c S

Obveznosti posrednika pri organiziranju potovanja

20.06.2018 S posredniško pogodbo o potovanju (v nadaljevanju posredniška pogodba) se posrednik zavezuje, da bo v imenu in za račun potnika sklenil bodisi pogodbo o organiziranju potovanja bodisi pogodbo o eni ali več posebnih storitvah, ki omogočajo potovanje ali bivanje, potnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal.

Posredniška pogodba o potovanju sodi v sklop t. i. turističnih pogodb, in to tistih, pri katerih gre za razmerja turističnih agencij z neposrednimi uporabniki storitev. V to skupino spada še pogodba o organiziranju potovanja. Posrednik se zaveže, da bo sklenil pogodbo v imenu in za račun potnika, in ni le posrednik, ki se zaveže, da si bo "prizadeval" najti in spraviti v stik obe stranki, potnik pa bo nato s turistično agencijo sam sklenil pogodb.

S posredniško pogodbo se posrednik ne zavezuje samo posredovati, temveč tudi v imenu in za račun potnika sklepati pogodbe na področju turizma, na primer pogodbo o organiziranju potovanja ali pogodbo o izvedbi ene ali več posebnih storitev, ki omogočajo potovanje ali bivanje potnika v nekem kraju. Sklepanje posredniških pogodb o potovanju opravljajo specializirane organizacije, ki posredniške in zastopniške storitve nudijo trajno, strokovno oziroma profesionalno. Zaradi tega je posredniška pogodba odplačna pogodba tudi takrat, kadar to ni posebej dogovorjeno.

Posredniška pogodba je neformalna pogodba, saj jo je mogoče skleniti na katerikoli način. Izdaja potrdila o potovanju s strani posrednika ne spreminja neformalnega značaja pogodbe, saj gre za zakonsko in pogodbeno obveznost posrednika, ki pa ne vpliva na obstoj in veljavnost posredniških pogodb. Če se posredniška pogodba nanaša na sklenitev pogodbe o kakšni posebni storitvi, mora posrednik izdati potrdilo, ki se nanaša na to storitev, in v njem navesti znesek, ki je bil zanjo plačan.

Sklenitev posredniške pogodbe o potovanju

Na podlagi posredniške pogodbe posrednik pogosto ne samo posreduje, temveč tudi zastopa potnika v njegovem imenu in za njegov račun. Turistični posrednik je tudi pooblaščen, da sklepa druge potrebne pogodbe v imenu in za račun potnika. Obligacijski zakonik (OZ) pravzaprav ureja določene pogodbene in zakonske obveznosti posrednika v primeru, ko v imenu in za račun potnika sklepa pogodbo o organiziranju potovanja ali druge pogodbe z namenom zagotavljanja drugih storitev, ki omogočajo določeno potovanje oziroma bivanje potnika. Če je posrednik na podlagi posredniške pogodbe o potovanju sprejel obveznost o sklenitvi drugih potrebnih pogodb o organiziranju potovanja v imenu in za račun potnika, je dolžan ob sklenitvi potniku izdati potrdilo o potovanju. V to posredniško potrdilo o potovanju mora posrednik vnesti potrebne podatke o samem potovanju ter oznake in naslov organizatorja potovanja, oznake in naslov posrednika in podatke o tem, da posrednik nastopa v imenu in za račun potnika. Navedeno potrdilo o potovanju je treba razlikovati od potrdila o potovanju, ki ga izdaja organizator potovanja na podlagi pogodbe o organiziranju potovanja. OZ določa, da je potrdilo o potovanju izdal posrednik kot organizator potovanja, če v potrdilu o potovanju ni izrecno poudarjeno, da posrednik to potrdilo o potovanju izdaja kot posrednik. Pravilo je izredno pomembno, zlasti zaradi varstva interesov potnika, saj bi bili brez takšnih izrecnih navedb lastnosti potrdila interesi potnika lahko ogroženi.

OZ predvideva posebna pravila, če posrednik na podlagi posredniške pogodbe o potovanju sklepa pogodbo o določenih posebnih storitvah, ne pa pogodbe o organiziranju potovanja. V takšnih primerih ima posrednik obveznost izdati posebno potrdilo, ki se nanaša na to dogovorjeno storitev, v tem potrdilu pa morata biti poleg drugih podatkov izrecno navedena pogodbeni rok in znesek, ki je bil plačan za te storitve. Izdajanje potrdil o potovanju je predvideno predvsem zaradi varstva interesov potnikov. Potnik se ne more odreči tej pravici, saj dejansko ne gre samo za njegovo pravico, temveč gre tudi za zakonsko dolžnost posrednika pri posredniški pogodbi o potovanju.

Nadaljevanje članka za naročnike >> mag. Matjaž Kovač: Obveznosti posrednika pri organiziranju potovanja, ali na portalu Pravna praksa, 2018, št. 23


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.