c S

Ponekod se obetajo zanimivi boji za županske stolčke

19.10.2018 Rok za vložitev kandidatur pred prihajajočimi lokalnimi volitvami se je iztekel 18. oktobra, glede na nekatere že vložene in napovedane kandidature pa se ponekod obetajo zanimivi boji za županski stolček. Glede na kandidature bo v Mariboru precej pestro, saj je tistih, ki želijo zasesti funkcijo prvega v mestu, kar 13.


V prestolnici bosta Jankovićevo zmago poskušala preprečiti tudi aktualni in nekdanji poslanec

V prestolnici aktualni župan Zoran Janković, ki Ljubljano vodi od leta 2006, samozavestno napoveduje vnovično župansko zmago v prvem krogu. Načrte mu bo tokrat poskušal prekrižati poslanec in dolgoletni ljubljanski svetnik SDS Anže Logar, ki ga podpirata tudi NSi in SLS. Logar sicer velja za glasnega kritika Jankovića, tega pa bremeni tudi nekaj sodnih postopkov. Med politično vidnejše kandidate se uvršča še nekdanji poslanec in mestni svetnik SMC Dragan Matić, sicer pa je vstop v volilno tekmo za zdaj napovedalo skupaj šest kandidatov.

Pester boj se obeta v občini Kamnik, kjer se je z županskega stolčka po junijskih državnozborskih volitvah poslovil aktualni premier Marjan Šarec. Kandidature je doslej napovedalo sedem kandidatov, med njimi aktualna podžupana Matej Slapar iz NSi in Igor Žavbi, sicer podpredsednik LMŠ, ki trenutno vodi občino. Po napovedih na družbenih omrežjih pa se bo v župansko tekmo podal tudi nekdanji dolgoletni kamniški župan Tone Smolnikar.

S podporo SDS bo kandidiral tudi Matjaž Zorman, lastnik Slovenia Eco Resorta v Godiču, ki ga poleg gostov po poročanju medijev menda redno obiskujejo tudi inšpektorji zaradi domnevnih pomanjkljivosti pri dovoljenjih za postavitev objektov. V Eco Resortu pa ne skrivajo, da bi bila lahko rešitev v spremembi prostorskih aktov občine.

Na Gorenjskem zanimivo v več občinah

Zanimiv boj se po odločitvi župana Boštjana Trilarja, da se ne bo potegoval za drugi mandat, obeta v Kranju, kjer je zaenkrat napovedanih šest kandidatur. Tako kot pred štirimi leti se bosta za funkcijo potegovala Barbara Gunčar (Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost) in Zoran Stevanović, ki je hitro zbral potrebne podpise za kandidaturo.

Znani imeni, ki se podajata v boj za stolček kranjskega župana, sta nekdanji direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Iztok Purič (stranka Več za Kranj, SAB in Lista za razvoj Kranja) in predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec (SD). Pomladne stranke bodo podprle Iva Bajca, ki zbira podpise za vložitev kandidature. Svojega kandidata bo imela tudi LMŠ, in sicer Roberta Nograška.

Hud boj je moč pričakovati tudi v Škofji Loki, kjer se aktualni župan Miha Ješe prav tako poslavlja, s svojo listo pa je podprl kandidaturo podžupana Tineta Radinje. Kandidirala bosta tudi drugi podžupan Robert Strah iz SDS in najostrejši nasprotnik obstoječega vodstva občine Rolando Krajnik s Komunalno ekološko listo. Za župansko mesto naj bi se potegoval še Janez Demšar iz SMC.

Veliko kandidatov se obeta na Jesenicah. Župan Tomaž Tom Mencinger se je odločil, da se bo s SD potegoval še za četrti mandat. Nasproti mu bo stal trenutni podžupan, nekdanji hokejist Miha Rebolj iz SMC, v boj pa se s podpisi volivcev podaja tudi Delov novinar Blaž Račič. Po neuradnih podatkih naj bi za Levico kandidirala Alma Rekić, javnosti znana kot sodnica v kuharskem šovu MasterChef, za LMŠ pa Janko Pirc. Svojega kandidata bo z Žarkom Štrumblom imela tudi SDS.

