c S

Lokalne volitve: Jeseni bodo v 27 občinah volili tudi predstavnike narodnih skupnosti

30.07.2018 V okviru jesenskih lokalnih volitev bodo v skupno 27 občinah potekale tudi volitve občinskih svetnikov narodnih skupnosti, in sicer italijanske in madžarske manjšine ter romske skupnosti. Vloga svetnikov narodnosti je med drugim v nadziranju udejanjanja pravic manjšin, same volitve pa imajo tudi svoje posebnosti.

Občinski svetniki narodnih skupnosti se volijo v skupno 27 slovenskih občinah, in sicer predstavnike italijanske narodne skupnosti volijo v štirih občinah, predstavnike madžarske narodne skupnosti v petih, predstavnike romske skupnosti pa v 20 različnih občinah, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po zakonodaji morajo imeti navedene občine vsaj enega predstavnika, lahko pa jih imajo več, kar je določeno s statutom občine.

V koprskem občinskem svetu, ki šteje 33 članov, so tako na primer trije svetniki kot predstavniki italijanske narodne skupnosti, v lendavskem 19-članskem občinskem svetu pa sta dva predstavnika madžarske narodne skupnosti in en predstavnik romske skupnosti.

Volitve narodnih skupnosti v skladu z zakonom o lokalnih volitvah vodijo posebne občinske volilne komisije. Pravico voliti in biti voljen za člana občinskega sveta - predstavnika italijanske ali madžarske narodne skupnosti oz. predstavnika romske skupnosti imajo vsi pripadniki omenjenih skupnosti, ki imajo volilno pravico. "Zelo posplošeno lahko rečemo, da imajo volilno pravico pripadniki teh skupnosti, ki so doma v prej navedenih 27 občinah in so polnoletni," so še dodali na ministrstvu. Pri tem slovensko državljanstvo ni pogoj za volilno pravico na lokalnih volitvah.

Občinske svetnike, predstavnike teh skupnosti, se voli po večinskem sistemu, pri čemer je treba upoštevati, da je volilni sistem odvisen tudi od velikosti občine in s tem povezanim številom občinskih svetnikov. Če šteje občinski svet manj kot 12 članov, se člani občinskega sveta torej volijo po večinskem načelu, če pa jih šteje 12 ali več, se člane občinskega sveta voli po proporcionalnem načelu.

Na lokalnih volitvah dobijo vsi volilni upravičenci več glasovnic, saj gre v samem bistvu za izvedbo več vrst volitev hkrati, od volitev župana in članov občinskega sveta, do v nekaterih občinah tudi volitev v svete ožjih delov občin, v občinah, kjer živijo predstavniki obeh narodnih skupnosti in romske skupnosti pa še za volitve njihovih predstavnikov v občinski svet.

Tako na primer volivec v Dobrovniku prejme glasovnico za župana, glasovnico za občinski svet, glasovnico za krajevno skupnost ter iz naslova posebne volilne pravice še glasovnico za predstavnika madžarske narodne skupnosti v občinski svet in za predstavnika romske skupnosti v občinski svet.

Vloga občinskih svetnikov narodne skupnosti je v soupravljanju teritorija skupaj z ostalimi svetniki, obenem pa v zagotavljanju in nadziranju udejanjanja posebnih pravic narodne skupnosti, so ocenili v Obalni samoupravni skupnosti italijanske narodnosti.

Gre predvsem za bdenje nad apliciranjem zakonodaje s področja dvojezičnosti, kot so uporaba italijanskega jezika, izobešanje napisov in preverjanje prevodov. Prav tako pa se to uresničuje v sledenju dela šol in vrtcev z italijanskim učnim jezikom ter v sodelovanju z občino tudi kulturnih programov.

Tudi sicer pa so svetniki narodnosti vključeni v vse ostale občinske zadeve. V samoupravni skupnosti sicer ocenjuejo, da je trenutno število občinskih svetnikov, ki predstavljajo italijansko narodno skupnost, primerno z ozirom na skupno število svetnikov po posameznih občinah.

Ljubljana, 29. julija (STA)


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.