c S

Namesto povračilnih ukrepov skupno naslavljanje skupnih problemov

01.10.2018 Trgovinske vojne niso dobre za nikogar, prav tako ne pristop "oko za oko". "Delajmo skupaj in s sodelovanjem rešujmo skupne težave," je v intervjuju pozvala generalna direktorica Ameriške gospodarske zbornice v EU (Amcham EU) Susan Danger.

"V trgovinskih vojnah ne vidim konca globalizacije," je zagotovila sogovornica. Kot je dodala, se carinske politike Washintona v odnosu do EU razvijajo.

"Skrbele so nas nekatere poteze in odločitve v prvi polovici letošnjega leta v zvezi z uvajanjem carin na jeklo in aluminij, še posebej zaradi posrednega učinka v luči globalnih dobaviteljskih verig. Glavna skrb je bila, da bodo carine vodile do politike oko za oko, kar se je dejansko zgodilo," je pojasnila.

Nato so sledili pozitivni signali, najprej poletno srečanje med predsednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerjem in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Septembra so se nadaljevala srečanja med trgovinskimi predstavniki EU in ZDA. "Sedaj se zdi, da smo dosegli nekaj napredka v smeri bolj pozitivne agende, kar povsem podpiramo," je povedala Dangerjeva.

"Trgovinske vojne niso dobre za nikogar, v njih vsi izgubijo," je poudarila. "EU in ZDA morata sodelovati. Soočata se s številnimi skupnimi težavami na kitajskem trgu, kot so trgovinske prakse, prenos tehnologije, zaščita avtorskih pravic. Raje bi videli, da bi na tem delali skupaj."

EU in ZDA si morata ostati blizu, je še poudarila Dangerjeva. "To je absolutno ključen odnos. Ne gre za izključevanje drugih dvostranskih in večstranskih odnosov, a kot Amcham EU bi transatlantske odnose postavili pred vse druge."

Na vprašanje, kaj zunanjetrgovinski presežki EU v menjavi s preostankom sveta povedo o evropskih trgovinskih praksah, je prva dama Amcham EU menila, da ta podatek ne prikaže celotne slike. "Ne strinjamo se, da je merjenje trgovinskega odnosa zgolj s trgovinskim primanjkljajem ustrezno, situacija je veliko bolj kompleksna v smislu globalnih dobavnih verig in investicij. Številna ameriška podjetja investirajo v Evropo. Če evropsko gospodarstvo deluje dobro, to prinaša dobičke, ustvarja delovna mesta, spodbuja inovacije in povečuje dobrobit podjetij na obeh straneh Atlantika," je menila.

Glede zloglasnega prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA, znanega pod kratico TTIP, Dangerjeva pravi, da je zaenkrat na ledu. "Potrebujemo nov dogovor in nov pristop. Mislim, da nov sporazum ne bo imenovan TTIP, a v resnici to niti ni pomembno."

"Cilj podjetij bo vedno celovit sporazum, a mislim, da kratkoročno to ni zelo verjetno. Sedaj se kot boljši kaže postopen pristop. V pogajanjih o TTIP smo dosegli veliko napredka, vrnimo se tja in nadaljujemo po delih. Ime TTIP pa po mojem mnenju ne bo več delovalo," je dejala.

Med prioritetami delovanja Amcham EU je osveščanje o pomenu enotnega trga EU. "Ta je absolutno ključen ne le za ameriška podjetja, ki tu vlagajo, ampak za vsa podjetja, velika in mala," je pojasnila. Amcham se tako zavzema tudi za nadaljnji razvoj enotnega trga in ohranjanje njegove integritete, tudi v pogajanjih med EU in Veliko Britanijo o odhodu slednje iz unije.

Svoje bodo morali pri zagovarjanju enotnega trga in proste trgovine dodati tudi podjetniki, ki morajo dvigniti glas. "Politiki sicer govorijo o tem, a v današnjem svetu je težko razlikovati med dejstvi in fikcijo, miti in resnico, politikom zato morda marsikdo ne verjame. Zato moramo najti različne prenašalce sporočila. Tudi podjetnikom je včasih težko verjeti, a več podjetij kot bo spregovorilo - od malih do velikih -, boljše možnosti imamo," je prepričana Dangerjeva.

Priznava sicer, da vodilnim menedžerjem ni vedno lahko spregovoriti: "Morda jih na drugi strani Atlantika lahko čakajo povračilni ukrepi, če politikom njihove besede ne bodo všeč. A morajo biti pogumni in spregovoriti o tem, za kar se zavzemajo - svobodna in poštena trgovina, vrednote - in javnosti pojasnjevati, zakaj potrebujemo stabilne demokracije."

Glede vloge Svetovne trgovinske organizacije (WTO) v današnjem svetu pa je poudarila, da je ta "sidro svetovne in multinacionalne trgovinske ureditve". "Res je v zadnjem času tarča kritik, da je prepočasna in jo duši preveč težav. A trdno verjamemo, da bi se brez WTO svetovni trgovinska ureditev lahko sesula. Če se ZDA umaknejo iz WTO, bi to lahko predstavljalo resno grožnjo stabilnosti in varnosti, ki ju podjetja potrebujejo za uspešno delovanje."

"Strinjamo se, da WTO potrebuje reforme za večjo učinkovitost. A če se iz nje umaknemo, do tega ne bo prišlo. Reforma WTO je še eno od področij, kjer bi EU in ZDA lahko sodelovale," je menila Dangerjeva.

Sicer pa je idealno EU za podjetja opisala unijo brez carin in regulatornih trgovinskih ovir. V njej velja prost pretok blaga, storitev, ljudi in kapitala. "Nismo še tam, a delamo v tej smeri." Amcham EU si v prihodnje med drugim želi napredka pri vzpostavljanju enotnega digitalnega trga ter bančne unije.

"Na neekonomski fronti pa je idealna mirna in enotna EU. Kot Amcham EU je naša misija boj za močno in enotno EU, ki prinaša blaginjo za državljane, mirno, cvetočo in stabilno," je še zaključila Dangerjeva, ki se je v tem tednu udeležila poslovnega zajtrka AmCham Slovenija na temo vpetosti Slovenije v mednarodno okolje.

Ljubljana, 29. septembra (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.