Poseben dvoboj se napoveduje v Tržiču, kjer se na politično sceno vrača nekdanji župan Pavel Rupar, ki je bil v zaporu zaradi oškodovanja občine. Tako kot aktualni župan Borut Sajovic bo kandidiral s podpisi volivcev. Oba sta občino vodila po 12 let, nekoč pa sta bila tudi državnozborska poslanca SDS oz. LDS. Za župansko funkcijo se bosta v Tržiču s svojima listama potegovala tudi občinska svetnika Andrej Frelih in Klemen Belhar.

V Cerkljah na Gorenjskem se bo s podporo volivcev za že sedmi mandat potegoval Franc Čebulj. Ogrozil bi ga lahko nosilec TOP liste Luka Štumberger, ki je kandidaturo, podprto s potrebnimi podpisi, že vložil.

V Novem mestu se obeta dvoboj, v Brežicah več kandidatov

V Mestni občini Novo mesto se za zdaj obeta dvoboj med zdajšnjim županom Gregorjem Macedonijem in njegovim tekmecem izpred štirih let, Jožetom Kobetom, kandidatom Gospodarsko aktivne stranke.

Macedonija, ki bo pri potegovanju za drugi mandat kandidiral na Listi Gregorja Macedonija, je podprla NSi, podporo pa sta mu napovedala še SDS in Lista Ivana Kralja, medtem ko je podporo Kobetu za zdaj napovedala SD. Kobe se je na volitvah leta 2014 že potegoval za mesto novomeškega župana in v prvem krogu kot tretjeuvrščeni zbral 15,8 odstotka glasov.

V Občini Brežice se po zaporednih treh in pol županskih mandatih v vnovični boj za mesto župana podaja Ivan Molan, ki bo, čeprav je član SDS, kandidiral s podpisi volivcev, pri vnovični kandidaturi pa so mu podporo obljubile SDS, NSi in SLS. Po zadnjih podatkih se bo pomeril s tremi tekmeci, pri čemer ga verjetno najtrši boj čaka z občinskim svetnikom in županskim kandidatom SMC Igorjem Zorčičem, sicer vodjo poslanske skupine SMC, ki je v brežiškem občinskem svetu druga najmočneje zastopana stranka.

Kandidaturo za brežiškega župana sta do zdaj napovedala še kandidat SD Matija Kolarič in kandidat Neodvisne liste Sonce Andrej Gerjevič.

V Kopru več kandidatur in morda drugi krog, v Piranu se Bosmann poslavlja

Po 16 letih županovanja Borisa Popoviča se v Kopru postavlja vprašanje, ali bo aktualni župan tokrat vendarle moral v drugi krog. Če je do pred nedavnim kazalo, da Popovič, ki ga podpirata stranki Koper je naš in Slovenija za vedno, ne bo imel resnega tekmeca, pa so se v zadnjih tednih pojavili številni kandidati.

V boj za županski stolček se bo med drugimi ponovno podal samostojni občinski svetnik Aleš Bržan. Priljubljeni radijec je leta 2014 kandidiral na listi SMC, tokrat pa za njim stoji Lista Aleša Bržana. Na seznamu kandidatov za občinski svet najdemo tudi nekdanjega županskega kandidata Janeza Starmana. Bolj kot preostali županski kandidati dviguje prah morebitna kandidatura nekdanjega tesnega Popovičevega sodelavca Gašparja Gašparja Mišiča, ki je po sporu z županom zapustil vodstvo koprskega komunalnega podjetja. Gašpar Mišič se za kandidaturo sicer še ni odločil, za njim pa naj bi stala širša skupina ljudi.

V piranski občini se bo za županstvo med drugim potegoval nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je tudi že bil piranski župan. Gantar, ki naj bi mu ankete zelo dobro kazale, bo nastopil kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev. Za nov mandat se medtem ne bo potegoval aktualni župan in Gantarjev stanovski kolega Peter Bossman, SD pa bo zato v ogenj poslala nepremičninarja Bojana Drevenška, ki sicer nima političnih izkušenj.

