Imenovali pa so jo tudi "avtomobilska kanclerka", saj je vselej stala ob strani nemški avtomobilski industriji, tudi med afero dieselgate.

"Gospa Ne" območja Evra

Ko je leta 2010 Grčija padla v finančno krizo, so bile oči uprte v nemško kanclerko. Skupaj s takratnim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublejem sta zahtevala ostre varčevalne ukrepe s strani Grčije v zameno za reševalne pakete v višini več kot 300 milijard evrov.

Zaradi njenega ostrega stališča so jo označevali za brezsrčno kraljico varčevanja. Vztrajno se je upirala odpisu dolgov Atenam, zaradi česar so ji Francozi nadeli celo naziv "Gospa Ne" (Madame Non).

Begunska kriza in odprta vrata Nemčije

Po obdobju ostrih stališč glede finančne krize se je kanclerka omehčala v času begunske krize ter ponovno požela številne kritike, tokrat zaradi njenega domnevno naivnega obravnavanja begunske krize.

Na vrhuncu krize v septembru leta 2015 je odprla vrata tisočem beguncev. Ko so se številke prišlekov bližale milijonu, so se v državi pojavile napetosti in strahovi, a je kanclerka vztrajala, da jim bo uspelo.

Čeprav uradno ni obžalovala svoje odločitve, pa je v zadnjem času zagovarjala zaostritev azilne politike in okrepitev varovanja zunanjih meja Evropske unije.

Politični somrak po parlamentarnih volitvah leta 2017

Unija je na parlamentarnih volitvah lani ogromno glasov izgubila na račun skrajne Alternative za Nemčijo (AfD) in tudi sicer so postala razmerja med strankami v parlamentu kompleksnejša za sestavo koalicije.

Po mučnih mesecih sestavljanja koalicije, v katero so nato vstopili socialdemokrati (SPD), so sledili spori glede migracijske politike med Merklovo in notranjim ministrom Horstom Seehoferjem. Velika koalicija je bila dvakrat tik pred propadom, največji nemški stranki pa sta bili kaznovani na deželnih volitvah na Bavarskem in v Hessnu.


Berlin, 30. oktobra (STA)
Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnji članki

2018

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2016

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2015

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2014

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2013

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2012

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2011

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2010

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2009

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2008

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2007

December

November

Oktober