V Novi Gorici vsaj pet kandidatov, v Idriji se obeta menjava

V Mestni občini Nova Gorica se bo, kot kaže, za županski stolček potegovalo vsaj pet kandidatov. Med njimi se bo kot neodvisni kandidat za tretji mandat potegoval sedanji župan Matej Arčon. Njegov protikandidat iz vrst SD, podjetnik Sebastjan Komel, ki so ga mnogi zamenjevali s soimenjakom nogometašem, se je že na startu županske tekme soočil z neprijetnostmi. Mediji so namreč objavili, da je vozil pod vplivom alkohola in povzročil prometno nesrečo. Posul se je s pepelom, vprašanje pa je, kako bodo njegovo priznanje in obžalovanje sprejeli volivci.

Kandidaturo sta napovedala tudi Klemen Miklavič (skupina volivcev/Goriška.si) in Miran Müllner (Zveza za Primorsko), zagotovo pa se bo že napovedanim županskim kandidatom pridružil še kdo, saj je težko verjeti, da bo desne stranke zastopala le kandidatka SDS Elena Zavadlav Ušaj.

Novega župana ali županjo bo dobila Občina Idrija. Dosedanji župan Bojan Sever se bo upokojil, ob tem pa podprl neodvisno kandidatko, ki ima podporo tudi SD, Mirando Groff Ferjančič, ki je bila v prejšnji vladi državna sekretarka na ministrstvu za finance. Kandidaturo je napovedal tudi Tomaž Vencelj kot neodvisni kandidat.

Zanimiva predvolilna bitka se pričakuje tudi v Občini Ajdovščina, saj svojo kandidaturo poleg sedanjega župana Tadeja Beočanina (SD) napoveduje tudi nekdanji župan Marjan Poljšak (Narodna stranka dela). Do roka za vložitev kandidatur bo zagotovo znan še kakšen kandidat predvsem desnih političnih strank, ki imajo v Zgornji Vipavski dolini veliko podporo volivcev.

V Mariboru bi lahko štrene mešal nov močan igralec, zanimivo tudi v okoliških občinah

V Mariboru je sprva kazalo predvsem na ponoven spopad nekdanjega in sedanjega župana - Franca Kanglerja, ki so ga pred šestimi leti odnesle t. i. ljudske vstaje, in Andreja Fištravca, ki so ga prinesle. Medtem ko je bil slednji pred štirimi leti še premočen, danes kaže drugače, saj Fištravec kljub drugačnim obetom ni uspel vzpostaviti zaupanja javnosti v mestno oblast, Kanglerja pa sta poleg njegove stranke podprli še SDS in SLS.

A so se politične karte močno premešale, ko se je v župansko tekmo tik pred zdajci vključil podjetnik Saša Arsenovič, ki velja za močnega tekmeca. H kandidaturi ga je nagovarjalo več strank, po prigovarjanju skupine znanih Mariborčanov pa je le privolil v vstop v politiko.

Med ostalimi kandidati zaenkrat ni vidnih izstopajočih, razen morda zaradi nenavadnosti njihove kandidature. Takšen je npr. vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki naj bi se za župansko mesto ponovno potegoval kar iz pripora.

V ostalih štajerskih občinah bo zanimivo predvsem tam, kjer se dosedanji župani umikajo. V Miklavžu na Dravskem polju želijo dolgoletnega župana Lea Kremžarja med drugim naslediti nekdanji nogometaš Damir Pekič z novoustanovljeno stranko Dialog za Napredek, odvetnica Simona Marko (SD) in podžupan Egon Repnik (Lista za skupno občino Miklavž).

Na položaju župana Selnice ob Dravi bi Jurija Lepa, ki se je preselil na mesto poslanca DZ, radi zamenjali direktorica Energetske agencije za Podravje Vlasta Krmelj (SDS) in direktorica občinske uprave Darja Slivnjak (neodvisna).

V Rušah, kjer se Uroš Razpet po štirih letih vrača med arhitekte, se za njegov stolček potegujejo direktor zavoda Cezam Tomi Prosnik, načelnica upravne enote Urška Repolusk (oba z zbiranjem podpisov), podjetnik Slavko Šterman (SAB) in občinski svetnik Martin Lesjak (SD).

V Šentilju bo poskušal sedanjega župana Štefana Žvaba, ki ima za sabo en mandat, premagati poslanec SDS Marijan Pojbič. V občini Hoče-Slivnica je poleg aktualnega župana Marka Soršaka, ki občino vodi prvi mandat in kandidira s podpisi volivcev, kandidaturo za županjo napovedala tudi podžupanja Anita Arzenšek (SLS).

V Spodnjem Podravju se nekateri župani poslavljajo od položaja

Zagotovo bo novega župana dobil Ptuj, saj se Miran Senčar poslavlja po enem mandatu in se vrača v podjetniške vode. Njegova lista je potencialnega naslednika našla v Gorazdu Orešku. Da bo bitka vroča, pa je poskrbel nekdanji dolgoletni župan Štefan Čelan, ki se vrača v igro za županski stolček. Že po prvih izjavah na obeh straneh sodeč bo šlo za hud boj, vprašanje pa je, koliko ga lahko zmoti ostalih sedem doslej najavljenih kandidatov.

V Ormožu je prav tako kazalo na novega župana, a si je Alojz Sok kot kandidat NSi premislil in se bo potegoval še za četrti mandat. Med protikandidati bo imel tudi podjetnika Mirana Topolovca, ki ga podpirajo stranke z levega pola.

V Slovenski Bistrici za zdaj kaže na le dva kandidata; dolgoletnemu županu Ivanu Žagarju, ki naj bi ga poleg njegove SLS podprli še SDS in NSi, se bo po robu postavil kandidat SMC Igor Erker, trenutno direktor občinske uprave v občini Makole.

Političnim ambicijam se ni odrekel niti nekdanji dolgoletni poslanec in župan Destrnika Franc Pukšič, ki se je pred 12 leti odrekel županovanju zaradi nezdružljivosti s poslansko funkcijo. Obeta se zanimiv dvoboj z aktualnim županom Vladimirjem Vindišem, ki kandidira s svojo listo in je pred štirimi leti v drugem krogu Pukšiča že premagal. Tokrat bo slednji kandidat liste Na(j)prej Destrnik.

Na Koroškem mnogoboji v najmanj treh občinah, v Murski Soboti se obeta dvoboj

Na Koroškem se ena zanimivejših bitk obeta v Občini Ravne na Koroškem, kjer se v boj za župansko mesto podajajo najmanj trije kandidati. Kandidaturo je kot neodvisni kandidat že vložil Zlatko Halilovič, ki kandidira s podporo stranke DeSUS, možno pa je, da ga podprla še katera stranka. Kandidat Levice bo Vilko Černovšek. Zdajšnji župan Tomaž Rožen, ki občino vodi zadnjih 12 let, bo kandidiral kot neodvisni kandidat s podporo volivcev. Predvidoma bo imela kandidata tudi SDS ali pa bo katerega podprla, je za STA dejal predsednik ravenskega lokalnega odbora SDS Igor Oder. Kot kandidatka se omenja tudi Mojca Erjavec iz NSi, ki zaenkrat ne daje uradnih informacij, bo pa vse sporočila v prihodnjih dneh.

V Slovenj Gradcu se obetajo najmanj štirje kandidati. Vnovično kandidaturo je napovedal zdajšnji župan Andrej Čas, ki občino vodi šest let, kandidiral pa bo kot nestrankarski kandidat s podpisi volivcev in podporo Slovenjgraške liste za mesto in podeželje. Kandidaturo podjetnika Darka Hlupiča je vložila Slovenska nacionalna stranka. S podpisi volivcev in podporo SDS bo kandidiral podjetnik Andrej Breznik. SD, SMC in DeSUS ter neodvisna lista Povezujemo za SG! pa so podprle direktorja javnega zavoda Spotur Tilena Kluglerja, ki bo kandidiral s podpisi volivcev.

Da si po šestih mandatih pod istim županom želijo sprememb v vodenju občine, kaže najava več kandidatur za župana Podvelke. Občino vse od njene ustanovitve leta 1998 vodi trenutno najstarejši med slovenskimi župani, 77-letni Anton Kovše, ki je pred tem štiri leta že vodil takrat združeno Občino Podvelka-Ribnica. Kovše (SD) je napovedal vnovično kandidaturo. Kandidat DeSUS bo Milan Čurin, neodvisne kandidature sta za STA napovedala Miran Reš in Janez Otorepec, napoveduje pa se tudi ena kandidatka.

Za župana Mestne občine Murska Sobota sta kandidaturo napovedala le dva kandidata, ki pa se uradno še nista predstavila. Sedanji župan Aleksander Jevšek (SD) je kandidaturo napovedal septembra. Odbor SDS Murska Sobota pa je v začetku meseca za svojega kandidata določil Bojana Petrijana iz Kupšincev, v prejšnjem mandatu direktorja soboške občinske uprave.

V Celju in okolici kar nekaj želja za spremembe, v Trbovljah manj

V Celju se obeta troboj med aktualnim županom Bojanom Šrotom (Celjska županova lista), ki se poteguje že za šesti mandat, predsednikom celjskega mestnega odbora SLS Markom Zidanškom in Sandijem Sendelbahom, ki je kandidat nestrankarske liste Odprto Celje. Za župana kandidira tudi član SD Branko Verdev, neuradno naj bi kandidiral tudi Matjaž Železnik iz SDS.

Še bolj zares kot na nekaj zadnjih volitvah bo tokrat šlo v Slovenskih Konjicah, kjer se bo Miran Gorinšek (SLS) potegoval za že četrti mandat, a ga tokrat čaka nič kaj lahka naloga. SDS namreč v boj pošilja kar svojega poslanca in nekdanjega Gorinškovega podžupana Bojana Podkrajška. Ob tem so se povezale še stranke z drugega političnega pola, SD, SMC in DeSUS, ter podprle kandidaturo direktorja zdravstvenega doma Darka Ratajca.

V Šentjurju bo zanimivo soočenje med županom Markom Diacijem, ki se bo kot kandidat Gibanja za občino Šentjur potegoval za tretji mandat, ter Janezom Jenšterletom iz SMC in Mojco Inkret iz SDS. Troboj se obeta tudi v Šmarju pri Jelšah. Kandidature so napovedali Matija Čakš, skupni kandidat pomladnih strank in svoje liste, ter David Stupica in Bojana Pevec kot neodvisna kandidata. Zdajšnji župan Stanko Šket, ki občino vodi le en mandat, se za vnovično kandidaturo ni odločil.

V Trbovljah pa se bo aktualna županja Jasna Gabrič potegovala za drugi mandat, tokrat bo kandidirala z listo Jasne Gabrič za Trbovlje. Njen tekmec bo Jože Pustoslemšek, ki bo kandidiral s svojo listo.


Pred prvim krogom lokalnih volitev, ki bodo 18. novembra, objavljamo seznam vloženih kandidatur za župane mestnih občin. Kandidature bodo uradne po potrditvi na občinskih volilnih komisijah, najpozneje 28. oktobra, javno jih morajo objaviti do 2. novembra. Seznam kandidatov je urejen po abecednem vrstnem redu. V oklepaju ob kandidatu je najprej naveden vlagatelj kandidature, nato pa podporniki.

Seznam kandidatov:

LJUBLJANA

Matjaž Bidovec (Socialistična partija Slovenije)

Milan Jakopovič (Levica)

Zoran Janković (skupina volivcev/Lista Zorana Jankovića)*

Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel)

Marko Koprivc (SD)

Anže Logar (SDS/NSi, SLS, Lista novinarja Bojana Požarja)

Dragan Matić (SMC)

Smiljan Mekicar (Dobra država)

Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije)

Mihael Rihar (Naprej Slovenija)

MARIBOR

Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja)

Saša Arsenovič (SMC)

Lidija Divjak Mirnik (skupina volivcev/LMŠ, LPR)

Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja)

Andrej Fištravec (skupina volivcev)*

Alenka Iskra (SD)

Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope)

Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika)

Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja - NLS/SDS, SLS)

Zdravko Luketič (NSi)

Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo)

Melita Petelin (skupina volivcev)

Uroš Prikl (DeSUS)

Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev)

Andrej Šiško (ZSi)

Vlado Šega (Levica)

Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda)

Rok Zalar (Andrej Čuš in Zeleni Slovenije)

KRANJ

Ivo Bajec (skupina volivcev/SDS, NSi, SLS)

Barbara Gunčar (Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost)

Robert Nograšek (LMŠ)

Iztok Purič (stranka Več za Kranj, SAB, Lista za razvoj Kranja)

Matjaž Rakovec (SD/DeSUS, stranka Povezane lokalne skupnosti)

Zoran Stevanović (skupina volivcev)

Bogomir Šubelj (SNS)

Primož Terplan (SMC)

KOPER

Marko Brecelj (Stranka Akacije)

Aleš Bržan (Lista Aleša Bržana)

Olga Franca (skupina volivcev/gibanje Skupaj)

Zlatko Gombar (Dobra država)

Marijan Križman (SD)

Valter Krmac (Oljka)

Viktor Markežič (SMC)

Alan Medveš (Levica)

Nevio Miklavčič (SLS)

Gašpar Gašpar Mišič (lista Naš kraj/lista Gašparja Gašparja Mišiča/ZZP)

Boris Popovič (Koper je naš, Slovenija za vedno)*

Silvano Radin (SDS)

Danijel Sertič (NSi)

CELJE

Sandi Sendelbah (skupina volivcev/Lista Odprto Celje)

Bojan Šrot (Celjska županova lista)*

Branko Verdev (SD)

Matevž Vuga (SMC)

Marko Zidanšek (SLS)

Matjaž Železnik (SDS)

Mateja Žvižej (Levica)

NOVO MESTO

Jože Kobe (Gospodarsko aktivna stranka)

Gregor Macedoni (skupina volivcev/NSi, SDS, Lista Ivana Kralja, SLS, DeSUS)*

Rok Mežnar (Dobra država)

Alenka Muhič (Zveza za Dolenjsko/SD)

VELENJE

Jože Hribar (Naše Velenje)

Matej Jenko (Dobra država)

Suzana Kavaš (SDS)

Breda Kolar (SMC)

Bojan Kontič (SD ter Aleksandra Žuber in skupina volivcev)*

Mihael Letonje (SLS)

NOVA GORICA

Matej Arčon (skupina volivcev/Lista Mateja Arčona)*

Sebastjan Komel (SD)

Klemen Miklavič (skupina volivcev/Goriška.si)

Miran Müllner (Zveza za Primorsko)

Elena Zavadlav Ušaj (SDS)

Anton Harej(NSi)

PTUJ

Štefan Čelan (skupina volivcev/Lista Štefana Čelana)

Andrej Čuš (skupina volivcev/Andrej Čuš in Zeleni Slovenije)

Dejan Dokl (SMC)

Rajko Fajt (SDS)

Nuška Gajšek (SD/SAB)

Robert Križanič (SMS Zeleni Evrope)

Igor Majnik (skupina volivcev/Ptuj je naš)

Gorazd Orešek (skupina volivcev/Lista za Ptuj)

Janez Rožmarin (NSi)

MURSKA SOBOTA

Aleksander Jevšek (SD)*

Bojan Petrijan (SDS)

SLOVENJ GRADEC

Andrej Breznik (skupina volivcev/SDS)

Andrej Čas (skupina volivcev/Slovenjgraška lista za mesto in podeželje)*

Darko Hlupič (SNS)

Tilen Klugler (skupina volivcev/SD, DeSUS, SMC, neodvisna lista Povezujemo za SG!)

* aktualni župani

Ljubljana, 18. oktobra (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.